Curry-s, kurkumás halleves
Hozzávalók 4 főre:
A halcsontból, 2 db répából, a petrezselyemgyökérből, zellerből, a vörös-, és fokhagymából, valamint a fehérborból, só, bors, kakukkfű hozzáadásával kb. két liter vízzel hal-alaplevet készítünk! ( kb a felére lassan beforraljuk)
A maradék répát, a cukkínit és a pórét jouliennre vágjuk, az olajon kissé lepirítjuk, meghintjük ízlés szerint curry-vel és kurkumával, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel, kissé beforraljuk, majd a leszűrt hal-alaplevet hozzáadva felforraljuk. Ha szükséges sózzuk, illetve utánízesítjük!
Tálalás előtt a fogas-, és lazackockákat kb. 5 percig főzzük a levesben.
jouilennre vágjuk = nagyon vékony, nagyjából gyufaszál méretű, egyenlő hosszúságú és vastagságú csíkokra szeleteljük. Általában zöldségekkel teszünk így. Az egyenlő méretű zöldségek nem csak mutatóssabbak a tényéron, hanem azt is elősegíthetjük, hogy nagyjából egyformán párolódjanak, süljenek meg.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés:
A sárgadinnye belsejét kivájjuk, felkockázzuk, majd a saját levében teljesen puhára főzzük és krumplinyomóval átpasszírozzuk.
Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és hagyjuk kihűlni.
Kézi mixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a lime-lét. Beleöntjük a maradék tejszínt, a tejet és a rum felét, majd alaposan elkeverjük és behűtjük.
Tálalás:
Tálaláskor a leveshez adjuk a maradék rumot, megszórjuk a fahéjjal, és mentalevelekkel díszítjük.
TIPP:
Laktózérzékenyek számára elkészíthető laktózmentes tejjel, tejszínnel is, ha gyerekek is fogyasztnak belőle, használhatunk rumaromát az ízesítéshez.
Hozzávalók 6 főre:
SÜLT HAL hozzávalói:
A szobahőmérsékletű fogas mindkét oldalát besózzuk. Forró serpenyőben, evőkanálnyi olívaolajon, először a bőrös, majd a másik oldalát is aranybarnára pirítjuk.
TÖKFŐZELÉK hozzávalói:
Elkészítése:
A megtisztított tök 1/4-ét legyaluljuk, a többit kockára vágjuk. A darabolt vöröshagymát olajon lepirítjuk, és hozzá adjuk a kockára vágott tököt és egy kis kaprot.
Ezután felengedjük az alaplével, míg el nem lepi a tököt. Fedő alatt puhára főzzük. A tökfőzeléket átszűrjük, és a fennmaradó részt a vajjal, az ordával (vagy rikottával) és a verjus-vel ( vagy citromlével) összeturmixszoljuk. Ha nagyon sűrű a leszűrt lével hígíthatjuk.
BARÁTFÜLE hozzávalói:
Elkészítése:
A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a két tojást, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Egy gombóccá gyúrjuk, és sodrófával kb. 3-mm vastagra nyújtjuk.
TÖLTELÉK hozzávalói:
Elkészítése:
A legyalult tököt blansírozzuk, utána 2 evőkanál vajban, 2 csipet kaporral, pici sóval., és
egy evőkanál verjus-val serpenyőben átmelegítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzá keverjük a 4 kanál ordát, és ezzel megtöltjük a tésztát. Forró, lobogó vízben kifőzzük.
TÁLALÁS
A tökfőzeléket mélytányérba tesszük. Ebbe tesszük a tökös barátfülét, és rá a fogas szeletet. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, egész kaporlevéllel díszítjük.
Verjus = francia kifejezés, jelentése: zöld lé. A borászat terméke. Egy savanykás lé, amit az éretlen szőlő bogyókból préselnek. Már a középkorban eltejedt savanyító anyagként használták a konyhákon. Más éretlen gyümölcsből is készíthető és akár ízesíthető is citromlével, fűszerekkel. Később a verjust felváltotta a könnyebben hozzáférhető ecet, még később a citromlé. Manapság újra divatba jött a verjus, mivel a borászatok újra készítenek ilyen "zöld levet", nem csak éttermek részére. A séfek előszeretettel használják salátaöntetekhez.
Orda = más nevén savósajt. A friss sajtok közé tartozik. A sajtgyártás során visszamaradt savót természetes úton savanyítják, majd felmelegítik és egy sajtruhán átszűrik úgy, hogy 12 órán át csurgatják. Ezt követően kapják meg az ordát. Állaga lágyabb, mint a túró, de hasonlóan használható fel. Romlékony, ezért frissen érdemes felhasználni. Kiváló a tápértéke és nagyon jól emészthető.
Alaplé = A mártásoknak, krémleveseknek, rizottóknak fontos, és nélkülözhetetlen összetevője az alaplé, ami nem más, mint egy egyszerűbb hús-, zöldség- vagy halleves lé. A halból készült alapleveket elég 30-40 percig főzni, a húsos, csontos alapleveket akár 4-10 órán keresztül főzik a tökéletes ízharmónia eléréséhez. Minden esetben fontos, hogy az elkészült levet (akár ruhán át) átszűrjük, hogy minél tisztább folyadékot kapjunk. Kisebb adagonként mélyhűtőben tárolható. Manapság sokan leveskockából készítenek alaplevet, ami valljuk be csak félmegoldás, hiszen ízfokozókat és némi fűszert tartalmaznak valódi alapanyagok helyett. Minden további nélkül használható azonban alapléként a megmaradt otthoni hús- vagy zöldség leves leve, leszűrve, fagyasztva.
Blansírozás = más néven előfőzés vagy sokkolás. A blansírozás nem új dolog a gasztronómiában, mindenki ismeri, aki hallott már arról, hogy a paradicsomot úgy lehet legkönnyebben meghámozni, ha először lobogó forró vízbe, majd hirtelen jéghideg vízbe tesszük. És ezzel el is mondtuk a lényeget. Az eljárás alkalmazható például a hámozás megkönnyítésére, lást előző példa, a húsok illatának mérséklésére, pl.: vadhúsok, pacal, vagy fagyasztást megelőzően az ételek eredeti ízének és színszínének megőrzésére. Mindenképp ajánlják a zöldségek lefagyasztása előtt. Az alapanyag méretétől és állagától (gyümölcs, zöldség, hús) függ, hogy hány percre tesszük forró vízbe (1-4 perc), majd a leszűt alapanyagot hirtelen át kell helyezni jeges vagy nagyon hideg vízbe, amíg vissza nem hűl teljesen. Lecsepegtetést követőn már fagyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk az ételt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az előkészített salátaleveleket egy nagy tálban összekeverjük a cikkekre vágott koktélparadicsommal és a karikázott újhagymával, majd a hűtőbe tesszük.
A körtét nem hámozzuk meg, cikkekre vágjuk és kevés vajban, barnacukorral megszórva, mindkét oldalát megpirítjuk.
Balzsamecetből, tökmagolajból, só és bors hozzáadásával saláta öntetet készítünk.
Közvetlen tálalás előtt ízesítjük a salátát, beleforgatjuk a grillezett körte szeleteket, majd a reszelt juhsajttal megszórjuk.
Tálalás:
Friss bagettel tálalhatjuk önállóan is, de nagyon jó kísérője lehet grillezett szárnyasoknak, halaknak is.
Tipp:
A szerkesztő tippje: Aki a különlegesebb, keletiesebb ízeket kedveli a koktélparadicsomot lecserélheti fügére is. :)
Jó étvágyat!
Hozzávalók: egy normál tepsihez
Elkészítés:
Felverjük a 15 dkg vajat a 15 dkg cukorral és a 4 tojássárgájával. Ha kész, belekeverjük a 30 dkg lisztet, 0,25 dkg tejfölt, 1 kiskanál vaníliás cukrot és a késhegynyi sütőport. Az elkészült masszát tepsibe simítjuk, majd megkenjük baracklekvárral.
A 4 tojásfehérjét felverjük, óvatosan hozzákeverjük a 15 dkg cukrot és 15 dkg darált diót.
A tojásfehérjés masszát a tészta tetejére simítjuk és előmelegített sütőben, 175 fokon, tűpróbáig sütjük.
Jó étvágyat!
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
A toastkenyereket kis kockákra vágjuk, és forró sütőben, gyakran megrázogatva pirosra pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az apróra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, és a felkarikázott zöldhagymát kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a felaprított olívabogyókat, és a kisebb darabokra vágott tonhalat. Tovább pirítjuk, majd felöntjük zöldségalaplével, egyszer hagyjuk felforrni és hozzákeverjük a pirított kenyérkockákat. Ha kihűlt, belekeverjük a finomra vágott bazsalikomleveleket, a reszelt parmezánt, és sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot megmossuk, és a tetejét levágjuk. A belsejét kiskanállal kikaparjuk, majd az elkészített tölteléket óvatosan beletöltjük, kalapját visszahelyezzük. Egy tepsiben olívaolajat hevítünk, belehelyezzük a paradicsomokat, majd kb. 180 °-os sütőben 15 percig sütjük. A sütés vége előtt 2 perccel levesszük a kalapját, és úgy sütjük pirosra. Az édesköményt ez idő alatt megtisztítjuk, részére szedjük, alaposan megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. Citromlével és kevés olívaolajjal összekeverjük. Közvetlenül a tálalás előtt sóval, fehérborssal meghintjük, és meglocsoljuk balzsamecettel. Az elkészített salátára tálaljuk a forró töltött paradicsomokat.
Hozzávalók 4 személyre:
borókamártáshoz:
Elkészítés:
Az őzcombot sóval és borssal bedörzsöljük, majd felhevített olajban elősütjük, amíg halványbarna kérget nem kap. Az olajból kivesszük, cukrot karamellizálunk, majd rádobjuk az éppen csak összedarabolt hagymát, a zöldségeket, a fűszereket, és sóval utána ízesítjük. Kis ideig pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égjen le, majd felöntjük egy kevés vörösborral és vízzel. Visszatesszük az őzcombot, és épp csak annyira öntjük fel újra, hogy ellepje. Fokozatosan puhára pároljuk, amikor szükséges, mindig öntünk hozzá egy kevés folyadékot, akár vörösbort, akár vizet. A mártáshoz a ribizlilekvárt felforrósítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a bort, és felöntjük az őz leturmixolt párolólevével. Egybeforraljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.
Hozzávalók
Első lépésként a kacsamelleket pácoljuk. A melleken a bőrt fél centiméterenként éles késsel vékonyan beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés barna cukorral, pár csepp almaecettel és friss rozmaringgal ízesítjük. Fóliába szorosan légmentesen lezárva 24 óráig hűtőben érleljük.
A burgonyafánkhoz héjában burgonyát főzünk, majd megtisztítva még melegen áttörjük. Közben az élesztőt langyos, enyhén cukros tejben megfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a tojásokkal, kevés zsírral és sima liszttel kidolgozzuk. A dagasztási idő közepe táján hozzákeverjük a tésztánkhoz a melegen áttört burgonyát, és sóval kevés őrült borssal, szerecsendióval és ízlés szerint gyömbérre is ízesítjük. Az erősebbek kézzel, rutinosabbak géppel is végezhetik ezt a műveletet. Kiválóan alkalmas erre a feladatra a kenyérsütő gépek dagasztója. Kisebb méretű fánkokat szaggatva, kis lángon, megsütjük.
Párolt káposztát a szokásos módon készítünk: vöröshagymán, étolajon cukrot karamellizálunk. Mikor már barnul a cukor, beletesszük a gyalult lila káposztát, és őrölt köménnyel, babérlevéllel, ecettel ízesítve, fedő alatt kevergetve megpároljuk. Amikor a káposztánk kezd megpuhulni, akkor tesszük belel a vörösbort és az aszalt szilvát. Csak rövid ideig pároljuk, hogy a szilvát nem főzzük szét.
A kacsamellről sütés előtt lecsepegtetjük a páclevelet, és a bőrös felével egy felforrósított serpenyőben elkezdjük sütni. Ha megpirult a bőre, megfordítjuk és lassú tűzön tovább sütjük, figyelve, hogy ne süljön túl. Aki teheti maghőmérővel a mellet megszúrva 68-72°C-ra süsse. Az elkészült kacsamellet félretesszük, és 3-4 percet pihentetjük, akkor a húsunk belseje szép rózsaszín marad, nem szárad ki.
A serpenyőben, amiben a kacsát sütöttük, kevés vörösborral, vízzel és valamilyen 'pirosbogyós' házi lekvárral összeforraljuk a zsírját, és az ebből készült szaftot tálaljuk mellé.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Van aki csak farsangi időszakban, mások évszaktól függetlenül, szinte bármikor szívesen sütnek fánkot. Nem is csoda, hiszen akár szalagos, akár töltött, akár donut, akár csöröge, házi sárgabarack lekvárral, vagy cukormázzal, de a fánk a hétköznapi pillanatokat is ünnepivé képes varázsolni.
Persze a szalagos farsangi fánk igazi főszezonja most van, így mi is kértünk egy-két tanácsot a tavalyi hévízi fánksütő verseny nyertesitől, a Lotus Therme Hotel & Spa***** cukrászaitól. Segítőink Simon Márta vezető cukrász és Bagladi Gabriella cukrász voltak.
500 g átszitált liszt
80 g porcukor
0,5 evőkanál só
2 tojássárgája
300 ml meleg tej
30 g élesztő
50 g olvasztott vaj
citrom és/vagy narancshéj ízlés szerint
egy kevés rum
Hozzávalók:
Tésztához:
1db tojás
15 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
28 dkg finomliszt
1,5 kk sütőpor
0,5 kávéskanál só
0,5 kávéskanál szerecsendió (őrölt)
1,5 dl tej
Forgatáshoz:
15 dkg kristálycukor
12 dkg vaj
és 1 teáskanál fahéj (őrölt) - de ez lehet több is.
Elkészítés:
A tojást összekeverjük a cukorral (míg kifehéredik kb. 3 perc), majd hozzáadjuk a margarint, tovább keverjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd együtt adjuk hozzá a tejjel együtt, a már kikevert többi hozzávalóval (a gép végig menjen). Kiadagoljuk a muffin formába, amelyet kivajaztunk előzőleg. Légkeveréses sütőben kb. 165-170 Celsius fokon sütjük, kivesszük (tűpróba), majd az olvasztott vajjal megkenjük a muffinok külsejét, és beleforgatjuk a fahéjas cukorba.
Hozzávalók:
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztbe mélyedést készítünk és fokozatosan összedolgozzuk a hozzávalókat a nutella kivételével. A tojássárgájából és érdemes egy keveset félretenni, épp csak annyit, hogy meg tudjuk majd kenni a tészta tetejét sütés előtt.
A tésztát hólyagosra dagasztjuk, majd hagyjuk legalább duplájára kelni. A megkelt tésztát tetszőleges részekre osztjuk, attól függően, hogy hányas fonást szeretnénk készíteni. A részeket finoman kinyújtjuk, megkenjük nutellával, majd összedolgozzuk és a részeket összefonjuk. Az elkészült kalácsot kivajazott formába tesszük, tetejét tojássárgájával megkenjük.
Nagyjából 160°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
Hívható telefonszám: +36 92 321 000, illetve 104
A közös mentésirányítási/diszpécseri feladatokat az Országos Mentőszolgálat Zalaegerszegi Irányítócsoportja látja el. A Központi Orvosi Ügyelet ellátási terület Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, Nemesbük és Zalaköveskút. Ellátja a városban tartózkodó vendégeket és a hozzá fordulókat.
Működési rendje: hétfő – péntek: 16.00 – 08.00
Heti pihenőnapokon, ünnepnapokon: 08.00 – 08.00
A Központi Orvosi Ügyeletben biztosított a gyermekorvosi rendelkezésre állás, melynek ideje: hétfő – péntek 16.00 – 21.00
Heti pihenőnapokon, ünnepnapokon: 08.00 – 12.00, 16.00 – 21.00
Ezen időpontokban a gyermekorvos telefonon történt értesítését követően 30 percen belül köteles a hívás helyszínén megjelenni, és az ellátást biztosítani.
Sürgősségi Fogorvosi Ügyelet: +36 83 777 427
Helyszíne: Allfordent Kft., 8380 Keszthely Kossuth Lajos u. 7-9.
Munkaszüneti napokon, heti pihenőnapokon, ünnepnapokon: 09.00-13.00
rendelkezésre állási idő: 17.00 óráig
A Központi Orvosi Ügyelet biztosításával Hévíz Város Önkormányzata magasabb szintű egészségügyi ellátást valósít meg, melynek működése remélhetőleg elnyeri az Önök és Városunk vendégeinek elégedettségét. A sürgősségi ügyeleti ellátások térítésmentesen vehetők igénybe, mind a magyar állampolgárok, mind az EGT tagállamokból, mind az EGT-n kívüli – orosz, ukrán – állampolgárok tekintetében.
Dr. Szendrődi Miklós
Tel.: 06 83/342-871
Rendelési idő:
hétfő – péntek: délelőtt 7.30-11.00,
kedd délután: 14.00-15.00
Dr. Hegedűs Mihály
Tel.: 06 83/343-403
Rendelési idő:
hétfő, kedd, csütörtök: 8.00-11.00
szerda, péntek: 9.30-11.30
Dr. Mikolás Andor
Te.l: 06 83/342-855
Rendelési idő:
hétfő, szerda, péntek: 8.00-12.00
csütörtök: 13.00-17.00
Dr. Kovács Judit gyermekorvos
Tel.: 06 83/343-382
Rendelési idő:
hétfő, kedd, szerda, péntek: 8.00-11.00
csütörtök: 10.00-13.00
tanácsadás kedd: 11.00-12.00
Tavirózsa Gyógyszertár
Hévíz, Kossuth út 5.
Tel.: 06 83/343-421; 540-023; 540-024
Nyitva tartás:
hétfőtől - péntekig: 8.00-18.00
szombat: 8.00-12.00
vasárnapi ügyelet: 8.00-12.00
Balzsam Patika
Hévíz, Vörösmarty u. 14.
Nyitva tartás:
hétfőtől - péntekig: 8.00-18.00
szombat: 8.00-13.00
Kórházi Gyógyszertár
Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Tel.: 06 83/501 700/ 230
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek: 8.00 – 12.00 és 13.00 – 15.00
Szombat: 8.00 – 12.00<
OTP Hévízi Fiók
- Erzsébet királyné utca 11.
- Ensana Thermal főbejárat: Kossuth u. 9-11.
- Hévíz Város Polgármesteri Hivatala: Kossuth u. 1.
Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet: Széchenyi u. 66.
Kereskedelmi és Hitelbank: Rákóczi u. 13/15.
Hévíz TDM Egyesület
Elnök: Miklós Beatrix
Cím: 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.
Tel/fax.: 06 83/540-131
E-mail: info@hevizmarketing.hu
Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.
Ügyvezető igazgató: Pálffy Tamás
Cím: 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2.
Tel/fax.: 06 83/540-070
Hévízi Szobakiadók Szövetsége
Elnök: Lajkó Ferenc
Cím: 8380 Hévíz, Attila u. 68.
Tel.: 06 20/384-3865 E-mail: info@hevizszallas.hu
Termál Út Kis-Balaton Kerékpáros Egyesület
Elnök: Karádi Szabolcs
Cím: 8380 Hévíz, Széchenyi u. 7.
Tel.: 06 30/9694-076
E-mail: tekeregyesulet@gmail.com
A tavalyi első helyezetteknek az idei versenyre ingyenes regisztrációt adunk ajándékba. Minden versenyzőnek, aki már negyedik alkalommal vesz részt a megmérettetésen meglepetés ajándékkal készülünk.
A nevezés szempontjából nem számít, hogy nő vagy férfi/vegyes csapat indul, a díjazásnál viszont külön kategóriaként értékeljük őket. A versenyben a csapattagok együtt indulnak és együtt kell, hogy beérkezzenek a célba. A csapat minden tagjának kötelező a teljes szakaszt teljesítenie. A csapattagok egy eszközt használnak.
Azok számára, akiknek a kenut a szervező biztosítja, minden kenu a verseny indulási helyszínén, rajtszámozással a szervező által elő lesz készítve. A szervezőtől bérelt kenu díja, ami 18.000 Ft / eszköz, tartalmazza a hajó, az evezők, a mentőmellények és egy vízhatlan zsák vagy hordó bérleti díját.
Azok, akik saját eszközzel érkeznek a versenyre, a versenyt megelőző körlevélben megkapják az indulási időpontot és a vízi eszközök helyszínre szállításának módját és idejét. Az ő esetükben a rajtsorszámok hajóra helyezése a rajtzónában történik meg.
A versenyre bárki nevezhet, aki:
A versenyen nem indulhat, illetve a versenyből a helyszínen is kizárható az a személy, aki:
Nevezni 2025. február 21. 24.00 óráig lehetséges. Egyrészt az oldal alján található nevezésre kattintva elérhető űrlap minden pontjának maradéktalan kitöltésével, vagy személyesen, munkaidőben (hétfőtől vasárnapig 9.00 - 17.00 között) a Hévízi Tourinform Irodában, ahol munkatársaink veszik fel a szükséges adatokat.
Parkolózóna - nyitás 7.30
Hévízen az Ady Endre utcáról megközelíthető Hévízi-patak mellett ingyenes parkolók állnak a versenyzők rendelkezésére, ez lesz az úgynevezett parkolózóna. Ide csak azzal a csapatonként 1 autóval lehet ingyenesen behajtani, aminek a rendszámát a nevezéskor megadod. A rendszámokat a behajtáskor a biztonsági szolgálat ellenőrizni fogja.
Regisztrációs Zóna - nyitás 8.00
A parkoló hátsó részében a regisztrációs zónában történik majd 2 sátorban a rajtcsomagok átadása-átvétele, a felelősségvállalási nyilatkozatok leadása. Ugyanitt lesz lehetőség a kísérők számára átadni a rajtcsomagban található kedvezményes Tófürdő belépőjegyre jogosító karszalagokat, valamint itt tudjuk biztosítani a rajtnál hagyott csomagok elhelyezését, amiknek az átszállítását biztosítjuk a befutó helyszínére. Egy másik sátorban forró reggeli teát biztosítunk a versenyzők számára, aminek elfogyasztásához kérjük használjátok a saját bögréteket, poharatokat.
A rajtcsomagok átvétele szakaszosan történik. A versenyt megelőző utolsó e-mailben benne lesz, hogy mely rajtszámok mely időpontokban érkezzenek a regisztrációs zónába.
Rajtzóna - 9.00 - 12.00
A rajtzónában csak a versenyzők és a szervezők tartózkodhatnak. A rajtzónában lesznek elhelyezve a vízi járművek, illetve ide kell hozni a saját eszközöket. A bérelt kenuk rajtszámmal ellátva, elő lesznek készítve (hajó, mentőmellény, evezők, vízhatlan zsák vagy hordó). A hozott eszközöket a szervezők ellenőrzik és segítenek a rajtszámok felhelyezésében. Az eszközök vízre bocsájtásában a szervezők segítenek, az időmérés a vízre helyezéskor indul. A versenyzőket nagyjából 2 percenként indítják a szervezők. A szurkolók a Hévíz-patak nyugati oldalán nézhetik meg a rajtot. A rajtzónában fotós készít felvételeket a versenyzőkről. A rajtzónában lesz ToiToi. Vízre csak az a versenyző szállhat, aki rendeltetésszerűen felcsatolja a mentőmellényt. Mivel ez nem túravezetővel biztosított könnyű túra, hanem verseny, fokozott a borulás kockázata, ezért a mellény viselése az evezős szakaszon mindenki számára kötelező.
Hévíz-patak a hévízi zsiliptől a fenékpusztai kiszállóig - 9.00 - 14.00
A patakon csak a folyással megegyező irányba lehet haladni. A patak lassú folyású és sekély vizű, de Fenékpuszta felé haladva már elérheti a 2-2,5 métert. Az útvonalon 4 alkalommal lesz terepakadály (híd illetve áteresz), amik alatt egyszerre csak egy versenyző haladhat át. A tereptárgyak alatt előzni tilos és balesetveszélyes! A patakon van lehetőség több helyen is kikötni ha szükséges. Borulás esetén a patak melletti töltésen fog érkezni a segítség, akiknek a telefonszáma benne lesz a rajtcsomagban. A segítő autójában törölköző és meleg pléd lesz. A segítő a beborult csapattagokat a legközelebbi közúti csatlakozásig fogja elszállítani, ahová már a családtagok be tudnak menni a bajbajutottakért. A patak mellett 3 helyen lesz ellenőrző pont, ahol minden elhaladó csapatot biztonsági okok miatt regisztrálnak. Az evezős szakaszon a patak mellett vagy az egyik hídon, egy helyszínen lesz fotós. (Az egyik tereptárgynál /Úsztatómajori híd, kb. 2.4 km-nél/– a magas vízszint miatt – kötelező KÖZBEESŐ HAJÓÁTEMELŐ PONTOT iktattunk be. Ennél a pontnál megállítjuk az időt, kötelezően ki kell szállni és a parton tovább vinni az eszközöket /kb. 10 métert/, majd vízreszállás után ismét elindítjuk az időt. Minden eszközzel kötelezően ki kell szállni ennél a pontnál, mivel a híd előtti cső alatt nem lehet a magas vízszint miatt átbújni. Aki ezt mégis megpróbálja az a versenyből kizárásra kerül.- vízszintfüggő)
Fenékpusztai kiszálló - 10.30 - 14.30
A 76-os sz. főút előtt lesz az evezős szakasz vége, ahol megérkezéskor, még a vízen megtörténik a szakaszmérés. A hajók kiemelésében a szervezők segítenek, majd a versenyzők és a szervezők elhelyezik a hajókat egymás mellett a töltés oldalán úgy, hogy azok a töltésen ne akadályozzák a szabad közlekedést. Az evezés limitideje 14.00. Legkésőbb eddig az időpontig el kell jutnia minden csapatnak a kiszállópontra. Aki szeretne idejönni autóval, az a 76-os főút túloldalán tud majd parkolni. A töltésre a verseny ideje alatt felhajtani tilos. A töltésre az utolsó futó elindulását követően azok a járművek hajthatnak fel, akik a kenuk és egyéb vízi járművek elszállítását végzik.
Váltódepó zóna - 10.30 - 14.30
Az evezést követően a depóban indul újra az időmérés. Itt lesz egy sátor, amiben lehetőség lesz igény szerint átöltözni. A depó sátorban meleg teát biztosítunk, valamint lehetőség lesz a futáshoz feleslegessé vált ruhák, eszközök leadására. A sorszámozott csomagokat 14.00 után szállítjuk át a befutó helyszínére, a célzónába. Az utolsó futónak legkésőbb 14.30-kor el kell hagynia a zónát. A zónában a futás elrajtolásánál fotók készülnek. A váltó depónál a főút túloldalán ToiToi lesz. A váltódepóban max. 25 percet lehet eltölteni.
Futópálya a fenékpusztai váltó depótól a befutó pontig - 10.30 - 16.00
A futás a patak melletti töltésen történik vissza Hévízre. Az útvonalon egy alkalommal rendőri biztosítás mellett kell átfutni a 75-ös sz. főúton (átkelési idő max. 3 perc) A 75-ös főúti kereszteződést követően a patak felett 2 alkalommal kell átfutni, majd a patak keleti partján a Berki sétaúton ér be az útvonal Hévízre. Áthalad a rajtzónán, a regisztrációs zónán, a parkolózónán, keresztezi az útvonal az Ady Endre utcát, ahol a gyalogátkelőn kell átfutni, biztosítás mellett. A gyalogátkelő után jobbra, a Véderdő irányába indulva a Tó keleti partja melletti erdőben visz az útvonal. A Hévízi Tófürdő területére a Lótusz-terasznál lévő kapun keresztül futnak be a versenyzők, majd a part mellett a strand területére érkeznek meg a befutóba, ahol célfotók készülnek, és minden versenyző megkapja a befutóérmét.
Célzóna - 11.00 - 17.00
A befutót követően a célzónában lesz lehetőség az ide átszállított csomagok átvételére, átöltözésre, mosdó használatára. A strandon álló fedett épületben lesz lehetőség a versenyzőknek meleg levest és péksüteményt fogyasztani (ehhez kérjük mindenki hozzon magával tányért, evőeszközt), valamint csatlakozni a kísérőkhöz, átvenni a fürdőzésre jogosító jegyeket és fürdeni a Tófürdő kinti és benti területén. A díjátadó is itt kerül megrendezésre 16.00-kor. A célzónában "futópont"-on lehet majd közös fényképeket készíteni.
Azoknak, akik nem vásárolnak a Tófürdőbe kedvezményes jegyet, lehetőségük lesz a Tófürdő területén kialakított szurkolói zónákban tartózkodni, de nem fürödhetnek a Hévízi-tóban és nem mehetnek be a Tófürdő központi épületébe. A versenyzőknek és kísérőiknek legkésőbb 17.00 óráig el kell hagyniuk a Tófürdő területét.
A verseny helyszínén mentőkocsi állomásozik mentőorvossal, amely a főszervező telefonszámán keresztül (+36 30 491 1220) elérhető, és mozgósítható. A legközelebbi ambulancia és ügyelet a szomszéd városban, Keszthelyen található (8360 Keszthely, Ady Endre u. 2 , +36 83 311 060). Elérhető segítségnyújtás a központi 112-es hívószámon is.
Azok számára, akik díjazottak, de nem tudják megvárni a díjátadó eseményt, postai úton küldjük meg díjaikat. Amennyiben a mezőny a tervezetthez képest korábban érkezik a célba, úgy a rendezők fenntartják a jogot, hogy az előzetesen hirdetett díjkiosztás időpontját előrehozzák.
A versenyen SI (érzékelős) rendszerű időmérést alkalmazunk. A versenyzők (egyéni, csapat) a verseny ideje alatt kötelesek a rajtszámo(ka)t jól láthatóan, elől viselni, a célba érkezést követően a mérőeszközt leadni. Az eszköz leadását követően tudjuk a teljesítést igazolni, a teljesítési időt az eredménylistában megjeleníteni. Az eszköz elvesztése, le nem adása esetén a versenyző köteles annak ellenértéket (30.000,- Ft) megtéríteni.
Az időmérés a vízreszálláskor indul. A közbeeső hajóátemelő pontnál, Fenékpusztán a kiszállópont és a futás indulás depója közötti "hajórakodási idő", valamint a 75-ös sz. főúton való áthaladáskor előforduló várakozási idő a versenyidőből jóváírásra kerül.
A szervező a versenyzők számára elegendő számú 3 fős kenut biztosít, melyek egységesen 18 000 HUF / csapat áron bérelhetők a verseny alkalmából. A kenukat a szervező a versenyt megelőzően a helyszínre szállítja és ellátja a rajtsorszámmal. Biztosítja a megfelelő számú evezőt, mentőmellényt és 1 db vízhatlan zsákot vagy hordót, illetve garantálja a kenuk megfelelő állapotát.
Az egyéni versenyzők érkezhetnek saját eszközzel, ami lehet saját vagy egyénileg bérelt SUP, kenu vagy kajak. Azok számára, akik saját eszközt hoznak, a szervező a rajtcsomagban biztosít 2 db rajtszámot, de a versenyzőnek magának kell gondoskodnia evezőről, a kötelező mentőmellényről, valamint igény szerint vízhatlan zsákról/hordóról.
A hajók vízre helyezésében és az elrajtoltatásban a szervező kötelezően részt vesz, segít, épp így a hajók kiemelésében és biztonságos elhelyezésében a váltóponton. A hajók vízrebocsájtása, a hajók kiemelése és elhelyezése a depóban versenyidőn kívül történik.
A fenékpusztai kiszállóban minden vízi eszközt (nem csak a bérelteket) biztonságba helyezünk és a verseny napján, legfeljebb 16.00 óráig őrzünk.
A bérelhető kenukat és a kenuk teljes felszerelését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Vidra Vízitúra és a Kajaksziget biztosítják. Mindhárom szervezet gyakorlott vízitúra szervező a Hévíz-patakon (is), hajóikat rendszeresen használják és karbantartják. Hasonló adottságú 2 és 3 fős kenukkal rendelkeznek. A versenyzők startoltatásában és a kiszállásnál is a Vidra Vízitúra gyakorlott csapata fog segíteni a versenyzőknek.