Csontritkulás kezelése Hévízen - Orvosunk válaszol

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát.

Csontritkulás kezelése Hévízen - Orvosunk válaszol

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát.

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát, mégpedig a csontritkulás hévízi terápiás lehetőségeiről.

Doktor Úr, tudjuk, hogy idősebb korban gyakori jelenség az elesés. Van összefüggés a csontritkulás és az elesés között?
A kettő között nincs szoros összefüggés, bár bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulásra és az elesésre nézve is rizikót jelent. Ami miatt az elesésekkel ebben a kontextusban foglalkozni kell, az az, hogy az elesések nyilvánvalóan ok-okozati összefüggésben vannak a csonttörésekkel. Mindenki egyetért azzal, hogy eleve csökkenteni akarjuk a csonttörések számát, ugyanakkor az elesések számát is csökkenteni érdemes.

Ön szerint, lehetséges az elesések számát tudatosan csökkenteni?
Odafigyeléssel, az egyensúlyérzék karbantartásával és megfelelő fizikai kondícióval mindenképpen. Ugyanakkor fontos a lakótér berendezése, akadálymenetesítése is.

Melyek azok a betegségek, amelyeket az elesés, mint negatív jelenség kísér?
Az olyan betegségek, mint például a diabetes, gyógyítása is lényeges elem, mert mind a porózis kialakulása, mind pedig az elesések rizikóját fokozza. A mozgásszervi panaszokban szenvedők (csípő, térd és gerincízületesek) is a gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe, mivel a nehezen mozgó emberek könnyebben el is esnek. De ugyanakkor a központi idegrendszeri betegségek (szélütés, Parkinson-kór) szintén fokozott esésveszéllyel jár.

Milyen formában javasolt a csontritkulás kezelése?
Amint már korábban is említettem, a csontritkulás kezelésekomplex. Fontos a direkt gyógyszeres kezelés, a diéta betartása, a mozgás. A mozgásszervi panaszok főleg csípő, térd és gerincpanaszok rendezése is fontos elvégzendő feladat. Végül pedig meg kell említenem a segédeszközök használatát, mint a csípővédő nadrág, illetve a járóbotok, amiket nem érdemes hiúságból elutasítani.

Milyen hévízi terápiás kezeléseket javasol a csontritkulás gyógyítására?
Hévízen elsősorban a mozgásszervi betegségek miatt kialakult nehéz mozgásra tudunk kezelést kínálni, de a gyógyvíz összetétele segít a csontépítésben is. Mint korábban már említettem, az úszás magát a csontritkulást nem befolyásolja, hiszen kikapcsolja a gravitációt, ami fontos inger a csontépítéshez, viszont az egyensúly javításában jelentős szerepe van. A vízi torna a nehezen mozgó emberek mozgását könnyíti meg pont azzal, hogy kikapcsolja a gravitációs terhelést, illetve a vízben a feszülő izmok is ellazulnak. A modern elektro- és magnetoterápia képes a csontépítés stimulálására. Így egy komplex hévízi kúra során a termálvíz, az iszap segít alapanyagokkal ellátni a szervezetet, amit a torna és a fizioterápia által stimulált szervezet sokkal jobban hasznosít. Ugyanakkor az úszás, vízi és száraz torna javítja a mozgásokat és az egyensúlyt. Ennek következtében egy erősebb, jobb csontot kapunk, s jóval kevesebbet is fogunk elesni.
Azt is ki kell emelnem, hogy a Szent András Kórház fontos osteoporosis központ is! Lehetőség van mérésre, s megfelelő gyógyszeres terápiára is. Meglevő diagnózis mellett pedig akár a kórházban, akár a hévízi szállodákban a komplex terápia elérhető bárki számára.

Mi lehet a célja egy hévízi kúrának?
A terápiás kezelések, a speciális hévízi gyógykúrák abszolút célja a csonttörések megakadályozása.
A hévízi tó, a hévízi orvosi háttér és a kezelések komplexitása garancia ahhoz, hogy a gyógyulás nálunk kezdje el, vagy nálunk folytassa!

Ha gyógyulni szeretne, Hévíz várja Önt!

Orvosszakértőnk:

 

 

 

 

 

 

dr. Monduk Péter
reumatológus 

Kapcsolódó cikkek


Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

2019. április 08. 10:32

Nyugdíjba vonult a Hévíz TDM Egyesület egy zászlós tagja, Töreky Tamás, akinek munkáját hálásan köszönte az Egyesület Elnöksége, egyúttal szeretettel búcsúztak Tőle.

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

Ismét csúcson a vendégéjszaka szám Hévízen

2019. február 05. 12:06

Ismét növekedő vendégéjszaka számról adhat tájékoztatást Hévíz.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!