Mesterek találkoznak – Hévízen a vendéglátós szakma színe-java

E hét elején a fürdővárosban randevúzik a vendéglátós szakma színe-java, hétfőn éttermi mesterek és gasztronómiai szakemberek érkeztek az ország minden régiójából, hogy itt tartsák meg hagyományos nyári ülésüket.

Mesterek találkoznak – Hévízen a vendéglátós szakma színe-java

Késő délután a felújított egregyi városrész új múzeumában kezdődött a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Éttermi mesteri címeivel és a Schnitta Sámuel-díjjal kitüntetett harmincöt szakember 28. országos találkozója.

– Ezek az éttermi mesterek a hazai vendéglátás színe-javát alkotják, így hatalmas megtiszteltetés, hogy 2010 után idén ismét Hévízt választották nyári találkozójuk helyszínéül. A helyi szakemberek e rövid idő alatt is rengeteget tanulhatnak tőlük – bocsátotta előre Miklós Beatrix éttermi mester, a gasztronómiai szövetség alelnöke, a hévízi Kis Helikon Hotel tulajdonos-igazgatója. – A résztvevők mindannyian feladatuknak tekintik a közösségi szerepvállalást, amellyel nemcsak az éttermi kultúráért, hanem a szakképzésért és a minőségi vendéglátásért is dolgoznak, egyebek mellett ezen a találkozón is.

– Hévíz számára különösen az egregyi beruházás miatt rendkívül fontosak az ilyen és ehhez hasonló gasztronómiai rendezvények, hiszen most annak van itt az ideje, hogy a tavaly befejezett közel 800 millió forintos fejlesztést megtöltsük tartalommal – fogalmazott lapunknak Kepli József János, Hévíz alpolgármestere. Emlékeztetett: a városrészben kialakított Korok és borok elnevezésű tematikus sétaút összeköti a történelmi örökségre épülő turisztikai kínálatot a gasztronómiával, s a most Hévízre érkező elméleti és gyakorlati szakemberek remélhetőleg ennek országszerte hírét viszik. Kiemelte még: hazánk legnépszerűbb vidéki városában, Hévízen kiemelten fontos a minőségi vendéglátás, amit az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogat.

A város koncepciójába illeszkedve szakmai partnerként az MNGSZ is támogatja az Egregyen megvalósuló gasztronómiai rendezvényeket, a Korok és borok projekt keretében minden héten látványfőzést, borkóstolót tartanak, igyekezve az elmúlt években méltatlanul elfeledett városrészt belakni újra, s vendégekkel benépesíteni, hangsúlyozta Miklós Beatrix.

A hétfői egregyi programot követően kedden tematikus üléssel folytatódik a találkozó, amelyen központi feladat lesz a vendéglátás szakmai versenyeinek bel- és külföldi lebonyolításhoz és a versenyzők felkészítéséhez szükséges szakmai és oktatási háttér kidolgozása, tudtuk meg Krivács Andrástól, az MNGSZ elnökétől. De, tette hozzá, biztosan szóba kerül a magyar gasztronómia helyzete, jövője, továbbá számos aktuális jogszabályváltozás is.

Forrás: Varga Lívia, Zalai Hírlap

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!