A hónap receptje a'la 13 séf

Curry-s, kurkumás halleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 250g fogasfilé
  • 250g lazacfilé
  • 1 kg halcsont
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db zellergumó
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 db cukkíni
  • Só, fehérbors, kakukkfű
  • Curry és kurkuma
  • 5 dl fehérbor
  • 5 dl tejszín
  • kevés olívaolaj

A halcsontból, 2 db répából, a petrezselyemgyökérből, zellerből, a vörös-, és fokhagymából, valamint a fehérborból, só, bors, kakukkfű hozzáadásával kb. két liter vízzel hal-alaplevet készítünk! ( kb a felére lassan beforraljuk)

A maradék répát, a cukkínit és a pórét jouliennre vágjuk, az olajon kissé lepirítjuk, meghintjük ízlés szerint curry-vel és kurkumával, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, kissé beforraljuk, majd a leszűrt hal-alaplevet hozzáadva felforraljuk. Ha szükséges sózzuk, illetve utánízesítjük!

Tálalás előtt a fogas-, és lazackockákat kb. 5 percig főzzük a levesben.

Séf szótár:

jouilennre vágjuk = nagyon vékony, nagyjából gyufaszál méretű, egyenlő hosszúságú és vastagságú csíkokra szeleteljük. Általában zöldségekkel teszünk így. Az egyenlő méretű zöldségek nem csak mutatóssabbak a tényéron, hanem azt is elősegíthetjük, hogy nagyjából egyformán párolódjanak, süljenek meg.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db sárgadinnye
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt koriandermag (tetszőleges)
  • 5 dl tejszín
  • 0.5 db lime leve
  • 3 dl zsíros tej
  • 0.6 dl rum vagy 4-6 csepp rumaroma
  • 0.5 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 marék menta

Elkészítés:

A sárgadinnye belsejét kivájjuk, felkockázzuk, majd a saját levében teljesen puhára főzzük és krumplinyomóval átpasszírozzuk.

Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és hagyjuk kihűlni.

Kézi mixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a lime-lét. Beleöntjük a maradék tejszínt, a tejet és a rum felét, majd alaposan elkeverjük és behűtjük.

 

Tálalás:

Tálaláskor a leveshez adjuk a maradék rumot, megszórjuk a fahéjjal, és mentalevelekkel díszítjük.

 

TIPP:

Laktózérzékenyek számára elkészíthető laktózmentes tejjel, tejszínnel is, ha gyerekek is fogyasztnak belőle, használhatunk rumaromát az ízesítéshez.

Kapcsolódó cikkek


Márciusi tófürdőzés és séta a szabadban Hévízen

Márciusi tófürdőzés és séta a szabadban Hévízen

2019. március 02. 09:54

Tavasszal már a kellemes napsugarak hatására egyre többen sétálnak a hévízi belvárosban, a Schulhof Vilmos sétányon és a Véderdőben. Ebben a hónapban, akár vezetett sétán is részt vehet. Márciusban a következő programok várják a Hévízre érkezőket.

Szaunamester továbbképzés Hévízen, avagy hogy legyünk az „élmény orgiák” szakértői

Szaunamester továbbképzés Hévízen, avagy hogy legyünk az „élmény orgiák” szakértői

2019. május 20. 13:30

Első alkalommal tartottak Magyarországon olyan szaunamester továbbképzést, amin hazai, élvonalbeli szaunamesterektől tanulhattak a hallgatók.

Hősképzés a hévízi Tourinform Irodában

Hősképzés a hévízi Tourinform Irodában

2019. február 20. 11:31

Újraélesztő tréning az Országos Mentőszolgálat szakértőivel

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!