Kereső

Kizárt szavak

  • a
  • az
  • egy
  • volt
  • van
  • lesz
  • hogyan
  • miért
  • mit
  • kit
  • rossz

Tiltott szavak

  • cialis
  • viagra
  • php
  • sql
  • html
  • https
  • http
  • chr
  • script
  • sex
  • porn
  • sexmassage
  • szex
  • pornó

Alternatív kifejezések

  • nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitvatartás=nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fürdő nyitvatartás=fürdő nyitva tartás
  • hévizi fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • informacio nyitva=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a fürdőben=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a tófürdőben=fürdő nyitva tartás
  • postás üdülő=aquamarin hotel

1. Kelemen Kenyere pékség

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:11

Egy vekni, amiért megéri Rezibe menni. Gábornál a hagyományos kovászos kenyér mellett alakorból sült kenyeret is kóstolhatsz.

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Kelemen Kenyere pékség
lead: Egy vekni, amiért megéri Rezibe menni. Gábornál a hagyományos kovászos kenyér mellett alakorból sült kenyeret is kóstolhatsz.
tartalom: + 1 Kovászos kenyér Reziből Rezi csendes utcájában, a szőlőhegy közelében egy különleges illat lengi be a levegőt: a frissen sült kovászos kenyéré. Itt található a Kelemen Kenyere Pékség, ahol Kelemen Gábor saját kezűleg készíti el kenyereit, a hagyományos pékmesterség iránti szenvedéllyel és elkötelezettséggel.​ Bár a kenyérhez kevés alapanyag szükséges - liszt, víz, kovász -, elkészítése annál több türelmet és odafigyelést igényel. A kenyérsütés hosszadalmas folyamat, és precíz munka eredménye. Ráadásul a pék éjjel kel, hajnalban süt és reggel árulja a frissen sült kenyeret, amihez komoly hivatástudat szükséges. Gábor kenyerei a gondosan válogatott lisztektől és az ízesítésektől különlegesek - személyes kedvence a hagymás-szalonnás.   Legyen minőségi, kovászos pékáru vidéken is! Kelemen Gábor Zalaegerszegen tanulta ki a pékszakmát, majd Keszthelyen kezdte pályafutását. Külföldi tapasztalatszerzés után, Angliában egy francia pékségben mélyítette el tudását a kovászos kenyérkészítésben. Hazatérve családjával Rezibe költözött, hogy megvalósítsa álmát: egy saját pékséget. Gáborék akkor elhatározták, hogy a jó kenyér élményét elviszik a zalaiakhoz.  Nem a tömegtermelés motiválta őket, hanem a hit, hogy a vidéki emberek is megérdemlik a minőségi pékárut. Éppen ezért Gábor az alapanyagok, vagyis a liszt kiválasztása során különös figyelmet fordít a minőségre, folyamatosan követi például az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ajánlásait is. Hiszen a cél nem az, hogy mindenki kenyere legyen, hanem hogy legyen egy hely, ahol a kenyér tényleg olyan kenyér, ami 5 nap után sem szárad ki és aminek íze van. A kovászt etetni, a kenyeret dagasztani kell A Kelemen Kenyere Pékség kínálatában kizárólag kovászos kenyerek szerepelnek, amelyekben nincs más csak a liszt, a víz és a kovász - továbbá az a plusz íz, amivel Gábor a kenyereket felturbózza. Más adalék, ízfokozó vagy térfogatnövelő nem kerül a kenyerekbe. A kenyerek elkészítése akár 24–30 órás folyamat, amely során a lisztből, vízből, kovásszal és sóval dagasztott tésztát hajtogatni, pihentetni, figyelni kell. Ez az érlelési idő nemcsak a tápanyagok lebomlását segíti, hanem egyedi, telt ízt és hosszú eltarthatóságot is eredményez. A kenyerek alapja a gondosan válogatott liszt: búza, rozs, tönköly, alakor és bánkúti búza – teljes kiőrlésű változatban is. Gábornál megkóstolhatod az alap fehér és teljes kiőrlésű kenyereket, de ha valami extrábbra vágysz, akkor ott a szárított paradicsomos, a pirított hagymás-szalonnás vagy a sokmagvas változat. Az egyik különlegesség pedig a diós-alakoros kenyér, amihez az alakor búzalisztet a közeli Zalaszentlászlóról szerzi be. A kenyerek mellett pedig perecet, ciabatta-t, és kalácsot is be tudsz szerezni. Helyben és a piacon A pékség Reziben hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától tart nyitva, amikor a frissen sült kenyerek kerülnek a polcokra. Szombatonként pedig Gábor kenyereiért a Hévízi termelői piacra is ellátogathatsz.   Termékismertető Diós-alakoros kovászos kenyér Ezt a különleges kovászos kenyeret Gábor az egyik legrégebbi gabonafajtából, alakorból süti, amit ősbúzaként is ismerhetsz. Az alakor búzalisztet a közeli Zalaszentlászlóról szerzi be. Az alakor – más néven egyszemű búza – kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik, amit annak köszönhet, hogy nincs nemesítve. A hagyományos lisztekkel szemben az alakor többek között magasabb fehérje- és rosttartalommal rendelkezik, és gazdag antioxidánsokban. Ha pedig ez még nem lenne elég, Gábor pirított diót szór az alakorral készült kenyerébe, hogy növelje annak beltartalmi értékét. A tészta - ahogy Gábornál minden - természetes kovásszal, hosszú érlelési folyamattal készül, így a kenyér nemcsak ízletes, hanem könnyebben emészthető is. A dió darabjai minden szeletbe textúrát és gazdag ízvilágot visznek, a kérge roppanós, a bélzete rugalmas és telt. Gábor tartósítószer, élesztő és adalékanyag nélkül süt, így azt a kenyeret eheted, ami nemcsak finom, de egészséges is.   A termékeket megvásárolhatod: Hévízi Termelői Piac 8373 Rezi, József Attila u. 2. Google térkép További információ és elérhetőség: Nyitvatartás: Facebook Telefonszám: 06 30 786 4087

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title: Kelemen Kenyere pékség
description: Egy vekni, amiért megéri Rezibe menni. Gábornál a hagyományos kovászos kenyér mellett alakorból sült kenyeret is kóstolhatsz.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

2. Dédi nyomában biokiskert

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 13:40

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Dédi nyomában biokiskert
lead:
tartalom: + 1 Zalai kamraélmény A teraszon száradó gyógynövények, a fóliasátorban érett paradicsom, friss lekvár illata a konyhából – a Dédi nyomában Biokiskert önellátási céllal indult vállalkozás, ami e természetközeli életforma nélkül nem lehetne működőképes. Egy kis háztáji gazdaság, ahol minden abból készül, ami éppen terem, és mindenből csak egy kicsit több, mintha magadnak tennéd el. És hogy mit találsz a kamrapolcon? Zöldségkrémeket, csalamádét, savanyúságokat, lekvárt, szörpöt biztosan. Dédi nyomában Szabina családja a Bakonyból származik, 2013-ban a Pilisbe költözött, majd 2022-ben egy életbeli fordulópont után döntött úgy, hogy Zala megyébe költözik, és kipróbálja magát a kertészkedésben  - 4 000 m²-en. Az indulásnál még biointenzív zöldségtermesztéssel kísérletezett, de hamar kiderült, hogy nem a nagy mennyiségű termesztés, piaci értékesítés az útja, hanem a kis tételben, örömmel és gondossággal készített, háztáji finomságok. A fóliasátor, a vetésforgó, a tyúkok, a futókacsák és a komposztálás mind ennek a tudatos gazdálkodásnak a részei. Biointenzív gazdálkodás vegyszermentesen A gazdaságban minden kis területnek megvan a maga szerepe, ami tudatos és átgondolt tervezés eredménye. A kert fix ágyásokból és fóliasátorból áll, ezekben rendszeresen alkalmaz vetésforgót, a talajt pedig komposzttal és mulccsal javítja. A legtöbb növényt saját maga palántázza, gyakran a saját maga által gyűjtött magból – így a növények a saját környezetükhöz alkalmazkodva tudnak fejlődni. Az öntözéshez  kútvizet használ. Külön figyelmet érdemel, hogy Szabina a betegségek, kártevők ellen nem vegyszerekkel védekezik, hanem növénytársításokkal, rovarhálóval, természetes megoldásokkal dolgozik, valamint tyúkokat és futókacsákat tart, akik imádják a csigákat csipegetni. Nyisd ki a kamrát és válogass! Szabina termékei között szörpök, lekvárok, szárított fűszerek, savanyúságok, és zöldségkrémek is szerepelnek – mind szezonálisan, kis mennyiségben, változatos kínálatban elérhetők. A Dédi nyomában Biokiskert szépsége pont ebben rejlik: mindenből csak annyi készül, amennyi a kertben vagy a természetben gyűjthető és szüretelhető, és amit Szabina is szívesen készít. Bár a porta neve a régi időkre utal, Szabina a modernitást is belecsempészi a termékek készítésébe. A savanyúságok, szörpök eltarthatóságának biztosítására befőzőautomatát használ, amivel a mindennapi munka is hatékonyabbá válik. A lekvárok cukorral és dzsemfix-szel készülnek, a szörpökhöz és savanyúságokhoz nem használ tartósítószert, azokat befőzőautomata segítségével dunsztolja vagyis tartósítja. A gyógynövényeket – mint a citromfű, menta, levendula, rózsa, ibolya, stb – kézzel szedi, szárítja, morzsolja. A zöldségkrémek, pestók, paradicsomszószok is mindig frissen vannak feldolgozva, amire mindig érdemes időben lecsapni, mert kelendő termékek. Termékismertető Zöldségkrém A Dédi nyomában Biokiskert zöldségkrémei mindig abból készülnek, ami éppen megterem a kertben – legyen az cukkini, paradicsom, paprika vagy padlizsán. Ami biztosan az üvegbe kerül, az a napon érett zöldségek esszenciája. A zöldségeket Szabina vegyszermentesen termeszti, majd kézzel szüreteli, darabolja, párolja vagy sütőben elősüti, fűszerekkel ízesíti és krémesre turmixolja, hogy kenhető, krémes állaga legyen. Az ízesítés szintén a szezonok és az éppen a kamrában található szárított növények függvényében változik: lehet medvehagymás, fokhagymás, zöldfűszeres vagy enyhén csípős karakterű. Egy a lényeg, hogy a végeredmény mindig más és finom lesz. A krémek sem tartósítószert, sem adalékanyagot nem tartalmaznak, és gyakran csak pár üvegnyi készül belőlük.   A termékeket megvásárolhatod: Webáruház További információ és elérhetőség: Facebook

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title:
description:
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

3. Cserszegtomaji finomságok

Utolsó módósítás: 2025. július. 08. 09:19

Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Cserszegtomaji finomságok
lead: Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.
tartalom: + 1 Tudod milyen az íze a pörkölt törökmogyorónak? Ettél már savanyított kerekrépát? Szereted a fermentált zöldségeket? A Cserszegtomaji Finomságok családi gazdaság saját termesztésű zöldségeiből és gyümölcseiből zamatos lekvárok, egészséges savanyúságok és fermentált termékek készülnek, sőt megtalálhatod náluk a nutella egyik alapanyagát, a pörkölt törökmogyorót is. Mózerné Merics Éva és családja évtizedek óta foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, melyet kisüzemi feldolgozással egészítettek ki, így a magvetéstől a késztermékig mindent egy kézben, családilag készítenek. A vállalkozás alapját a nagymama fektette le A gazdaság a család több generációjának tudására és tapasztalatára épül. A tevékenység először saját fogyasztásra, majd a felesleg piaci értékesítéseként indult. A megmaradt finomságokat több éven keresztül a nagymamától lehetett megvásárolni a Keszthelyi piacon, majd látva a házi és tartósítószermentes termékek iránt megnövekedett keresletet Éva korábbi munkáját feladva teljes állásban fordult a termelés és a feldolgozás felé. Ma már több hektáron gazdálkodnak: gyümölcsfákat, zöldség ültetvényt gondoznak és törökmogyoróval is foglalkoznak Cserszegtomajon. Éváék mertek nagyot álmodni, bővítették feldolgozó kapacitásukat, így termékeik egész évben elérhetők. Csupán az alapanyagok változnak a szezon függvényében. Kerti zöldségekből hagyományos eljárással A kínálatban megtalálhatod a klasszikus savanyúságokat, a fermentált zöldségeket, a zöldségkrémeket és lekvárokat, de emellett kóstolhatsz pörkölt törökmogyorót sós vagy csokoládéba forgatott verzióban. Szezontól függően az is előfordul, hogy Éva friss gyümölccsel vagy zöldséggel érkezik a piacra: ősszel sütőtököt, télen pedig datolya szilvát vagy birsalmasajtot vásárolhatsz nála. Éva a befőzés, a természetes tartósítás és a fermentálás alapjait férje édesanyjától tanulta, ezért egyes termékei nem tartalmaznak tartósítószert és adalékanyagokat, hagyományos eljárás útján kerülnek az üvegekbe - pont mint a nagyinál! A fermentált és savanyított termékek – mint a kerekrépa, káposzta, cékla vagy lóbab – hőkezelést sem kapnak, amelynek köszönhetően a termékek megőrzik beltartalmi értéküket. A zöldségek mind saját termesztésből származnak, a feldolgozás minden lépése kézi munkával történik cserszegtomaji műhelyükben: legyen szó szeletelésről, üvegezésről, címkézésről. “A jó dolgokra várni kell.” - vallja Éva, ami lehetne a Cserszegtomaji Finomságok szlogenje is, hiszen ahhoz, hogy valóban egészséges és minőségi ételek születhessenek a kezei alatt, időt kell adni a befőzésnek, a savanyításnak és a fermentálásnak. Élmények a portán A családnak nemcsak Cserszegtomajon, hanem Alsópáhokon is vannak ültetvényei, ahol két vendégház is működik, de a birtokra látogatóként is érkezhetsz. Éváék a közeljövőben egy bemutatókertet hoznak létre, ahol tematikus programokon vehetsz részt és workshopokon tanulhatod el a házi készítésű finomságok titkait. Munka és küldetés egyben „Amit a kert ad, abból én szeretnék mindent kihozni. Nem csak ízt. Életet.” - mondja Éva, ami a legnagyobb motiváció arra, hogy minden egyes napot örömmel éljen meg a veteményesben. Éva elkötelezett híve annak, hogy az étkezés közvetlen hatással van az életminőségre, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy az étel honnan származik, hogyan és miből készül.   Termékismertető Zakuszka A termelői zakuszka parázson sült padlizsánból, házi darált paprikából és saját paradicsomléből készül, adalékanyagok nélkül. A padlizsánt gyümölcsfával rakott tűzön, parázson sütik meg, így nyeri el jellegzetes, füstös ízét. A feldolgozás minden lépése kézi munkával történik: a padlizsánt kézzel hámozzák, a hagymát és a paprikát saját kertjükből szedik, a paradicsomot maguk főzik be. A fűszerezés egyszerű, mégis karakteres – kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak, a hangsúly a zöldségek valódi ízén van. A zakuszka sűrű, krémes állagú, vegán, gluténmentes, és kiváló kenyérre, pirítósra vagy köretként is. Minden üveg egy szezonízű pillanat Cserszegtomajról. Törökmogyoró A cserszegtomaji mogyoró ültetvényen Éva fia Gergő és családja több mint 700 bokor gondozását végzi, vegyszermentesen, természetközeli talajműveléssel. A betakarítás után a nutella ízű olajos magvakat szárítják, törik, majd kézzel válogatják, pörkölik és különféle módon dolgozzák fel - készül belőle sós és natúr ropogtatnivaló, de ha édesszájú vagy, akkor a csokoládéba öntött változatot is érdemes megkóstolni. A pörkölést Gergő végzi: a magokat nagy odafigyeléssel, egyenletesen, kis adagokban pörköli, így a mogyoró megőrzi ropogósságát és intenzív, karakteres ízét. Gergő emellett a hazánkban ritkaságnak számító törökmogyoró olajat is készít.   Cserszegtomaji finomságok árusító helyek: Hévízi Termelői Piac Szezonkosár További információ és elérhetőség: Facebook    Geológiai vonatkozások

Az ősi Pannon-tó öröksége

Képzeld el, hogy a Balaton helyén egykor egy hatalmas, ezer méternél is mélyebb tó hullámzott – négyszázszor nagyobb területen! A Pannon-tó története nemcsak lenyűgöző földtani múlt, hanem ma is formáló erejű örökség: ásványkincseink, termékeny talajaink, sőt egyes legendák is innen erednek. Fedezd fel, hogyan változtatta meg a Dunántúlt egy ősi tó, amely örökre nyomot hagyott!

Egy évmilliókon át hullámzó beltenger

A gigászi méretű – legnagyobb kiterjedése idején a Balatonnál több mint négyszázszor nagyobb területű –, egykori Pannon-tó vize évmilliókon (kb. 12 – 8,5 millió évvel ezelőtt) keresztül hullámzott térségünkben is.

A környező hegységek kiemelkedése következtében a víztömeg fokozatosan elzáródott a világtengerektől, vize fokozatosan kiédesedett, majd medencéje lassan feltöltődött üledékekkel.

Elzártságának köszönhetően élővilága egyedi volt, számos bennszülött (endemikus) fajjal.

A Pannon-tó születése: nem egyik napról a másikra

A Pannon-tó tehát nem a semmiből született, nem egy szempillantás alatt jelent meg a Kárpát-medencében: évmilliók alatt, jóval nagyobb víztestekből záródott el, elsősorban a tektonika örökös, lassú táncának és a csapadékviszonyok változásának köszönhetően.

Születése „dátumának” azt tekinthetjük, amikor önálló, a világterektől szinte teljesen elzárt víztestként jelent meg a földtörténet színpadán.

Mély vizek és változatos partok

Mélysége bizonyos helyeken meghaladta az ezer métert, másutt természetesen sekélyebb részek helyezkedtek el: lagúnák, folyódelták és elszigetelt kis tavak változatos vízivilágot hozhattak létre. 

A tó magasabb vízállásainak idején a hegységperemeken sziklás partszakaszok alakultak ki, melyek nyomait sok helyen, például a Keszthelyi-hegységben és a Mecsekben is megtalálták.

A feltöltődés kora – a Pannon-tó „kivonulása”

Nagy kiterjedése és mélysége ellenére a főleg Alpi–Kárpáti hegységperemek felől beömlő folyók, iszonyatos mennyiségű hordalékot szállítva feltöltötték, és kb. 6,5 millió év alatt „lekísérték a színpadról”.

Mit hagyott maga után?

Ebből a hordalékból keletkeztek a ma ismert, javarészt homokból, agyagból és kőzetlisztből álló pannon képződmények – amelyek fontos ásványi nyersanyagokat (pl. kőolajat), illetve víztartó rétegeket is rejtenek – meghatározóak a Dunántúl felszínének jelentős részén, így a Zalai-dombság területén is.

A Dunántúlon számos helyen megtalálható pannon Somlói Formáció agyagmárgás, lemezesen rétegzett kőzetliszt és finom-aprószemű homok üledékein termékeny talaj képződött.

E pannon formáció rétegeiben akár a mondavilágból ismert ún. „tihanyi kecskekörmöt” is megtalálhatjuk, amely valójában egy kagylófaj (Congeria ungalacaprae) koptatott héjmaradványa.

Az utolsó tavak és a búcsú

Érdekesség, hogy a tófeltöltés dandárját elvégző nagyobb folyók irányultsága (ÉNy, É, ÉK felől folytak) miatt a Pannon-tó dél–délkelet felé töltődött fel: gyorsított filmfelvételként elképzelve, mintha kivonult volna mai Magyarország területéről. 

Emiatt kisebb tavak még nagyon sokáig léteztek a mai horvátországi Szlavónia és Észak-Szerbia területén, de ezek – merőben más méretük, jellegük és faunájuk lévén – nem tekinthetők az egykori Pannon-tó utódainak.

 

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title: Cserszegtomaji finomságok
description: Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!