Terápiás élmények

Első hévízi prevenciós kezelésem története

Egy kedves vendégünk beszámolt saját tapasztalatairól, melyeket hévízi gyógykúrája során szerzett

Miért is?

31 évesen döntöttem úgy, hogy kipróbálok egy klasszikus hévízi gyógykúrát mivel az ülőmunka és a helytelen tartás következményeképp borzasztó hátfájás, pontosabban a gerince felső háromnegyedénél éreztem rendszeresen szúró fájdalmat, valamint a vállamban annál a bizonyos „csuklyás” izomnál nehezedtek el az izmaim. Ehhez hozzájárult még egy lovasbaleset.
Rendszeresen jártam/járok gyógymasszőrhöz. András kezei között azért mérséklődtek a kellemetlenségek viszont javasolta, hogy iktassak be egy hévízi gyógykúrát mert a vizsgálatok során biztosan fény derül a gerinctáji fájdalmakra.
Erről fogok beszámolni.

Hévízen a Szent András Reumakórházon kívül a Hotel Aquamarinban, Honvéd Korházban, BM Szanatóriumban is van lehetőség tb támogatott kúra vásárlására. Első lépésként elmentem a háziorvosomhoz aki beutalt a reumatológiára. Az Aquamarin Hotelt választottam mert félúton van a munkahelyem és a lakásom között, így reggelente munkakezdés előtt be tudtam járni a kezelésekre. Minden intézményben van reumatológia szakrendelés ahol gyógykúrán lehet részt venni, így én is az Aquamarin orvosához dr. Oláh Andráshoz mentem.

Orvos gerinc

Az orvosom elmondta, hogy a nyaktáji fájdalom a helytelen tartás, ülőmunka miatt alakul ki és megfigyelhető, hogy számítógéépel dolgozom: jobb kézzel tartom az egeret, keresztbe tett lábak, helytelen ülés...stb. Derékfájdalom a nőknél oly kedvelt ám nem egészséges divatos magassarkú cipőktől van. A divatos viselettől még gyakran fájhatnak a nők térdei is, szerencsére én még nem tartok itt.

A nyak-táji izomfájdalmakra vízi gyógytornát, gyógymasszázst és ultrahangos kezelést javasolt, derékfájdalmakra pedig mágneskarikát. Oláh Doktor elmondta, hogy minden javasolt kezelésből minimum 6 darabot igénybe venni. Így első körben 6 alkalommal gyógyfürdőjegyet, 6 mágnes karika kezelést, 6 ultrahangot és 6 gyógymasszázst írtak ki nekem.

Masszazs

Felhívta a figyelmet, hogy a diagnózisom alapján nem a betegség tüneteit észleli, hanem egyszerűen a monoton, mozgásszegény életmód és az ülőmunka együttese hagyott nyomot az izmaimom és a csontjaimon. Heti rendszeres testmozgással, tornával és odafigyeléssel szinte teljesen megszűntethetőek a tünetek fiatal korban. Elmondta, hogy ezek egy úgynevezett „XXI. századi betegségek”, hisz manapság a számítógépek korát éljük és szabadidőnket is cyber-térben töltjük el, míg 10-20 évvel ezelőtt a fiatalok az „unalmukat” a szabadban focizással, horgászással ütötték el. Fiatalkorban még megelőzésről beszélünk és ekkor még sokkal könnyeb helyreállítani a problémákat, mint mikor már betegségről beszélünk, valamint Oláh Doktor egy másik fontos dologra hívta fel a figyelmemet: a megelőzés mindig sokkal olcsóbb mint a gyógyítás.

Hétfői nap reggel 7-kor kezdtem masszázzsal majd a fizikoterápián mágneskarika és ultrahangos kezelés következett. Minden alkalommal ilyen sorrendben épült fel egy kezelési nap. 9-kor pedig nyaktorna a gyógymedencében. A nyaktorna azért is jó mert nem megerőltető, de el tudunk sajátítani olyan mozdulatokat, amiket akár a munkahelyünkön pihenésképp el tudunk végezni, így el tudjuk lazítnai nyaki izmainkat.

 

A röntgen eredmény kézhezvétele után ismét visszamentem Oláh doktor úrhoz és ez után 10 db súlyfürdő került még kiírásra. A súlyfürdő  látszatra elég „kegyetlen” kezelésnek tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem kellemetlen, hogy a nyakunkon felfüggesztve lógunk. A meleg termálvíz nagyon kellemes és egyáltalán nem érzünk fájdalomérzetet. Az első 1-2 kezelés után nap közben húzódó érzést tapasztaltam a nyakamban és a gerincoszlop mentén, ez is bizonyítja, hogy valóban hatásos a súlyfürdő hisz nyúltak az izmaim és a csigolyákat is „kimozgatta”.

Sulyfurdo

A kúrát 3 hét alatt fejeztem be, összesen 15 db masszázst, 15 db mágneskarika-kezelés, 15 db ultrahangos kezelés és 10 db súlyfürdőt vetetm igénybe, vízi nyaktornából pedig sajnos csak hármat mivel későn értem volna be a munkahelyemre.
Az első pár hétben még nem tapasztaltam pozítív változást, sőt eléggé „darabosan” mozogtam és néhol fájdalmat is tapasztaltam, viszont 2-3 hét után a mozdulataim „olajozottak” lettek és sokkal könnyebben, dinamikusabban és fájdalommentesen telnek a mindennapjaim.
Tervezem, hogy ősszel is veszek egy 2-3 hetes kúrát a jobb eredmény érdekében. Arról is be fogok számolni, addig is néhány otthon is elvégezhető mozdulatsort javaslok, melynek jó hasznát vehetitek.

Hévízi gyógyiszap pakolás

 

Személyes tapasztalatok

A tófürdő bejáratánál állva az ember csupa mosolygós, ellazult emberrel találkozik, kíváncsiak voltunk a véleményükre és hogy miért is látogattak el Hévízre.
Andrea elmesélte, hogy első fürdőkúráján vesz részt, mivel lassan 15 éve ülőmunkát végez, elkezdte érezni ennek negatív hatásait, és úgy döntött, hogy kipróbálja, mennyit javít hátfájdalmain egy egyhetes kúra. „Hévízen felkerestem egy reumatológus orvost, aki egyénre szabott kúrát állított össze, melyben gyógytorna, nyaktorna, masszázs, súlyfürdő, valamint napi 3 órás fürdőzés szerepelt.” Emellett jutott ideje arra is, hogy felfedezze a környéket. Volt biciklitúrán a Kis-Balatonnál, és naponta nordic walkingolt a tavat körülvevő véderdőben. Számára ez az egy hét a teljes kikapcsolódást jelentette.
Katalin is becsatlakozott a beszélgetésbe, aki azt tanácsolta, hogy ha teheti, jöjjön legközelebb két hétre, azután magára sem fog ismerni. Katalin minden évben kétszer látogat el Hévízre, hogy a két hét eltelte után újjászületve térjen haza családjához. Reumatikus panaszai miatt háziorvosa hívta fel először figyelmét Hévízre, és hogy érdemes lenne két hétre leutaznia. Ettől kezdetben ódzkodott, két hétre otthagyni a családot? „Ki fog rájuk főzni? Mihez fognak kezdeni nélkülem?” Mára azonban ez a kétszer két hét az év azon időszaka lett, amikor feltöltődhet, pihenhet és gyógyulhat. A kúrákat TB támogatással veszi igénybe és minden évben ugyanarra a magánszálláshelyre tér vissza, ahol a háziakkal jó barátságot kötött.

 

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!