Kereső

Kizárt szavak

  • a
  • az
  • egy
  • volt
  • van
  • lesz
  • hogyan
  • miért
  • mit
  • kit
  • rossz

Tiltott szavak

  • cialis
  • viagra
  • php
  • sql
  • html
  • https
  • http
  • chr
  • script
  • sex
  • porn
  • sexmassage
  • szex
  • pornó

Alternatív kifejezések

  • nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitvatartás=nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fürdő nyitvatartás=fürdő nyitva tartás
  • hévizi fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • informacio nyitva=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a fürdőben=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a tófürdőben=fürdő nyitva tartás
  • postás üdülő=aquamarin hotel

1. Gyógyiszap

Utolsó módósítás: 2019. július. 10. 17:42

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Gyógyiszap
lead:
tartalom: + 1 Iszapgöngyöléssel a gyógyulásért Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik.
  A Hévízi tó medrét 1-7 m vastagságban borítja a természetes, többnyire növényi eredetű gyógyiszap, mely sötétszürke színű, állagát tekintve pedig lágy. A többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas. Az iszapot iszappakolás formájában használják fel a kúrák során. Szakorvosok véleménye szerint egyszerre maximum 6 testtájat lehet iszappal bebugyolálni. Az iszappakolás legfőbb hatása, hogy melegen tartja a kezelt testtájat. Az iszapkezelés 20 percig tart, de utána javasolt legalább fél óra nyugalom és pihenés. Az alábbi betegségekre javasoljuk: idült mozgásszervi betegségek kezelésénél, mind a kopásos, meszesedése kórformák, mind a gyulladásos megbetegedések esetén javallt egyes ortopédiai, neurológiai, belgyógyászati és nőgyógyászati betegségeknél alkalmazzák Hévízen iszappakolás csak orvosi előírásra végezhető. Kozmetikázzon hévízi iszappal! A hagyományos „göngyölős” iszappakolás mellett napjainkban többféle kozmetikai iszap is elérhető a szépségpiacon – olyan is, melynek alapja a hévízi tőzegiszap. A több ezer éves geológiai és biológiai folyamatok eredményeként kialakult iszapok magas huminsav és szerves anyag tartalma, hőmegtartó képessége miatt régóta használják a gyógyászatban. Azonban a kozmetikai alkalmazása sem teljesen újkeletű. Kísérletek bizonyítják, hogy egyedülálló szépészeti hatásokkal is rendelkezik: kiüríti a salakanyagokat, fokozza a sejtek anyag cseréjét, növeli a kollagén termelést, és a benne lévő ásványi anyagok feltöltik a szervezetet. Kiválóan alkalmas az arc, nyak és dekoltázs ránctalanítására, kúraszerű használat esetén pedig akár alakformálásra is. Rendszeres alkalmazása során fokozza az immunrendszer védekezőképességét. Az iszapból készült termékek bársonyossá, puhává teszik a bőrt. Előnyösen hatnak a bőr- és kötőszöveti sejtek megújulására, csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és az öregedés jeleit is – mivel a hőhatás tágítja a kapillárisokat, így fokozódik a tápanyag és oxigén ellátás, melynek során ellenállóbb lesz a bőr. Ezek a kozmetikumok kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, létfontosságú ásványi anyagaik, vitaminjaik biztosítják a sejtek közötti folyamatok kiegyensúlyozott működését. Már az első kezelés után érezzük bőrünkön a változást – selymes, fiatalos, üde, bársonyos tapintású. A tőzegiszap alapú termékek közt megtalálhatók szappanok, iszapfürdők, maszkok, pakolások, krémek, arctisztítók, masszázskrémek, testradírok, balzsamok, testápolók is. Az iszap termékekről érdeklődhet webshopunkban valamint a hévízi Tourinform irodában is! Próbálja ki Ön is bátran!
title: Hévízi gyógyiszap
description: Hévízi gyógyiszap pakolás és iszap fürdő hatása, menete.
címkék: ;Iszap;Gyógytó;Gyógyuljon meg;Gyógykúra;Hévízi Tradicionális Kúra;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

2. Érdekességek a Hévízi-tóról

Utolsó módósítás: 2019. július. 10. 16:57

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Érdekességek a Hévízi-tóról
lead:
tartalom: + 1
A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Létezik egy hasonló termál tó Új-Zélandon, amelyik alapterületre nagyobb mint a hévízi tó, mégsem lehet összehasonlítani a kettőt egymással. Lényeges különbség a két tó között az, hogy az Új-Zélandi tóban nem lehet fürdeni és nem használható gyógyászati célokra sem, mivel túl magas a hőmérséklete. A hévízi-tó metszeti képe Hanganyag a Hévízi-tóról A hévízi-tó története A hévízi tó eredete azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a Balaton környéki bazalthegyek és a Balaton is megszületett. A Pannon-időszak végén ugyanis vulkánok törték meg a Dunántúl arculatát A víz csodás hatását már őseink is ismerték. A vulkáni utóműködések első jelei voltak a hőforrások, így poéldául az Őshévíz feltörése.  A régészeti feltárások arról tanúskodnak, hogy már a kőkorszak végén is éltek itt emberek. Az egregyi városrész romai kori romkertje az itt élt római kori emberek életét, a dombtetőn álló műemlék templom az Árpád-kor letűnt korszakát idézi elénk. E mellett az itteni víz gyógyító hatásáról számos, különböző korszakokból fennmaradt legendát is ismerünk. A legendák csodákhoz kötődnek, márpedig Hévíz önmagában egy csoda. Legendák a római korokból A tó keletkezéséről, gyógyító erejéről született ókori legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára forrást fakasztott. A dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a sovány, csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította. A fakasztott forrás azóta is táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat. Egy másik történet az öreg Dubius esete, a római korba visz minket. Valcumban (a mai Fenékpusztán) élt a derék 80 éves Dubius, aki az erőd írnoka volt, és rettegő ura bicegő és házsártos feleségének Dubiának. Az öreget valóságos házi sárkánnyal nyomorította a sors. Reumás volt az öreg Dubia, talán ezért volt olyan kiállhatatlan. Egyszer Dubius a környékbeli büdös tó partján sétálgatott. Látta, hogy az erdei vadak oda járnak, megfürdetik fájó tagjaikat a vízben, s egyszerre vidám kedvvel, ugrándozva távoznak a csodás tóból. No szaladt haza a jó öreg Dubius, noszogatta az asszonyt, jöjjön vele a megfiatalító forráshoz. S mint az ilyen régi történetekben lenni szokott, az öregasszony csak egyszer merült meg a vízben, s mintha elfújták volna a betegségét. Boldog megelégedéssel, fiatalon tért vissza otthonába. Kerubok A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és azért hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz, mert a kerubok a pécsi Zsolnai manufaktúrában készültek. A sas szárnyú és félig orosztlán testű mitológikus sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket a Festetics család is. A hévízi legenda szerint, ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De sem egyikre, sem másikra még soha nem volt példa...   Török kori legendák A szájhagyomány szerint Huszár Péter pápai vicekapitány egy cigányasszony jóslata szerint csak akkor győzhette le Ali koppány béget, ha az ütközet előtt megfürdik a csodatévő tóban. A vitéz megfürdött, és nem maradt el a győzelem! Szintén a török korban játszódik az a történet, amelynek egy széplány, Pethő Klára, Tátika urának lánya a főszereplője: Rezi Sándor, Csobánc várának kapitánya, aki ellenséges viszonyban volt Tátika urával, gyakran látta Tátika várának bástyáin könyökölni a lányt. Rezi Sándor egy este fellovagolt Tátika várába, meghallgatást kérve az öreg Pethőtől. Csobánc várura megküzdött a lány apjával és legyőzte őt. Az öreg Pethő odaadta lánya kezét Rezi Sándornak. Ekkor derült ki, hogy a lány mindkét lábára béna. Az esküvő után – egy cigányasszony tanácsára – az ifjú pár „hévíz” partjára építette házát, hogy a lány a vízben gyakran fürödhessen. Néhány hét múlva a tó csodatévő hatására a lány meggyógyult, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Nem csak ez a néhány legenda ismert a városról. Ha szeretné a többit is megismerni, rendelje meg a Hévízi Mesék c. könyvet webshopunkból!   Forrásbarlang a Hévízi-tó alatt
  Tudta Ön, hogy a hévízi tó vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri? vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők? érdekes és szinte Magyarországon egyedülálló látvány télen? Amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat? Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet?  
title: Érdekességek a Hévízi-tóról
description: A Hévízi - tó hőmérkéklete, vízhozama, történelme, legandái.
címkék: ;Festetics Fürdő;Gyógytó;Gyógyvíz;Hévíz;Hévízgyógyfürdő;Hévízi tó;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

3. Cserszegtomaji finomságok

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:01

Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Cserszegtomaji finomságok
lead: Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.
tartalom: + 1 Tudod milyen az íze a pörkölt törökmogyorónak? Ettél már savanyított kerekrépát? Szereted a fermentált zöldségeket? A Cserszegtomaji Finomságok családi gazdaság saját termesztésű zöldségeiből és gyümölcseiből zamatos lekvárok, egészséges savanyúságok és fermentált termékek készülnek, sőt megtalálhatod náluk a nutella egyik alapanyagát, a pörkölt törökmogyorót is. Mózerné Merics Éva és családja évtizedek óta foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, melyet kisüzemi feldolgozással egészítettek ki, így a magvetéstől a késztermékig mindent egy kézben, családilag készítenek. A vállalkozás alapját a nagymama fektette le A gazdaság a család több generációjának tudására és tapasztalatára épül. A tevékenység először saját fogyasztásra, majd a felesleg piaci értékesítéseként indult. A megmaradt finomságokat több éven keresztül a nagymamától lehetett megvásárolni a Keszthelyi piacon, majd látva a házi és tartósítószermentes termékek iránt megnövekedett keresletet Éva korábbi munkáját feladva teljes állásban fordult a termelés és a feldolgozás felé. Ma már több hektáron gazdálkodnak: gyümölcsfákat, zöldség ültetvényt gondoznak és törökmogyoróval is foglalkoznak Cserszegtomajon. Éváék mertek nagyot álmodni, bővítették feldolgozó kapacitásukat, így termékeik egész évben elérhetők. Csupán az alapanyagok változnak a szezon függvényében. Kerti zöldségekből hagyományos eljárással A kínálatban megtalálhatod a klasszikus savanyúságokat, a fermentált zöldségeket, a zöldségkrémeket és lekvárokat, de emellett kóstolhatsz pörkölt törökmogyorót sós vagy csokoládéba forgatott verzióban. Szezontól függően az is előfordul, hogy Éva friss gyümölccsel vagy zöldséggel érkezik a piacra: ősszel sütőtököt, télen pedig datolya szilvát vagy birsalmasajtot vásárolhatsz nála. Éva a befőzés, a természetes tartósítás és a fermentálás alapjait férje édesanyjától tanulta, ezért egyes termékei nem tartalmaznak tartósítószert és adalékanyagokat, hagyományos eljárás útján kerülnek az üvegekbe - pont mint a nagyinál! A fermentált és savanyított termékek – mint a kerekrépa, káposzta, cékla vagy lóbab – hőkezelést sem kapnak, amelynek köszönhetően a termékek megőrzik beltartalmi értéküket. A zöldségek mind saját termesztésből származnak, a feldolgozás minden lépése kézi munkával történik cserszegtomaji műhelyükben: legyen szó szeletelésről, üvegezésről, címkézésről. “A jó dolgokra várni kell.” - vallja Éva, ami lehetne a Cserszegtomaji Finomságok szlogenje is, hiszen ahhoz, hogy valóban egészséges és minőségi ételek születhessenek a kezei alatt, időt kell adni a befőzésnek, a savanyításnak és a fermentálásnak. Élmények a portán A családnak nemcsak Cserszegtomajon, hanem Alsópáhokon is vannak ültetvényei, ahol két vendégház is működik, de a birtokra látogatóként is érkezhetsz. Éváék a közeljövőben egy bemutatókertet hoznak létre, ahol tematikus programokon vehetsz részt és workshopokon tanulhatod el a házi készítésű finomságok titkait. Munka és küldetés egyben „Amit a kert ad, abból én szeretnék mindent kihozni. Nem csak ízt. Életet.” - mondja Éva, ami a legnagyobb motiváció arra, hogy minden egyes napot örömmel éljen meg a veteményesben. Éva elkötelezett híve annak, hogy az étkezés közvetlen hatással van az életminőségre, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy az étel honnan származik, hogyan és miből készül.   Termékismertető Zakuszka A termelői zakuszka parázson sült padlizsánból, házi darált paprikából és saját paradicsomléből készül, adalékanyagok nélkül. A padlizsánt gyümölcsfával rakott tűzön, parázson sütik meg, így nyeri el jellegzetes, füstös ízét. A feldolgozás minden lépése kézi munkával történik: a padlizsánt kézzel hámozzák, a hagymát és a paprikát saját kertjükből szedik, a paradicsomot maguk főzik be. A fűszerezés egyszerű, mégis karakteres – kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak, a hangsúly a zöldségek valódi ízén van. A zakuszka sűrű, krémes állagú, vegán, gluténmentes, és kiváló kenyérre, pirítósra vagy köretként is. Minden üveg egy szezonízű pillanat Cserszegtomajról. Törökmogyoró A cserszegtomaji mogyoró ültetvényen Éva fia Gergő és családja több mint 700 bokor gondozását végzi, vegyszermentesen, természetközeli talajműveléssel. A betakarítás után a nutella ízű olajos magvakat szárítják, törik, majd kézzel válogatják, pörkölik és különféle módon dolgozzák fel - készül belőle sós és natúr ropogtatnivaló, de ha édesszájú vagy, akkor a csokoládéba öntött változatot is érdemes megkóstolni. A pörkölést Gergő végzi: a magokat nagy odafigyeléssel, egyenletesen, kis adagokban pörköli, így a mogyoró megőrzi ropogósságát és intenzív, karakteres ízét. Gergő emellett a hazánkban ritkaságnak számító törökmogyoró olajat is készít. Mogyoró  A gigászi méretű – legnagyobb kiterjedése idején a Balatonnál több mint négyszázszor nagyobb területű –, egykori Pannon-tó vize évmilliókon keresztül hullámzott térségünkben is. A környező hegységek kiemelkedése következtében a sekély víztömeg fokozatosan elzáródott a világtengerektől, vize fokozatosan kiédesedett, majd medencéje lassan feltöltődött üledékekkel. Elzártságának köszönhetően élővilága egyedi volt, számos bennszülött (endemikus) fajjal. A javarészt homokból, agyagból és kőzetlisztből álló pannon képződmények – amelyek fontos ásványi nyersanyagokat (pl. kőolajat), illetve víztartó rétegeket is rejtenek – meghatározóak a Dunántúl felszínének jelentős részén, így a Zalai-dombság területén is. Az olaj nyersanyagául szolgáló törökmogyoró ültetvényt a pannon Somlói Formáció agyagmárgás, lemezesen rétegzett kőzetliszt és finom-aprószemű homok üledékein képződött termékeny talajokon művelik. E pannon formáció rétegeiben akár a mondavilágból ismert ún. „tihanyi kecskekörmöt” is megtalálhatjuk, amely valójában egy kagylófaj (Congeria ungalacaprae) koptatott héjmaradványa.   Padlizsán A padlizsán termőterületének talajai olyan negyedidőszaki képződményeken – javarészt homokon – jöttek létre az elmúlt több tízezer év alatt, amelyek a lejtők felszínét  pusztító víz és hóolvadék lemosó hatása következtében halmozódtak fel azok alján.   Cserszegtomaji finomságok árusító helyek: Hévízi Termelői Piac Szezonkosár További információ és elérhetőség: Facebook    Geológiai vonatkozások Míg a Keszthelyi-hegység északi tömbjét a fiatal (mindössze néhány millió éves) vulkanikus kőzetek határozzák meg, addig délen – így Cserszegtomaj környékén is – javarészt jóval idősebb, trópusi tengerekben keletkezett dolomitot találunk. Az Alpokban is nagy területen előforduló ún. Fődolomit képződményei mellett foltszerűen találjuk meg a több mint 200 millió éve képződött Rezi Dolomitot. A Keszthelyi-fennsíkot észak–déli irányú völgyhálózat és mikrotektonikus törésvonalak szabdalják. A sekély termőréteg és a változatos domborzat miatt a terület több mint 70%-ban erdősült. A karsztos felszín egész évben vízhiányos, sajátos ökológiai jellemzőkkel. A fennsíkot hegyközi medencék tagolják, és mélytörések határolják (pl. Hévízi- és Edericsi-törés). A szerkezeti vonalak miatt szeizmikusan érzékeny terület. A Cserszegtomaji Finomságok termőterületének térségében a Fődolomit és a Rezi Dolomit lejtőtörmelékén kialakult talajok jelentik az itteni tájhasználat egyik természeti alapját, a törökmogyoró pedig kedveli a meszes talajokat. Éva és családja a Keszthelyi-fennsík nyugati peremén gazdálkodik, amelyet alapvetően meghatároz a 350–440 m magas sasbércekből – vetődések által határolt, kiemelkedő rögökből – álló fennsík közelsége.
title: Cserszegtomaji finomságok
description: Savanyúság, fermentált zöldségek, füstös zakuszka, házi lekvár és pörkölt törökmogyoró – mind saját termelésből, adalékmentesen, mint a nagyinál.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

4. CROSSDEST

Utolsó módósítás: 2025. május. 19. 12:34

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: CROSSDEST
lead:
tartalom: + 1 Közös kihívások Szlovéniában jelenleg az összes vendégéjszaka 90%-a a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) által akkreditált Green Destinations (GD) rendszerében minősített desztinációkban jelentkezik, s egyre több fenntartható minősítésű attrakció, illetve turisztikai szolgáltató is elérhető a Slovenia Green programon belül. Mára a fenntarthatóság országosan meghatározza a turizmus minden szereplőjének a gondolkodását, beleértve az ide látogató vendégekét is. Magyarországon a fenntartható turizmusfejlesztés ezzel szemben még gyerekcipőben jár. A nemzetközi nyomás azonban egyre jobban jelentkezik, mivel a GSTC által elismert fenntarthatósági minősítés hiánya miatt csökken a térség versenyképessége, amelynek a leküzdése nehéz feladat, hiszen egyszerre kell a lakossági szemléletformálással, a fenntartható rendszerek kidolgozásával, az egyes szolgáltatók fenntarthatóságának a javításával és a desztinációs brand átalakításával is foglalkozni. Mára a világ utazóinak több mint kétharmada keresi a fenntartható úticélokat. A szlovén-magyar határmenti régió azonban csak akkor tud egységes, fenntartható desztinációként ennek a feltételnek megfelelni, ha a magyarországi desztinációk is eljutnak a GSTC fenntartható minősítésig, illetve mivel fenntartható desztináció nincs fenntartható szolgáltatók nélkül, minél több attrakció és turisztikai szolgáltatás is megszerzi a fenntartható turisztikai minősítést, párhuzamosan pedig kialakításra kerül egy határmenti turisztikai hálózat, amelynek tagjai egymást ajánlva alakítanak ki közös turisztikai termékeket az egységes fenntarthatósági brand ernyője alatt. A projektben a nemzetközi jó példákat hasznosítva, uniós standardok alapján jön létre egy szlovén-magyar határmenti "zöld" desztináció   A projekt teljes költségvetése: 936 312,00 EuroERDF támogatás összege: 585 685,20 Euro Partnerek: Hévízi Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás Murska Sobota Fejlesztési Központ Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Intézet Goodplace a fenntartható turizmus intézete Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Innotime Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság                   Átfogó célok és megoldások A jelen projekthez kapcsolódó négy település külön-külön is ismert nemzetközileg, önálló, bár a COVID után folyamatosan változó célközönséggel. Ahhoz azonban, hogy a térségből egy egységes, határon átnyúló desztináció legyen, ahol a projektpartnerek együttműködésének köszönhetően hosszabb tartózkodással visszatérő vendégkör alakul ki, a következő problémákat szükséges kezelni: a fenntarthatóság és hozzáférhetőség, mint két alapérték terén jelentős felkészültségi különbségek egy olyan átfogó minőségmenedzsment program hiánya, amely révén a kiemelt célcsoportok egységes, a nemzetközi standarokat figyelembe vevő szolgáltatásokat kaphatnak (pl. családosok, háziállattal érkezők, kerékpárosok, seniorok) mivel mindezek hiányoznak, nincs egy olyan egységes és teljes tájékoztatási rendszer, amely naprakész és személyre szabott információkat nyújtana a határ két oldalán lévő térség turisztikai kínálatáról, beleértve a helyi termékeket is mivel a turisztikai szereplők nem ismerik egymást és a helyi termelőket, az egyes települések kínálatában nem jelenik meg a térség többi szereplője, illetve nem tudnak szélesebb körben építeni a körforgásos gazdaság előnyeire. A projekt főbb kimenetelei A program keretében Muraszombat jó gyakorlatára építve a többiek is megszerzik a Green Destinations (GD) minősítését, miközben Muraszombat számára a min. ezüst fokozat elérése a cél. Mind a négy helyszínen megvalósul egy-egy pilot program, amelynek a célja a regeneratív turizmus erősítése. A kidolgozott programok egymás számára átvehetőek lesznek.   A projekt eredményeképpen min. 20 attrakció és min. 40 szolgáltató felkészítése is megtörténik a GD Good Travel Seal minősítésésének megszerzésére. Elkészül egy, a körfogásos gazdaságot támogató pilot program, amelyet mind a négy települési partner használni tud. Elkészül egy, a nemzetközi standardoknak megfelelő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó egységes minőségmenedzsment és monitoring rendszer. Módszertan, határon átnyúló jelleg A GD standardjaira építve minden partner egységes módszertan alapján fog dolgozni. Az Innotime dolgozza ki azt a digitális platformot, amelynek a segítségével minden partner folyamatosan monitorozni tudja az eredményeit, illetve a saját desztinációjának és a turisztikai szolgáltatásoknak a fenntarthatósági indexét. Elkészül egy minden, a régióban lévő turisztikai szolgáltató számára elérhető, a fenntartható turizmus kritériumait és a határmenti térség értékeit bemutató e-learning tananyag. A szolgáltatói felkészítési program segítségével egységes mentorprogram keretében készülhetnek fel a térség turisztikai szolgáltatói a nemzetközi minősítésre, a körforgásos gazdaságot segítő pilot program keretében pedig a helyi termelők is bevonásra kerülnek a határ mindkét oldalán. A projekt végén a települések egységes horizontális minőségi szolgáltatásokat lesznek képes nyújtani, az attrakciók és a turisztikai szolgáltatók pedig egymás szolgáltatásainak ismeretében lesznek képesek határon átnyúló új termékek fejlesztésére. Újszerű elemek Jelenleg nincs Európában olyan monitoring rendszer, amely egyszerre lenne képes mérni a turisztikai szolgáltatók, a desztinációk és a vendégek fenntarthatósági és hozzáférhetőségi indexét és a körforgásos gazdálkodás eredményeit. Az egységes monitoring rendszer erre ad majd választ.   A pályázat az Európai Unió társfinanszírozásával, és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg.   Pályázattal kapcsolatos nyilvános dokumentumok Ajánlattételi felhívás_helyi termék program Ajánlattételi felhívás GD minősítéssel kapcsolatban Helyi termék program - tartalmak
title:
description:
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!