A Hévízi-tó a zárt ajtók mögött

Március 18. óta a Hévízi Tófürdő átmeneti időre üzemszünetet tart, a Schulhof sétányon április 4-e óta az átvezető gyalogos forgalom átmenetileg nem lehetséges.

A Hévízi-tó a zárt ajtók mögött

Németh Györgyöt a Hévízgyógyfürdő Környezetvédelmi vezetőjét kérdeztük mi zajlik a természetben a zárt ajtók mögött.

„Nem hétköznapi helyzet ez most számunkra sem. Minden szempontból érdekes eredményeket produkálhat az átmeneti leállás.

A tó komplex hidrológiai rendszerét érintheti a változás, ez pedig mindig idővel eltolva jelenik meg a gyakorlatban. Vannak paraméterek, amiket most nagyobb fókusszal figyelünk, de következtetést csak az adatsor és idősor végén tudunk levonni.Ezek miatt korai lenne még bármit is kijelenteni, de várható lehet hozam-és némi hőmérséklet emelkedés is. Mi is kíváncsian várjuk az eredményeket.

Ami feltűnő, hogy a belső medencékben látványosan átlátszóbb a víz, mint nagy vendéglátogatottság idején. Napos időben tökéletesen kivehető a felszín közeli mederfenék morfológiája.

 

Nyüzsgő élővilág lepte el a tópartot és vízfelszínt egyaránt. Most kis vöcsök napozik a teraszon és kacsa ül a mentőcsónakban.

A halak rajban úszva cikáznak föl s alá a belső medencetérben, míg a mocsári teknős a masszázspavilon lábánál várja a kezelést.  Ott ahol, pár héttel ezelőtt emberek nyüzsögtek, most kacsacsalád halad végig teljes nyugalommal.”

Esetleg a véderdőben élő fajok közül betéved e olyan emlős, ami eddig az emberek közelébe sem merészkedett?

„Én új fajokkal nem találkoztam. Inkább az erdő rekonstrukciós munkáknak köszönhetően érzek némi pozitív változást a faji sokszínűségben.”

 

 

Hogyan dolgoztok jelenleg a Tófürdőn?

„Az Hévízi-tavon csökkentett létszámmal dolgozunk minden biztonsági óvintézkedést betartva. A szakfeladatokat váltott munkarendben végezzük és készülünk a mielőbbi nyitásra.”

Te jársz e körbe naponta a mentőcsónak katamaránnal, hogy megnézd minden rendben van e?

„Igen, minden nap körbejárunk és ellenőrizzük az alapműködést. Minden szakember a saját szakterületét ellenőrzi. Én a tó területét csónakkal,ha szükséges akkor vízbe merülve ellenőrzöm, míg a véderdő területét erdésszel és biológussal járjuk körbe.”

 

 

Tudod esetleg, hogy mikor volt rá példa, hogy nem lehetett fürdeni a tóban?

„Ha jól tudom a belső épület átépítése idején volt egy részleges leállás illetve a tóépület leégése után volt átmeneti szünet. Normál üzemű leállás talán még soha nem volt. Hosszú éveken keresztül az egész éves nyitvatartási a megszokott.”

Szerinted a Tónak jót tett ez a pici pihenő, hiszen az év minden napján nyitva van?

„Hogy szakmai oldalról jót tesz-e, arra azt kell mondanom, hogy igen jót tesz egy kis regeneráció. Azonban mivel a tó vize közel három naponta kicserélődik, így nagy vendégforgalom esetén sem volt tapasztalható soha rossz vízminőség.

Szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen természeti értéket őrizhetünk.”

A Tófürdő nyitására még várni kell egy picit, míg ismét naponta több ezren élvezhetik a Hévízi-tó kellemes meleg vizét, a természet pihen. A belső épületben és a Tófürdő főbejáratánál pedig terv szerint zajlanak a felújítási munkálatok.

 

Tourinform Iroda ideiglenesen szünetelteti személyes vendégfogadást, viszont telefonon (+36 83 540 131), e-mailben (heviz@tourinform.hu) és online segítik a vendégeket.

Friss hírekért kövesen minket:

Facebook | Blog | Instagram | YouTube

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!