Kakasbonbon Manufaktúra

Ha eddig nem szeretted a csokoládét, akkor a Kakasbonbon az a hely, ahol megszereted. A szélkakas mutatja az utat.

Minden érzékedre hat

Elsőre talán nem is gondolnád, hogy a Balaton közelében, a zalai dombok között mágikus ízélményre lelhetsz – pedig a hír igaz! A felsőpáhoki KakasBonbon csokoládéműhely egyszerre repít távoli tájakra és hív haza, a helyi ízek világába. A csokoládé héja finoman roppan, a töltelék elolvad a szádban. Minden, ami egy emlékezetes kóstoláshoz kell.

A szélkakas és a csokoládé esete

A KakasBonbon története több mint 15 éve indult, amikor Szabó János és Tésenyi Andrea hátrahagyták korábbi életüket, és új otthont, ezzel pedig új hivatást talált: a csokoládékészítést.

A Kakasbonbon szélkakasa is régről eredeztethető, ugyanis a máriagyűdi parasztház tetején díszelgett, ami azóta iránytűként vezeti a Szabó családot a csokoládékészítés rejtélyes világában.

János, Andrea és lányuk Julcsi a Kakasbonbon küldetését Máriagyűdről Sopronba vitték, majd a szélkakas végül Felsőpáhokra vezette őket, a környékbeliek és az utazók legnagyobb örömére. Itt találod most a műhelyt és a bonbonpatikát.

Az ízek tökéletes párosításához különleges érzék kell

​​A csokoládék készítéséért Andrea felel, aki nemcsak a szükséges szaktudást szerezte meg, hanem megvan benne az a finom érzék is, ami az igazán karakteres, emlékezetes ízekhez és formákhoz kell. A bonbonkészítés számára nem munka, hanem egyfajta meditáció.

Aszalt szilvás, tökmagos-almás, Yuzus és még sorolhatnánk

A KakasBonbon kínálatában több mint 70-féle íz szerepel, amik nem mind egyszerre elérhetők, hanem a szezonoknak megfelelően kóstolhatók. A bonbonok napról napra frissen készülnek, mert Andreáék így tudják garantálni, hogy az aromák megőrizzék maximális intenzitásukat.

Az ízek az évszakok ritmusát követik: szüret idején előtérbe kerül a szőlő, télen a testesebb kakaós variációk dominálnak, nyáron jönnek a citrusok és a bogyós gyümölcsök.

Andrea bonbonokat, táblás tej- és étcsokoládékat, forró csoki golyót és az ünnepekhez hangolva különböző formákat is készít.

A csokoládékban közös, hogy mindössze három egyszerű összetevőből állnak: kiváló minőségű termőhelyszelektált kakaóbabból, tejszínből (vagy annak laktózmentes alternatívájából), és az adott gyümölcs, fűszer természetes aromájából.

A kakaóbab a világ legkülönfélébb tájairól érkezik – olasz, francia, spanyol, vietnámi, dél-amerikai ízvilágot idéz –, de a töltelékek általában lokális alapanyagokból állnak össze. A receptúrák letisztultak és egyszerűek, úgy mint a díszítések.

A szélkakast Felsőpáhokon keresd!

A felsőpáhoki otthonukban kialakított üzlet, csokiműhely, terasz és pincetér lehetőséget ad arra, hogy megkóstold a remekműveket, és megismerd a készítőket.

De érkezhetsz Bor & Bonbon eseményekre is, ahol egy-egy bor/bonbont borokkal párosítanak, amiből kinek egy görbe este, kinek egy világra szóló ízutazás kerekedik ki.

 

Termékismertető

Törökmogyorós Kakasbonbon tábla

 A pirított törökmogyoró a Cserszegtomaji Finomságok portájáról érkezik – gondosan válogatott, kisüzemi pörkölésű mogyoró, amely természetes aromájával teszi teljessé a KakasBonbon táblás csokoládé ízélményt.

A  csokoládé termőhely szelektált kakaóbabból készült csokoládé cseppeket Andrea finom mozdulatokkal, kézi  temperálás követően önti táblás formákba. .

A magas kakaótartalomnak köszönhetően nemcsak ízében, hanem egészségmegőrző hatásában is különleges: a benne található flavonoidok és antioxidánsok jó hatással vannak az emberi szervezetre.

Ebben a táblás csokoládéban két világ alkot tökéletes harmóniát: a zalai dombokon termett törökmogyoró és a több ezer kilométerről érkező prémium kakaóbab.

 

Ahol a termékeket beszerezheted:

További információ és elérhetőség:

Az ősi Pannon-tó öröksége

Képzeld el, hogy a Balaton helyén egykor egy hatalmas, ezer méternél is mélyebb tó hullámzott – négyszázszor nagyobb területen! A Pannon-tó története nemcsak lenyűgöző földtani múlt, hanem ma is formáló erejű örökség: ásványkincseink, termékeny talajaink, sőt egyes legendák is innen erednek. Fedezd fel, hogyan változtatta meg a Dunántúlt egy ősi tó, amely örökre nyomot hagyott!

Egy évmilliókon át hullámzó beltenger

A gigászi méretű – legnagyobb kiterjedése idején a Balatonnál több mint négyszázszor nagyobb területű –, egykori Pannon-tó vize évmilliókon (kb. 12 – 8,5 millió évvel ezelőtt) keresztül hullámzott térségünkben is.

A környező hegységek kiemelkedése következtében a víztömeg fokozatosan elzáródott a világtengerektől, vize fokozatosan kiédesedett, majd medencéje lassan feltöltődött üledékekkel.

Elzártságának köszönhetően élővilága egyedi volt, számos bennszülött (endemikus) fajjal.

A Pannon-tó születése: nem egyik napról a másikra

A Pannon-tó tehát nem a semmiből született, nem egy szempillantás alatt jelent meg a Kárpát-medencében: évmilliók alatt, jóval nagyobb víztestekből záródott el, elsősorban a tektonika örökös, lassú táncának és a csapadékviszonyok változásának köszönhetően.

Születése „dátumának” azt tekinthetjük, amikor önálló, a világterektől szinte teljesen elzárt víztestként jelent meg a földtörténet színpadán.

Mély vizek és változatos partok

Mélysége bizonyos helyeken meghaladta az ezer métert, másutt természetesen sekélyebb részek helyezkedtek el: lagúnák, folyódelták és elszigetelt kis tavak változatos vízivilágot hozhattak létre. 

A tó magasabb vízállásainak idején a hegységperemeken sziklás partszakaszok alakultak ki, melyek nyomait sok helyen, például a Keszthelyi-hegységben és a Mecsekben is megtalálták.

A feltöltődés kora – a Pannon-tó „kivonulása”

Nagy kiterjedése és mélysége ellenére a főleg Alpi–Kárpáti hegységperemek felől beömlő folyók, iszonyatos mennyiségű hordalékot szállítva feltöltötték, és kb. 6,5 millió év alatt „lekísérték a színpadról”.

Mit hagyott maga után?

Ebből a hordalékból keletkeztek a ma ismert, javarészt homokból, agyagból és kőzetlisztből álló pannon képződmények – amelyek fontos ásványi nyersanyagokat (pl. kőolajat), illetve víztartó rétegeket is rejtenek – meghatározóak a Dunántúl felszínének jelentős részén, így a Zalai-dombság területén is.

A Dunántúlon számos helyen megtalálható pannon Somlói Formáció agyagmárgás, lemezesen rétegzett kőzetliszt és finom-aprószemű homok üledékein termékeny talaj képződött.

E pannon formáció rétegeiben akár a mondavilágból ismert ún. „tihanyi kecskekörmöt” is megtalálhatjuk, amely valójában egy kagylófaj (Congeria ungalacaprae) koptatott héjmaradványa.

Az utolsó tavak és a búcsú

Érdekesség, hogy a tófeltöltés dandárját elvégző nagyobb folyók irányultsága (ÉNy, É, ÉK felől folytak) miatt a Pannon-tó dél–délkelet felé töltődött fel: gyorsított filmfelvételként elképzelve, mintha kivonult volna mai Magyarország területéről. 

Emiatt kisebb tavak még nagyon sokáig léteztek a mai horvátországi Szlavónia és Észak-Szerbia területén, de ezek – merőben más méretük, jellegük és faunájuk lévén – nem tekinthetők az egykori Pannon-tó utódainak.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!