Strandok, fürdők, tópartok a Balaton nyugati végében

Június 1-jén beköszönt a nyár és mivel a májusi idő elég kegyes volt hozzánk sokan kihasználják, hogy hivatalosan is megnyitnak a strandok országszerte. Milyen lehetőségek vannak Hévízen és környékén?

Strandok, fürdők, tópartok a Balaton nyugati végében

Fekete poi jelzi a Hévízi Tófürdőt és strandot
Piros poik mutatják a Balaton-parti klasszikus strandokat
Bordó poik helyén élményparkok, élményfürdők találhatók
A kék poik pedig olyan tavak, ahol nem lehet fürdeni, helyette viszont lehet horgászni :)

A képre kattintva betölt az online térkép!

 

Nézzük melyek a klasszikus strandok a Balaton mellett.

Hévíz közelében nagyjából 7+2 olyan strand van, ami nagyon népszerű a vendégek körében.

Keszthelyi Városi Strand  |  Keszthelyi Libás Strand  |  Alsógyenesi Lidó Strand  |  Gyenesdiási Játék Strand  |  Vonyarcvashegyi Lido Strand  |  Balatongyöröki Strand  |  Balatonberényi Strand 
+ Keszthelyi Kutyás Strand és Balatonberényi Naturista Strand

A fenti strandokra jellemző, hogy a területükre főszezonon kívül is be lehet menni sétálni, akár még fürdőzni is.  Lehet használni a játszótereket és sportpályákat, de a büfék és mosdók csak a strandszezonra nyitnak ki. A késő tavaszi időszakban számítani kell rá, hogy felújítások, füvesítés, virágosítás, játékok renoválása zajlik, ugyanakkor június elejére szinte már minden strand látogatható. Belépőjegyet van, ahol június 1-től, van ahol az iskolai szünidő kezdetétől kezdenek el szedni.

A nyitvatartás - amíg teljes árú jegyet kell venni -, általában 8:00 - 18:00 között van, de sok helyen van zárás előtt vásárolható esti úszójegy, ami kedvezményesebb. 6  vagy 7 óra után általában ingyenes a belépés. A legtöbb strandon van diák és nyugdíjas kedvezmény, családos jegyek vagy vásárolhatók heti bérletek is.

Megközelíthetőség szempontjából közös jellemzője a környékbeli strandoknak, hogy könnyen megtalálhatók. Kerékpárral a Balatoni kerékpárúttól szinte karnyújtásnyira vannak a pénztárak és autóval  is természetesen minden strand mellett lehet ingyenesen parkolni. Sőt a kutyás és a libás strand kivételével mindegyik másik strand a helyi vasútállomás közelében van, így ha tudunk, akár vonattal is mehetünk.


kép forrása: Gyenesdiás - Játékstrand

A Hévízi-tó, mint unikalitás: gyógyfürdő, tófürdő és strandfürdő egyben

A világon egyedülálló Hévízi-tó úgy ötvözi a termál- és strandfürdőket, hogy közben egyik sem igazán. Egyedisége révén a természetes termáltóban egész évben lehet fürdeni, és a fedett részeknek köszönhetően akár zuhogó esőben vagy hóesésben is lehet élvezni a meleg víz élményét. Időjárás függvényében általában májusban de júniusban már mindenképp kinyit a strand területe, ahol már a balatoni strandszezon előtt élvezni lehet 30°C körüli vagy ennél is melegebb víz adta örömöket. 

A gyerekmedencéket csak június közepén töltik fel, hiszen ezekben melegített normál víz van.
Abból a szempontból, hogy egy igazi, természetes, melegvízű tóban lehet úszkálni és a partján pihenni, napozni, inkább egy strandhoz hasonlít, a gyógyvízre épülő szolgáltatásai, nyitvatartása és árai alapján ugyanakkor inkább a termálfürdőkhöz sorolhatjuk. 
Egyszer mindenképp ki kell próbálni, mert tényleg egyedülálló és különleges, teljesen eltér minden megszokott strandtól és élményfürdőtől!


kép forrás: Hévíz - Hévízi-tó

Élményfürdők és csúszdapark

Hévíz közelében 3 jelentősebb termál- és élményfürdőről és egy csúszdaparkról kell írnunk. 

Hévízhez legközelebb található Kehidakustányban a Kehida Thermal Fürdő, Zalakarosra is sokan ellátogatnak a Karos Spa komplexumba, továbbá Zalaszentgrónak is van egy termál és élményfürdője. Kicsit talán messzebb, Zalaegerszegen pedig egy Aquacity és csúszdapark üzemel. 

Az első három termálfürdő közös jellemzője, hogy egész évben üzemelnek beltéri medencéik, a nyári főszezonban ugyanakkor élménypakkal, csúszdákkal és nagy zöld felülettel rendelkező kültéri strandjukat is megnyitják a közönség előtt. Ezekbe a fürdőkbe- bár nem nevezhetők klasszikus strandoknak -, időjárástól függetlenül is el lehet látogatni, hiszen ha a kültéri élményelemeket nem is tudjuk épp igénybe venni, a beltéri medencék akkor is nyitva vannak. Még egy fontos közös tulajdonságuk, hogy rendelkeznek gyógyvizes és fűtött normál vizes medencékkel is

Az utolsóként említett, Zalaegerszeg mellett található Aquacity csak nyáron, az iskolai szünet időszakában üzemel. Nem rendelkezik beltéri fürdővel, csak kinti medencékkel és számos csúszdával, melyek között minden korosztály megtalálhatja a kedvencét. Ez az élményfürdő ugyanakkor pont, mint a balatoni strandok inkább csak szép, nyárias időben látogatott.

kép forrás: Keszthely - Városi strand

A fürdők, strandok jegyárai nem a szolgáltatások minőségét mutatja meg! A kicsivel drágább strandokon az extra programlehetőségek, extra élményelemek adnak alapot egy magasabb árkategóriához, míg a kicsivel olcsóbb árú strandok jellemzően kisebbek, családiasabbak, kevesebb de ugyanolyan magas minőségű szolgáltatást nyújtanak. Továbbá az összes itt felsorolt klasszikus strand (kivéve kutyás és naturista) rendelkezik KékHullám minősítéssel és többszörös kategóriagyőztesek (gyerekbarát strand, sportos strand, zöld strand) is. A több féle jegyár azt jelenti, hogy a strandok többségén a nyári előszezonban, júniusba olcsóbbak a belépőjegyek, mint júliusban és augusztusban. 

 

Hasonló cikkeink!

Teszteltük a kalandparkokat a Balaton nyugati csücskében!
Highlights! #Legszebbkilátás körutat tettünk a Balaton nyugati csücskében
Hévízi-tó vs Balaton? Különbségek és hasonlóságok. "Tudtam, csak nem sejtettem!"
Magyarország 7 + 1 természeti csodája! Neked mi lenne még a bakancslistádon?
Rossz idő nincs, csak rossz öltözet! De mi van, ha Hévízen nyaralsz és esik az eső?!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!