Tárolt adatok:
cím: A fitt és zöld tényleg trendi?
lead: A kérdőív válaszaiból megtudhattuk mennyire pihennek egészségtudatosan és "zölden" a válaszadók.
tartalom: + 1 Egészségtudatos és „zöld” utazás témában készített kérdőívvel zárta a 2023-as évet a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Az online kitölthető kérdőívben összesen 17 kérdésre kellett válaszolni. Pálffy Tamás a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy a 420 válaszoló 80,5%-a a 30-60 év közötti magyar lakosságból került ki, és a kitöltők csupán 3,1%-a nem utazott az elmúlt 2 évben, 65,2%-uk részt vett 2-3 napos belföldi utazáson, 50,5% pedig 1 napos kiránduláson, 32,6% az utóbbi két 2 évben volt legalább 1 hetes belföldi nyaraláson is. A külföldön töltött pihenések aránya a válaszadók körében 1 hetes pihenés 23,1%, 2-3 napos utazás 21,7%. A prevencióval, rekreációval kapcsolatos témakörben, a választ adók több mint fele nem tarja magát fittnek (50,2%), vagy több egészségügyi problémája is van (18,1%), ám bevallásuk szerint fontos számukra, hogy javítsanak ezen a helyzeten. A kérdőívet kitöltők 26,2%-a úgy válaszolt, hogy egészségesnek tartja magát, és folyamatosan tesz is fittsége megőrzéséért. De mit is teszünk pihenéskor az egészségünkért? Nyaralás alatt a legtöbben sok időt töltenek a szabad levegőn sétálással, kirándulással, túrázással (85,2%). Jóval kevesebben (60,5%) írták, hogy fürdőzni, szaunázni járnak, és csak a válaszolók fele jelezte, hogy az utazás alatt igyekszik egészségesebben étkezni. Három válaszlehetőség kapott 40% körüli jelölést; a kerékpározás, a több alvás és a csökkentetett digitális tevékenység, így ezek számítanak még a leginkább egészségtudatosnak vélt és gyakorolt tevékenységek közé. Az utazás tervezésénél egyértelműen magas szavazati arányt kapott (69%), hogy a választott desztináció közelében legyen kirándulóhely. Ez tehát magasan a legfontosabb elvárás. Ezt követi 50-52%-al a termál vagy gyógyvíz illetve a tiszta levegő. 15 jól elkülöníthető desztinációból az alábbi sorrend alakult ki, mint egészségtudatos és a fitt életmódot támogató uticél: Hévíz (355) Balaton (313) Bük (311) Sopron, Kőszeg környéke (291) Sárvár (287) Őket követte: Aggtelek, majd Pécs/Villány/Harkány térsége, Hajdúszoboszló/Debrecen, Gyula, Eger/Miskolc, Győr/Pannonhalma. A fenntartható utazás témakörben kétféle kérdésre kerestük a válaszokat; mit várnak el az utazók egy fenntartható/zöld desztinációtól, szolgáltatótól, illetve, hogy az UTAZÓK mennyire viselkednek tudatosan, zölden. Ami a turistákat illeti, saját bevallásuk szerint csupán 5% válaszolta, hogy nem hoz semmilyen, tudatosan zöld döntést, vagy egyáltalán nem hisz ebben a szemléletben. Mindenki más, bár különböző mértékben, de foglalkozik a fenntarthatósággal. Legtöbben, a válaszadók 50,5% abba a kategóriába sorolta magát, akik kis léptékben, de saját háztartásukban igyekeznek zöldebbeknek lenni. További 38,1% pedig még elkötelezettebb, ők akár anyagi ráfordítást is vállalnak azért, hogy fenntarthatóbban éljenek. Ugyanakkor a válaszokból egyértelműen kiderül, hogy szolgálatásért többet akkor sem szeretnének feltétlenül fizetni, ha az „zöld”. 34% válaszolta, hogy zöld szolgáltatást csak akkor választ, ha az nem, vagy csak csekély mértékben drágább, mint a vele csaknem azonos nem minősítetten fenntartható szolgáltatás. Arra a kérdésre, hogy kimondottan utazásaik során milyen környezettudatos döntéseket hoznak, az alábbi jellemző válaszok érkeztek. 86.6% nem hagy maga után szemetet. 79% jelölte meg, hogy igyekszik utazásai során sem pazarolni az ételt, a vizet vagy az energiát. 3. és 4. helyen 65 és 64,5%-al a felesleges vásárlások visszaszorítása és a felesleges víz és áramhasználat állt, ami leginkább az indokolatlanul hosszúra nyújtott fürdőzések és légkondicionáló- illetve fűtőberendezések használatát jelenti. Azt, hogy kulacsban visznek magukkal ivóvizet vagy más innivalót a válaszadók 53,3%-a írta és nagyjából ennyien válaszolták, hogy szívesen és tudatosan vásárolnak helyi élelmiszereket, termékeket nyaralásuk során. Ha abból a szempontból tettük fel a kérdést, hogy mit várnak el egy „zöld” desztinációtól vagy szolgáltatótól akkor a legtöbb ember számára a műanyagfelhasználás minimalizálása a leggyakoribb (72,9%) elvárás. Ezt 4 további kritérium követi: Hely alapanyagok, helyi beszállítók és vállalkozók preferálása (70,2%), zöldfelületek maximalizálása és energiatudatos megoldások alkalmazása (67,9-67,9%) valamint az ételpazarlás ellen tett lépések (62,1%) kerültek a leginkább fontos szempontok közé. A válaszolók nagyjából fele várja el az ivóvíz megtakarítást, a vegyi anyagok minimalizálását és az energiatudatos hőfokszabályozást. A válaszolók a különböző desztinációk közül ezeket tartják a legfenntarthatóbbnak, leg „zöldebb”-nek. Őrség (262) Hévíz (254) Dunakanyar (218) Tiszta-tó környéke (195) Balaton régió (184) Őket követték, viszonylag hasonló szavazattal: Fertő-tó környéke (145), Káli-medence (143), Sárvár és Bük térség (143). Az alternatív válaszlehetőségek között legtöbben az egyre több helyen elérhető szelektív szemétgyűjtést tartják fontosnak, valamint az esővíz illetve a szürkevíz felhasználást említették, mint jó példát a fenntarthatóságra. További információk Hévízi Tourinform IrodaHévíz, Rákóczi u. 2.Telefonszám: 06 83 540 131E-mail: office@hevizmarketing.huFacebook | Instagram | Blog Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!
title:
description:
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék: