Rizlingország - Takács Zsolt pincészete

Ahol nemcsak olaszrizlingből készül bor

Rizlingországban meglátogathatod a vendégszerető pincéket, beleláthatsz szőlőtermesztés hagyományába, a kis borospincék teraszán jó borokat kóstolhatsz és tartalmas beszélgetéseket folytathatsz a borászokkal. Emlékezetes utazásra számíts! 

A Balaton-felvidéki borvidék egy titkos csendhelye

A Keszthelytől alig tíz percre fekvő Rezi szőlőhegy nemcsak egy dombvonulat a Balaton-felvidék és Zala megye határán, hanem egy külön kis világ, amelyet a helyiek csak úgy emlegetnek: Rizlingország. Ez a név nem véletlen. Az olaszrizling már évtizedek óta meghatározó fajtája a környéknek, az ország más borvidékeihez képest mégis egyedi karaktert ölt magára.

A térség kivételes mikroklímával rendelkezik: a déli fekvésű domboldalak kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, az Alpokhoz való közelség miatt az átlagnál csapadékosabb a terület. A közeli Balaton és a Zalai-dombság hatása kiegyensúlyozott páraviszonyokat, hűvösebb éjszakákat, hosszabb érési időt biztosít – ezek mind hozzájárulnak a borok finom savszerkezetéhez és illatgazdagságához.

A Rezi szőlőhegy különlegessége abban is rejlik, hogy itt nem ipari mennyiségű, hanem kis tételes, kézműves borászatok működnek. A borászok személyesen gondozzák a tőkéket, kóstolnak, erjesztenek, palackoznak  és mindenkinek megvannak a maga sajátos szőlőtermesztési és borkészítési praktikái. A klasszikus fajták – olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos – mellett egyre többen telepítenek különleges vagy régi magyar fajtákat, mint a nektár, a zengő vagy a rozália.

Három pincészet Rizlingországból

Látogasd meg őket akár egyesével, akár egy bortúrára felfűzve! A pincészetek egymáshoz közel helyezkednek el, így mindenhol megkóstolhatod az adott pincészet különlegességét. A látogatáshoz előzetes időpontegyeztetés szükséges.

 

Takács Zsolt Pincészete - Utazás a 18. századba

A Takács Zsolt Pincészete vagyis az akkoriban a felmenői által művelt területen még a Festetics-család is megfordult. Az ősök már a 18. században bort készítettek a Rezi szőlőhegyen. A tudás apáról fiúra szállt, ma Zsolt, a nyolcadik generáció viszi tovább a hagyományt, és mindent megtesz, hogy a családi örökség ne csak fennmaradjon, de új szintre is lépjen.

A mindössze 1 hektáros birtok kézi műveléssel, baráti és családi segítséggel működik, Zsolt pedig nemcsak borászként, de a Rezi szőlőhegy lelkes mesélőjeként is helytáll.

A pincészet zászlóshajója a Nektár bor, mely különleges, hungarikum minősítéssel rendelkező fajta, és amiből száraz és félédes változat is készül. A borászat további kínálata is izgalmas: a Zengő, a Tramini, a Chardonnay, a Kékfrankos mind felfedezésre vár. A borok modern eszközökkel, de hagyományos, természetes eljárással készülnek, a Rezi szőlőhegyre jellemző talaj adottságok és mikroklíma karakterét hordozva.

Elérhetőség:

Képzeld el, hogy ahol ma a Keszthelyi-hegység dolomitos bércei emelkednek, ott egykor trópusi tenger hullámzott. A táj, amit öröknek hiszünk, valójában csak vendég a földtörténet színpadán. Hogyan lesz a trópusok sekély vízéből magyar hegyvidék? Miért repedezik a dolomit? És hogyan hat ez ma a helyi gazdálkodásra? Utazz vissza évmilliókat – egy különleges, kőzetekbe írt történetbe.

A felszín: csak látszólag állandó

Hegység, síkság, sziget, tenger, folyó, tó: csupa olyan fogalom, melyek egy emberi élethez képest tűnnek állandónak, de a Föld szemszögéből némelyikük csupán pillanatokra felvillanó képek.

A bolygónkat felépítő kőzetek folyamatosan mozgásban vannak.

A megfőtt tojáson lévő összetört héjdarabokhoz hasonlatosan a földfelszín egészét kitöltő kőzetlemezek soha véget nem érő utazásban vannak az alattuk lévő képlékeny anyag segítségével.

Bizonyos részeik egymásra, egymás alá torlódnak vagy üledékek felgyűrődésével hatalmas hegyláncokat hoznak létre, de a kőzettömegek lesüllyedésével árkok, akár tavak, sőt tengerek medencei is kialakulhatnak.

Így fordulhat elő az, hogy a felszínből kiemelkedő Keszthelyi-hegység fő kőzetanyagát jelentő dolomit és mészkő egy olyan – innen több ezer kilométerre fekvő – egykori trópusi tenger sekély vizeiben ülepedett le, mely már több tízmillió éve nem is létezik.

Olyan látvány fogadná a képzeletben arra utazót, mint amilyen ma a Bahamák paradicsomi állapotokat idéző térségében tárul elénk.

Északon vulkán, délen trópusi tenger emléke

Míg a Keszthelyi-hegység északi tömbjét a fiatal (mindössze néhány millió éves) vulkanikus kőzetek határozzák meg, addig délen (így Rezi, Cserszegtomaj közelében is) javarészt jóval idősebb, a fentebb említett trópusi tengerekben keletkezett dolomitot találunk.

Az Alpokban is nagy területen előforduló ún. Fődolomit képződményei mellett foltszerűen találjuk meg a több mint 200 millió éve képződött Rezi Dolomitot.

A Keszthelyi-fennsíkot észak–déli irányú völgyhálózat és mikrotektonikus törésvonalak szabdalják. A sekély termőréteg és a változatos domborzat miatt a terület több mint 70%-ban erdősült.

A karsztos felszín egész évben vízhiányos, sajátos ökológiai jellemzőkkel.

A fennsíkot hegyközi medencék tagolják, és mélytörések határolják (pl. Hévízi- és Edericsi-törés). A szerkezeti vonalak miatt szeizmikusan érzékeny terület.

A mai tájhasználat természeti alapja

A repedezett, aprózódásra amúgy is hajlamos dolomit kőzetanyagának lejtőtörmelékén kialakult talajok jelentik az itteni tájhasználat egyik természeti alapját.

Termelőink közül néhányan a Keszthelyi-fennsík nyugati peremén gazdálkodnak, amely tevékenységet itt alapvetően meghatározza a 350–440 m magas sasbércekből – vetődések által határolt, kiemelkedő rögökből – álló fennsík közelsége.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!