Amire mindenki vágyik: vegyszermentes gyógyulás!

A foci óta tudjuk, hogy a víz mindent gyógyít! És bár az állítás sántít, de azért mégiscsak igaz, hogy az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb gyógymód az emberi szervezet számára maga a víz vagy a vizes terápia.

Amire mindenki vágyik: vegyszermentes gyógyulás!

A megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz fogyasztása elengedhetetlenül szükséges szervezetünk működéséhez. A víz vagy vízzel végzett tevékenységek (úszás, vízitorna, babaúszás, vizes masszázsok) jótékony hatással vannak a fizikai és nem mellesleg pszihés állapotra, a vízpára tisztítja a levegőt, míg a gyógyvízek a bennük lévő természetes gyógytényezőknek köszönhetően akár benne fürdőzve, akár azt elfogyasztva kémiai úton képesek hatni az egészségügyi állapotra.

Hogyan alkalmazható a víz, ha leggyakoribb felhasználási módját választaná, tehát meginná?

Magyarországon a természetes álló és folyó vizek mellett 274 minősített karsztvíz és 270 minősített gyógyvíz található, melyek többsége nem csak hogy alkalmas fogyasztásra, hanem bizonyos panaszok esetén még ajánlott is.

Ez pedig nem jelent mást, mint vegyszermentes gyógyulást!

Mi az az ivókúra?

Az első és legfontosabb, hogy az ivókúra nem összekeverendő a szükséges, napi, elfogyasztásra javasolt folyadékmennyiséggel.

  • Az ivókúrát gyógyvízzel végezik,
  • minden esetben javasolt orvossal is konzultálni.
  • Egy kúra átlagosan 2-4 hétig tart és szigorú szabályai vannak.
  • A gyógyvizet naponta, kis kortyokban kell fogyasztani,
  • általában étkezés előtt,
  • testsúlykilogrammonként nagyjából 15 ml-t.
  • Ivókúra ideje alatt lehetőleg mellőzni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Milyen panaszokon segíthet?

Sok a minősített gyógyvíz, de korántsem az összes alkalmas ivókúrára. Általában az úgynevezett keserűvízeket, glaubersós és kénes vizeket lehet elfogyasztani.

Az egyes vízfajták enyhülést hozhatnak többek között a gyomorhurutra, a gyomorsavtúltengésre, a vesemedence és a húgyutak gyulladásaira, a vesekőbetegségre, a nők változókori panaszainak enyhítésére, de javíthatnak a légzőszervek idült hurutjain és elősegíthetik az epeürülést is.

A kénes vizek, mint például a hévízi is étkezés után fogyasztva az emésztőszervrendszerre vannak leginkább jótékony hatással. Emésztőszerv-rendszeri panaszok kezelésében már több mint száz éves múltja van ennek a gyógymódnak.

Miért kell az iváshoz orvos?

Mivel gyógyvízről van szó, így vannak olyan betegségek, amik esetén kimondottan ellenjavallt ivókúra alkalmazása. Ilyen lehet például az akut bélgyulladás, Crohn betegség, májgyulladás, elégtelen veseműködés.

Nem árt tájékozódni az ivókúra esetleges mellékhatásairól sem, hiszen lehet, hogy a kezelés elején a panaszok fokozódnak, esetleg átmeneti rossz közérzet, étvágytalanság alakulhat ki, amiknek azonban a kúra előrehaladtával el kell múlniuk.

Hol lehet kipróbálni, kóstolni, alkalmazni?

A gyógyvizeknek csak bizonyos típusai palackozhatók, mások csak kútról fogyasztva, helyben elérhetők. Palackozott gyógyvizet általában gyógyszertárakban lehet vásárolni, de felbontás után azokat is legfeljebb 2 napon belül el kell fogyasztani.

Gyógyvizes ivó-kutak Budapesten a Széchenyi, a Lukács és a Rudas fürdőben találhatók, míg vidéken többek között Hévízen, Bükfürdőn, Balfon, Hajdúszoboszlón, Harkányban, Gyulán kóstolhatók ilyen vizek.

Miért ajánljuk mi a rendszeres és akár kúra-szerű vízfogyasztást?

A megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztás lassítja a szervezet öregedési folyamatát, így ha örök életet nem is garantál, segít szervezetünk fittségének megőrzésében!

Próbálja ki Ön is! Hévízen is várják a nyilvános ivókutak!

https://www.heviz.hu/hu/gyogyuljon-meg/hevizi-tradicionalis-kura/ivokura

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!