A Hévízi-tó a zárt ajtók mögött

Március 18. óta a Hévízi Tófürdő átmeneti időre üzemszünetet tart, a Schulhof sétányon április 4-e óta az átvezető gyalogos forgalom átmenetileg nem lehetséges.

A Hévízi-tó a zárt ajtók mögött

Németh Györgyöt a Hévízgyógyfürdő Környezetvédelmi vezetőjét kérdeztük mi zajlik a természetben a zárt ajtók mögött.

„Nem hétköznapi helyzet ez most számunkra sem. Minden szempontból érdekes eredményeket produkálhat az átmeneti leállás.

A tó komplex hidrológiai rendszerét érintheti a változás, ez pedig mindig idővel eltolva jelenik meg a gyakorlatban. Vannak paraméterek, amiket most nagyobb fókusszal figyelünk, de következtetést csak az adatsor és idősor végén tudunk levonni.Ezek miatt korai lenne még bármit is kijelenteni, de várható lehet hozam-és némi hőmérséklet emelkedés is. Mi is kíváncsian várjuk az eredményeket.

Ami feltűnő, hogy a belső medencékben látványosan átlátszóbb a víz, mint nagy vendéglátogatottság idején. Napos időben tökéletesen kivehető a felszín közeli mederfenék morfológiája.

 

Nyüzsgő élővilág lepte el a tópartot és vízfelszínt egyaránt. Most kis vöcsök napozik a teraszon és kacsa ül a mentőcsónakban.

A halak rajban úszva cikáznak föl s alá a belső medencetérben, míg a mocsári teknős a masszázspavilon lábánál várja a kezelést.  Ott ahol, pár héttel ezelőtt emberek nyüzsögtek, most kacsacsalád halad végig teljes nyugalommal.”

Esetleg a véderdőben élő fajok közül betéved e olyan emlős, ami eddig az emberek közelébe sem merészkedett?

„Én új fajokkal nem találkoztam. Inkább az erdő rekonstrukciós munkáknak köszönhetően érzek némi pozitív változást a faji sokszínűségben.”

 

 

Hogyan dolgoztok jelenleg a Tófürdőn?

„Az Hévízi-tavon csökkentett létszámmal dolgozunk minden biztonsági óvintézkedést betartva. A szakfeladatokat váltott munkarendben végezzük és készülünk a mielőbbi nyitásra.”

Te jársz e körbe naponta a mentőcsónak katamaránnal, hogy megnézd minden rendben van e?

„Igen, minden nap körbejárunk és ellenőrizzük az alapműködést. Minden szakember a saját szakterületét ellenőrzi. Én a tó területét csónakkal,ha szükséges akkor vízbe merülve ellenőrzöm, míg a véderdő területét erdésszel és biológussal járjuk körbe.”

 

 

Tudod esetleg, hogy mikor volt rá példa, hogy nem lehetett fürdeni a tóban?

„Ha jól tudom a belső épület átépítése idején volt egy részleges leállás illetve a tóépület leégése után volt átmeneti szünet. Normál üzemű leállás talán még soha nem volt. Hosszú éveken keresztül az egész éves nyitvatartási a megszokott.”

Szerinted a Tónak jót tett ez a pici pihenő, hiszen az év minden napján nyitva van?

„Hogy szakmai oldalról jót tesz-e, arra azt kell mondanom, hogy igen jót tesz egy kis regeneráció. Azonban mivel a tó vize közel három naponta kicserélődik, így nagy vendégforgalom esetén sem volt tapasztalható soha rossz vízminőség.

Szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen természeti értéket őrizhetünk.”

A Tófürdő nyitására még várni kell egy picit, míg ismét naponta több ezren élvezhetik a Hévízi-tó kellemes meleg vizét, a természet pihen. A belső épületben és a Tófürdő főbejáratánál pedig terv szerint zajlanak a felújítási munkálatok.

 

Tourinform Iroda ideiglenesen szünetelteti személyes vendégfogadást, viszont telefonon (+36 83 540 131), e-mailben (heviz@tourinform.hu) és online segítik a vendégeket.

Friss hírekért kövesen minket:

Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Kapcsolódó cikkek


TESZEDD! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

TESZEDD! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

2019. március 08. 11:49

Hévíz is akciócsoportot indít!

Budapest Card a Hévíz Tourinformban!

Budapest Card a Hévíz Tourinformban!

2019. augusztus 06. 15:39

A több mint 30 ingyenes szolgáltatást és további 10% és 50% közötti kedvezményeket kínáló Budapest Card már Hévízen is elérhető.

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!