Hova vándorolnak a tavirózsák a Hévízi - tóban?

Dr. Bürgés Gyuri bácsi a tavirózsák védelmezője, felfedte a virágok rejtett életét. A nyugdíjas egyetemi professzor évtizedek óta figyeli és vigyázza a hévízi tündérrózsákat. Ő az, aki mindent tud ezekről a fehér, rózsaszín és lila színben pompázó csodálatos virágokról és szívesen osztja meg velünk a tudását és tapasztalatait.

Hova vándorolnak a tavirózsák a Hévízi - tóban?

Milyen tündérrózsák vannak a Hévízi-tóban?

Richard Bright angol utazó 1815-ben megjelent könyvében ír először az őshonos, fehér tündérrózsáról (Nymphaea alba), mely évszázadok óta a Hévízi-tó dísze. A gyökere 3 méter mélységben kapaszkodik meg a tápanyagban gazdag iszapos tófelszín alatt. Júniustól szeptember végéig virágzik.

A meleg vízi tündérrózsák telepítését dr. Lovassy Sándor 1898-ban kezdete el. A vörös (nymphaea rubra var. longhiflora), melynek őshazája Kelet-India, 33 nappal a hévízi iszapba ültetés után kivirágzott. Ezután a keszthelyi professzor több más fajjal folytatta a kísérleteket az egyiptomi kék tündérrózsa (Nymphaea capensis), vagy az amazonas-i Victoria regia telepítésével is, de ezek hiába virágzottak szépen, szaporodni egyik sem volt képes.

Az utóbbi időben a vörös tündérrózsa egy világos színű változata is megfigyelhető a tavon.

Mi az oka, hogy pont a vörös tündérrózsa kezdett el szaporodni?

Az indiai vörös tündérrózsa trópusi növény, gyökerei 1,5- 2 méteres mélységben tudnak a meleg hévízi iszapba kapaszkodni. A Hévízi-tó ideális élőhelynek bizonyult az 5-7 centiméterre a víz fölé növő késő éjjel nyíló virágoknak. A csodaszép virágok kényesek. Azért, hogy folyamatosan gyönyörködhessünk bennük védeni és óvni kell őket. Magyarországon ezeket a trópusi, nem őshonos növényeket rezervátumban teleltetik át. A vízinövényekre is igaz a népi mondás: „könnyű vetni, ültetni, szaporítani, de sokkal nehezebb a növényeket nevelni, életbe tartani, megvédeni.” (Anoym)

Hogyan védik meg a tavirózsákat?

A kutatómunkát 1996-ban kezdtem el a hévízi Állami Gyógyfürdőház felkérésére, ekkor kapcsolódtam be a virágok szaporodásának megfigyelésébe.

A virágok nem szeretik az excentrikus időjárás változást, az évszakok eltolódása az utóbbi időben egyre erőteljesebb. Az idei évben a meleg januárban már majdnem víz felszínére jöttek a virágok, ezért a márciusi tél nagyon megviselte a már majdnem virágzó tavirózsákat.

A növények gyökere a tó sekélyebb részén tud szaporodni, azonban a tavirózsa „megunja” a talajt.  5-6 évente a növények új tápanyag dús talaj irányában vándorolnak. Eztán az új helyen kezdenek el ismét az új, erőteljes hajtások növekedni, majd virágzani. Ebben az évben pont ez az időszak figyelhető meg.

Az indiai tavirózsa épphogy 100 éve él itt, szinte még vendég nálunk (neofiton). Magyarországon való megtelepedése után megérkeztek az élősködői is. Például a téli hónapokban a vízimadarak, szárcsák, kacsák kiváló tápláléka a növény vízen szétterülő levele.

A növények között úszva az emberek véletlenül is kiszakíthatják a növények levelét, ezért körbekerítjük őket.A természet gondozása a növényfajok fenntartása fontos feladatunk, amiért minden ember együttesen tud tenni!

 

Kapcsolódó cikkek


Módosul a parkolási rend Hévízen

Módosul a parkolási rend Hévízen

2020. július 31. 09:40

A kijelölt parkolók használata az egész városban 2020. július 31-ig díjmentes, a képviselő-testület által újonnan elfogadott szabályozás 2020. augusztus 1-től lép érvénybe.

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

2019. február 05. 12:06

Ismét növekedő vendégéjszaka számról adhat tájékoztatást Hévíz.

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

Lezárult a 2019-es Minőségfejlesztési pályázat beadási szakasza

2019. március 04. 14:04

A hévízi magánszálláshelyeknek újra alkalmuk nyílik a célzottminőségi fejlesztésére. Ehhez 2019. február 28-ig kellet benyújtaniuk pályázataikat a Hévíz TDM Egyesülethez. A pályázat finanszírozását Hévíz Város Önkormányzata biztosítja a 2018. évben befizetett idegenforgalmi adóból, amelynek kerete 16.000.000 forint.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!