Sportolóknak ... HA FÁJ!

Sokan nem tudják, de Hévízt sok amatőr és korábban profi sportoló is felkeresi, hogy regenerálódjon.

A sportolás legyen szó akár amatőr sportról vagy versenyszerűen űzött profi sportról nagy megterhelést jelent az izmok, ízületek, csontozat számára, ráadásul minden sport a test egy bizonyos izomcsoportját vagy ízületét terheli meg jelentősen, ami miatt ezek az izmok és ízületek fokozott terhelésnek és ezzel együtt sokkal nagyobb sérülésveszélynek vannak kitéve.

Legtöbbször amatőr sportolók érkeznek Hévízre, de minden sportágnak megvannak a jellemző tüneti, sérülési pontjai, ami miatt ezek az izomcsoportok, ízületek rendszeres figyelmet igényelnek, hogy sokáig egészségesek maradjanak.

 • Térdízületi problémával általában futók, kosarasok, focisták, fittneszezők érkeznek.
 • A tollaslabdázóknál, kézilabdázóknál, kajakosoknál és kenusoknál főleg vállövi problémák jelentkeznek.
 • Az evezés és a testépítés általában megterheli a hátat, derekat is.
 • A tekések csuklófájdalomra panaszkodnak,
 • a kerékpárosoknál a nyak és vállöv kapja a legnagyobb terhelést.
 • Teniszezők körében jól ismert a tenisz könyök,
 • ugyanakkor táncosok esetében gyakran jelentkeznek csípőízületi problémák.

Ezek a tünetek azonban akár kezdeti stádiumban, akár húzódás, zúzódás, kis-ízületi rándulás esetén jól csillapíthatók illetve meg is szüntethetők Hévízen.

 

Medical wellness szolgáltatások és gyógykezelések, melyek hatékonyan alkalmazhatók sportsérülések esetén

Fontos, hogy bár kezelésről beszélünk, sok esetben egyáltalán nem orvosi gyógykezelésre kell gondolni. Sok sportoló érkezik ide, hogy regenerálódjon, hiszen vannak bárki számára könnyel elérhető gyógymódok Hévízen, amik tökéletesek a rekreációhoz.

Ilyenek a

És vannak természetesen a „receptre felírható gyógykezelések”, amikhez már szükséges az orvosi felügyelet, mert a sportolónak konkrét tünete, sérülése van, amit feltétlenül szükséges szakszerűen kezelni, hogy visszaállítsuk az egészséges állapotot.

Ezek például:

Kinek ajánlott?

Regenerálódás céljából, csupán néhány napra

Ezek azok a sportemberek, akiknek egy intenzív felkészülési időszak és egy megterhelő versenyidőszakot követően szükségük van egy általános pihenési szakaszra. Szeretnék, ha a túlterhelt és kimerült izmok, ízületek minél előbb visszanyernék fittségüket. Nem betegek, nincs sérülésük, ezért nem is gyógykezelés céljából érkeznek.

Számukra elég olyan szolgáltatásokat igénybe venni, melyek kellő mértékű felfrissüléssel járnak. Általában 3-6 napot töltenek Hévízen, sokat pihennek, sok időt töltenek friss levegőn, mérsékelten végeznek sport tevékenységet, figyelnek a helyes étrendre és nem utolsó sorban: úsznak és függeszkednek a hévízi gyógytóban, részt vesznek gyógytornán, beiktatnak napi 1-1 lazító masszázst, esetleg igény szerint használják a krioterápiát, szaunákat, gőzkabinokat, amire úgy érzik leginkább szükségük van a regenerálódáshoz.

Aktív sportolásból adódó sportsérülések gyógyítása miatt, 10-14 napra érkeznek

Sportolás közben viszonylag gyakran fordulnak elő kisebb húzódások, zúzódások, kisizületi rándulások. Ezek a konkrét sérülések azonban már nem tartoznak abba a kategóriába, amit a sportoló maga fog tudni orvosolni. Általában szakorvos által felügyelt és ütemezett gyógymódokra van szükség ahhoz, hogy teljesen regenerálódjon az adott testrész, ugyanakkor ez még nem jelent feltétlenül komoly beavatkozásokat.

Az ilyen sérülésekre gyakran megoldást jelent a gyógyfürdő, gyógytorna, gyógyiszap kezelés, víz alatti kezelések, mint vízsugár masszázs, víz alatti gyógytorna, fájdalomcsillapító elektroterápiák mint a tens, vagy a krioterápia. Ahhoz, hogy terápiáról beszéljünk minimum 6 kezelés szükséges és mindenképp szakorvos felügyeletével zajlik. Egy ilyen kezelési időszak például jó lehetőséget kínál arra, hogy a sportoló megismerje a manapság nagyon népszerű és hasznos kinezio szalagok helyes alkalmazását.

Ilyen gyógykezeléseket egyébként nem csak a kórházban lehet igénybe venni. A sportoló dönthet úgy, hogy egy hosszabb hévízi pihenés keretében, egy gyógyszállodában veszi ezeket igénybe, önköltségen. Ez esetben is szakorvos felügyeli majd a terápiát, csak a TB támogatást nem tudja érvényesíteni, viszont a hotelek rugalmasabban tudják kezelni a kezelési időpontok beosztását, szállodai kényelemben.

Profi pályafutásukat abbahagyó sportolók, kúra céljából – 10-20 napra érkeznek

Amikor valaki aktívan sportol, megváltozik az izomzata. Amikor a sportolás miatti fokozott terhelés megszűnik, a korábban terhelt izmok, ízületek elgyengülnek. Ráadásul a sportolás következtében előforduló komolyabb sérülések, szalagszakadások, műtétek az életkor előrehaladtával, később okoznak majd problémákat, kezdenek fájni.

Ezek a volt sportolók azért érkeznek, mert ízületi kopásos sérüléseiket bizonyítottan nagyon jó eredményekkel orvosolja a Hévízi Tradicionális Kúra. A kúra alapelemei itt is a fürdés gyógyvízben, a súlyfürdő, az iszappakolás, de ezeket kiegészíti a nagyon fontos gyógytorna és egyéb hidro-, fiziko- és elektroterápiák. Ilyen kúrára már komolyabb, kialakult betegségek esetén van szükség, ugyanakkor egy 2-3 hetes kúra után a tünetek megszűnnek a beteg akár 3-6 hónapra is teljesen tünetmentes marad.

Jellemzően ezek a betegek nem csak a kúra idején látogatnak Hévízre, mert már tudják, hogy a kúrák közötti időszakban is vannak olyan hévízi gyógymódok, mint például a Hévízi-tóban fürdőzés, ami segít számukra, hogy minél tovább fenntartsák a tünetmentes állapotot.

 

Tennivalók lépésről - lépésre, ha kipróbálná a hévízi kezelések gyógyhatásait?

Amennyiben nincs konkrét panasza, mindössze csak regenerálódásra vágyik

úgy elég lehet, ha 3-5 napra ellátogat Hévízre, pihen, úszik a Hévízi-tóban, függeszkedik, hogy pihentesse a gerincoszlopát, és saját belátása szerint kihasználja azokat a medical wellness szolgáltatásokat, amik úgy érzi jót tesznek számára, lehet az masszázs, szaunázás, sószoba, gyógytorna, séta a friss levegőn, krioszauna, denevérpad, hidrorider stb.

 

Kattintson ide, válasszon időpontot és egy szimpatikus szálláshelyet a Hévízi-tó közelében mi pedig kellemes pihenést és feltöltődést kívánunk Hévízen!

Amennyiben konkrét sérülésről és annak kezeléséről van szó:

 1. első lépésként el kell menni a háziorvoshoz, aki ki fogja írni a szükséges, előzetes diagnosztikai vizsgálatokat. (röntgen, ultrahang, labor stb.).
 2. Részt kell venni a vizsgálatokon. (ezekre egyébként Hévízen is van lehetőség)
 3. A háziorvostól kérni kell egy beutalót a hévízi reumakórházba.
 4. Ajánlott időpontot kérni előzetesen, telefonon egy szakorvosi konzultációra Hévízen, ami még nem a kezelés megkezdését jelenti, csak egy személyes konzultációt.
 5. Az első szakorvosi konzultációra magunkkal kell vinni az összes korábbi leletet és a háziorvosi beutalót.
 6. Az orvos megvizsgálja a beteget és kezeléseket ír fel számára, épp úgy, mintha gyógyszereket írna fel receptre (szükség esetén további szűrővizsgálatokat is kérhet, melyek helyben is megoldhatók).
 7. Az orvos által meghatározott kezelések listájával fel kell keresni a betegirányító pultot, ahol a kezeléseket konkrét időpontokra osztják be.
 8. A beteg által kért kezdési időponttól számítva a kezelések beosztásának szabályai szerint egymást követő napokra a lehető legrövidebb időintervallumra osztják be a kezeléseket. (A kezelések beosztásától számítva 8 hét áll a beteg rendelkezésére, hogy részt vegyen a kezeléseken.)
 9. A kezelések általában járóbeteg ellátás keretében történnek, tehát a betegnek magának kell gondoskodnia arról, hogy a kezelések időszakában részt tudjon venni a hévízi kezelési időpontokon.
 10. A kezelései időszak végét újabb szakorvosi konzultáció zárja le.

Amennyiben nem kórházi keretek között szeretne valaki gyógyulni

a hévízi minősített gyógyszállodák mindegyike alkalmas arra, hogy ott szakszerű kezeléseken vegyen részt a sportoló. Ebben az esetben előzetesen érdemes telefonon egyeztetni az adott hotel munkatársaival, hogy a konkrét panaszok esetében milyen hosszú tartózkodás ajánlott. A szálláshely elfoglalását követően ez esetben is szakorvosi vizsgálatra kerül sor, természetesen a hotelben. A szakorvos által előírt kezelések is a hotel gyógyászati részlegén történnek, egészségügyi felügyelet mellett. A kezelésekre ebben az esetben TB támogatást nem lehet igénybevenni, de a szakszerű ellátás a kórházi ellátásban elvárt követelményeknek kell, hogy megfeleljen és ugyanolyan eredményesen kell, hogy záruljon.

A leghatásosabb gyógymód Hévízen, ami mindenki számára elérhető!

Egyértelműen a Hévízi-tóban való úszás és a függeszkedés, tehát a függőleges testhelyzetben végzett lebegés, amire a világon csak Hévízen van lehetőség. Egyedül itt adott hozzá a megfelelő vízösszetétel, vízhőmérséklet, vízmélység és a kellő nagyságú vízfelület.

Az úszás természetesen azért, mert olyan mozgás, ami közben a gravitáció csak kis mértékben hat a testre és a víz felhajtóereje miatt a vízben való mozgás során úgy erősíthetjük izmainkat és ízületeinket, hogy azokat közben nem terheljük. Másrészt az úszás, a test teljes izomzatát képes megmozgatni, e mellett pedig a gerinc számára is hasznos, mert segít korrigálni a gerincoszlop torzulásait. A gyógyvíz e mellett gyulladás és fájdalomcsökkentő hatású, a meleg vízben fürdőzés pedig az egész szervezetre stresszoldóként hat. Ebből a szempontból egy komplex gyógyélményt nyújt a fürdőző számára. Nagy előnye, hogy bármikor végezhető, és bár vannak speciális esetek, amikor nem ajánlott, elmondható, hogy az emberek nagy többsége számára a legjobb és legtermészetesebb gyógymód.

A Kinesio Mozgásanalizáló Labor a Festetics Fürdőházban található. 3 helyiségből áll, melyekben különböző eszközök segítségével, röntgensugárzás nélkül végeznek állapotfelmérést. Segítségével komplex képet kapunk a test izomzatáról és a csontok, gerincoszlop állapotáról. Olyan problémákat is előre fel lehet ismerni, melyeknek még nem is jelentkeztek tünetei.

Kiválóan alkalmas arra, hogy aktív sporttevékenység esetén nyom kövessük a test izomzatának állapotát, és látványos akkor, amikor egy már kialakult probléma miatt végezzük el a vizsgálatot, majd a kezelések végeztével újra ellenőrizzük, hogy azok hatására, milyen pozitív eredményeket értünk el. A kezelésekre bárki kérhet időpontot önköltséges alapon, a kapott leleteket pedig magunkkal vihetjük saját orvosunkhoz is.

 

Melyik szolgáltatónál, milyen kezelések vehetők igénybe?

 

További hasznos információk

Kapcsolódó cikkek


HÉVÍZI ÜDÍTŐ ... Programválogatás a következő 10 napra 2019.11.29.-12.08.

HÉVÍZI ÜDÍTŐ ... Programválogatás a következő 10 napra 2019.11.29.-12.08.

2019. november 28. 13:11

Itt lakik? Hévízen tölti megérdemelt pihenését? Épp most néz utána, hogy merre induljon a jövő héten kikapcsolódni? Mi segítünk! Hévízi ÜDÍTŐ rovatunkban, a következő 10 napra ajánlunk néhány különleges programot Hévízen és környékén!

A hosszan tartó egészség hévízi titka: a fitt ősz!

A hosszan tartó egészség hévízi titka: a fitt ősz!

2020. szeptember 03. 15:40

5 egyszerű tipp, ami segít megőrizni fittségét. Mert az ősz arról szól, hogy felkészítse testét és lelkét a néha szürke, máskor csillogással teli, de általában hosszú télre.

Programok egész évre Hévízen!

Programok egész évre Hévízen!

2019. február 20. 12:28

Érdemes előre tervezni, Hévízen a nagy rendezvények alatt gyorsan elfogynak a szálláshelyek.Mutatjuk a kedvelt helyi rendezvények időpontjait 2019-ben:

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!