Kereső

Kizárt szavak

  • a
  • az
  • egy
  • volt
  • van
  • lesz
  • hogyan
  • miért
  • mit
  • kit
  • rossz

Tiltott szavak

  • cialis
  • viagra
  • php
  • sql
  • html
  • https
  • http
  • chr
  • script
  • sex
  • porn
  • sexmassage
  • szex
  • pornó

Alternatív kifejezések

  • nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitva tartás=nyitva tartás
  • diszpécserek nyitvatartás=nyitva tartás
  • diszpécser nyitvatartás=nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett fürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartás hévíz=fedett fürdő nyitva tartás
  • fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • fürdő nyitvatartás=fürdő nyitva tartás
  • hévizi fedett gyógyfürdő nyitvatartása=fedett fürdő nyitva tartás
  • informacio nyitva=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a fürdőben=fürdő nyitva tartás
  • nyitvatartás a tófürdőben=fürdő nyitva tartás
  • postás üdülő=aquamarin hotel

1. Zsankó Családi Gazdaság

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:28

A sonkának és a kolbásznak idő kell, amit Zsankóék megadnak a termékeknek. Ilyet máshol nem kóstolsz.

Találati relevancia adatok

megtalálta: szöveg (1)  | összesen: 1 pont
Tárolt adatok:
cím: Zsankó Családi Gazdaság
lead: A sonkának és a kolbásznak idő kell, amit Zsankóék megadnak a termékeknek. Ilyet máshol nem kóstolsz.
tartalom: + 1 Sonka, kolbász, tepertő, igazi falusi vendégasztal A Zsankó Családi Gazdaság története nem csupán a termékekről szól – hanem egy örökségről, amit a régi ízek iránti tisztelet és a házias hagyományok őrzése éltet. A családi gazdaság hivatalosan 2018 óta működik, de gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza: a disznóvágások emlékei és az otthon illata ma is meghatározzák azt, ahogy Norbert, a gazdaság motorja, a mindennapjaiban dolgozik. Itt olyan termékeket kóstolhatsz meg, amelyek benned is felelevenítik a gyerekkori emlékeket. Füstölt mangalica és duroc sonka, kolbász, tepertő, csakhogy a legkelendőbbeket említsük. A Zsankó portáján tett látogatással pedig közelebbről is megismerheted, hogy készülnek a falusi finomságok. Örökségből lett küldetés A Zalaszentlászlón található birtok – Norbert feleségének szüleinek egykori otthona – ma a kézműves vállalkozás központja. Norbert számára nem volt kérdés, hogy itt szeretné folytatni azt, amit a nagyszülei elkezdtek: a jó minőségű, adalékmentes, valódi élelmiszerek készítését. A házat apósa két keze építette, amely ma modern kisüzemnek ad otthont. Norbert gyerekként gyakran vett részt a hagyományos disznóvágásokon, és bár akkor még nem tudta, de felnőttként ezek az élmények adják majd azt az alapot, ami mentén a „Nagymama ízei” családi gazdaság működik. Csak semmi hűhó - Nagymama ízei a legegyszerűbb alapanyagokból A gazdaságban jelenleg 60–70 sertés él három különböző fajtából: őshonos mangalica, amerikai duroc, illetve keresztezett fajták, így minden vásárlói igényhez tudnak alkalmazkodni – akár zsírosabb, akár húsosabb termékre van igény. A malacok szabadtartásban élnek, takarmányuk döntő többségét saját földön termesztik, így pontosan tudják, mi kerül az állatok elé – és végső soron a vásárlók tányérjára. A kínálatban megtalálhatod a füstölt sonkát, kolbászt, töpörtyűt, házi zsírt, de Norbert szezonálisan készít hurkát, grillkolbászt, tarját, kenőmájast és kocsonyát is – mindent hagyományosan, zalai módon, mesterséges adalékok és színezőanyagok hozzáadása nélkül. Norbert nagyon büszke arra, hogy a termékek receptje nem változott generációk óta sem: csupán só, bors, fokhagyma, paprika kell hozzá, semmi más. A füstölést bükkfával és alkalomadtán gyümölcsfával végzi, hidegfüstöléssel, a régi öregek módszere alapján. Márkanévbe csomagolt igazi életérzés A „Nagymama ízei” nem csupán egy márkanév – ez egy életforma és szemlélet, ami a valódi ízekhez való visszatérést szorgalmazza. Norbert célja, hogy amit ő saját családjának adna jó szívvel, azt kínálja minden vevőjének. Éppen ezért vásárlásra is a gazdaságnál van lehetőség, közvetlenül a feldolgozó mellett, ahol személyesen lehet megismerni a termékeket és történeteket. Norbert számára az a legnagyobb elismerés, “amikor egy idős nagymama könnyes szemmel mondja: ‘Ez pont olyan, mint régen.’ Ennél többet nem is kívánhatnék.” Falusi vendégasztal, portalátogatás Kíváncsi vagy, hogyan épül fel egy falusi kisüzem? Megnéznéd a portát és közelebbről megismernéd a Zsankó termékek készítésének módját? A jó hír, hogy Norbert örömmel körbevezet, megmutatja a malacokat, de bekukkanthatsz még a füstölőbe is. Extraként pedig falusi vendégasztalt is kérhetsz, melynek keretében a zalaszentlászlói ház udvarában kóstolhatod meg a finomabbnál finomabb nagymama ízeit. Nem kell mást tenned, mint előzetesen egyeztetni telefonon. Termékismertető Füstölt sonka Zsankó Norbert füstölt sonkája nem siet sehová – és talán ez adja különleges karakterét. A kiváló minőségű sertéshús 4-6 héten át pihen sós lében, amely kizárólag sót, fokhagymát és borsot tartalmaz. Ezt követi a lassú hidegfüstölés, amelyhez kizárólag bükkfát használnak. A sonka így kapja meg azt a mély, mégis elegáns füstös ízt, amely minden falatban ott bujkál. A hús nem szivacsos, nem vizes – hanem rugalmas, szépen szeletelhető, és természetes módon sós. Adalékanyagoktól, ízfokozóktól teljesen mentes, hűen a hagyományokhoz.   Házi zalai kolbász Ez a kolbász nem csak „házi” – hanem valóban olyan, amilyet nagyanyáink is készítettek. A recept generációk óta ugyanaz: friss, kiváló minőségű hús, megfelelő mennyiségű zsír, sóval, borssal, fokhagymával és minőségi fűszerpaprikával ízesítve. Semmi más. A fűszerezett húst természetes bélbe töltik, majd hideg bükkfafüsttel füstölik – lassan, napokon át. Ennek köszönheti a termék mélyvörös színét, telt, mégsem túl sós ízét, és enyhén rugalmas állagát. Legyen szó reggeliről, vacsoráról, hidegtálról vagy egy pohár bor melletti kísérőről, ez a kolbász nem marad észrevétlen.   Zsankó “Nagymama ízei” Családi Gazdaság árusító helyek: 8788 Zalaszentlászló, Rákóczi Ferenc utca 13. Google térkép További információ és elérhetőség: Facebook Telefonszám: 06202342013

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title: Zsankó Családi Gazdaság
description: A sonkának és a kolbásznak idő kell, amit Zsankóék megadnak a termékeknek. Ilyet máshol nem kóstolsz.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

2. Hévíz nevezetességei

Utolsó módósítás: 2019. július. 11. 12:12

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Hévíz nevezetességei
lead:
tartalom:    
  Hévízi Termelői Piac A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti terület árusokkal telik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató.   A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat.A Hévízi Termelői Piac a tudatos vásárlóknak kínál minőségi és vegyszermentes termékeket. A vásárlással pedig nem csak a környéken élő termelőket támogatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. A Hévízi Termelői Piac mellett döntött már az a közel 800 árus is, akik időről-időre kézműves termékeiket kínálják a vendégeknek. Látogasson el hozzánk Ön is! A piac az alábbiak szerint tart nyitva:április 1-től december 31-ig:kedd: 7:00-13:00csütörtök: 13:00 -19:00szombat: 7:00 -13:00 január 1-től március 31-ig:csütörtök: 12:00 -18:00szombat: 7:00 -13:00 A termelői piac legfrissebb híreiről a Facebookon is értesülhet.Sok érdekességet megtudtat a termelői piacról ha meghallgatja a Nyugat Rádió által készített riportot is! Nézzen körül 3D túránkban!   Sétáló utca   A Rákóczi utca teljes hosszában sétáló utcaként funkcionál. Ez az utca köti össze a Széchenyi utcát (ami a főutca) a dr. Schulhof Vilmos sétánnyal. A sétáló utca elején található a Tourinform Iroda, a Széchenyi utca felől a jobb oldalon. Az iroda egész évben várja az érdeklődőket környékbeli programajánlatokkal és turista információkkal. Az irodában kerékpárbérlési lehetőség is van. Tovább haladva a sétáló utcán a tófürdő felé butikok, kávézók és fagylaltozók között érdemes a fák mögött megbúvó épületekre is figyelmet fordítanunk. A sétáló utcát az 1920-as években épült villák szegélyezik, amelyek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. A sétáló utca közepén találjuk a Fontana Filmszínház épületét, vele szemben pedig az id. dr. Moll Károly teret egy szökőkúttal és mögötte Moll Károly egész alakos bronz szobrával. Moll Károly a súlyfürdő „atyja”, amit Hévízen fejlesztett ki az 1950-es években. Az utca végén a Fedett fürdő épületével találjuk szembe magunkat. 1968-ban adták át a Terápiás Centrumot, amit a helyiek Fedett fürdőnek hívnak. 2004-ben felújították és azóta is folyamtosan bővítik, továbbfejlesztik. Külső falán tekinthető meg a Pantheon, előcsarnokában pedig az a Jupiter kő található, ami tanúsítja, hogy már 2000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek. Szívesen hallana még néhány érdekességet a Sétáló utcáról? Töltse le audio anyagunkat, és térképünk segítségével ismerje Hévíz titkait. Nézzen körül 3D túránkban!   Városháza Építészeti látványosság az 1998-99-ben épült hévízi Városháza új épülete, melynek alapkövét az akkori polgármester és Farkas Bertalan, űrkutató mérnök, dandártábornok, Magyarország első űrhajósa tette le. A Hévíz egyik fontos látványosságai közé tartozó épületet 1950-ben építették, az akkori községháza mögött. 1997-ben kezdték el az újjáépítés munkálatait. Az alapkövet 1998. január 31.-én Farkas Bertalan Magyarország első űrhajósa, és a város polgármestere tették le. A terveket Reinholz Péter Kossuth díjas építész koordinálása alatt Benczur László és Takács Péter készítették. Az épület hasznos alapterülete: 3367 m2. Az épületben kaptak helyet a Polgármesteri hivatal dolgozói, akik minden munkanapon fogadják az ügyfeleket. A déli szárnyban helyet kapott egy 200 fő befogadóképességű konferencia- és színházterem, amely a testületi üléseken kívül helyet ad tudományos, kulturális és egyéb rendezvényeknek. Nézzen körül 3D túránkban!   Egregyi borospincék Hévíz egregyi városrésze a gasztronómiáról ismert. A város központjától egy kellemes 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Útközben elhaladnak a Jézus szíve templom mellett a Zrínyi utca végén, vagy útba ejthetik a római kori ásatásokat az Attila utca végén. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A fürdőzés során kifáradt vendégek itt feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos borospincékben. A Dombföldi utcán a pincék között tovább sétálva elérnek az Árpád-kori templomhoz, ami Hévíz egyik legszebb épített öröksége. Töltse le és hallgassa meg érdekességeinket Egregyről! Nézzen körül 3D túránkban!     Fontana Filmszínház
A mozi két vetítő teremmel rendelkezik, a nagyobb 104 főt tud befogadni, a kisterem pedig 8 fő befogadására alkalmas. A digitális technikával ellátott moziban a képi és a hangtechnika is megfelel a legmodernebb elvárásoknak. A sikerfilmek mellett hazai és nemzetközi művészfilmekkel várja a nézőket, akár 3D-ben is.   Büfé sor A Széchényi utcai nagyparkoló melletti épületek alkotják a „büfé sort”. Ha a Balaton felől érkezik Hévízre, akkor az első kereszteződésben jobbra fordulva a Széchényi utcára ér, és az erdősáv elhagyása után már láthatja a büféket. Ha egy ízletes lángosra, vagy sült kolbászra támadt étvágya, akkor itt válogathat a legjobb büfék közül. Emellett éttermek is várják a hagyományos ebédre vagy vacsorára éhezőket. A büfék között ajándék boltok is találhatók, ahol hévízi ajándékokat vagy az üdülés során nélkülözhetetlen úszógumit is beszerezheti. Esténként gyakran élő zenével, és műsoros vacsorával várják a szórakozni vágyókat.   Szobrok, köztéri alkotások Köztéri alkotásokkal, szobrokkal szinte minden utcában találkozhatunk a városban, melyek többsége Marton László híres szobrászművész alkotásai. Hévízi Szoborparkként ismert a Tó-fürdő parkjában található szoborcsoport, ahol egymás mellett láthatjuk a magyar irodalom három neves alakjának mellszobrát: Móricz Zsigmondnak (Kutas László alkotása) , Csokonai Vitéz Mihálynak (Rátonyi József műve) és Berzsenyi Dánielnek (Riger Tibor alkotása). A Fedett fürdő falán található 13 emléktábla a fürdő és az ott megfordult betegek legjelentősebb alakjainak állít emléket. Kerubok   A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és nagyon hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz. Az oroszlánból és sasból összegyúrt sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket legenda szerint a Festetics család. Ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De erre még soha nem volt példa...   A Tó Tündére A Tó Tündére szobor  Molnár Jenő alkotása, melyet 2000-ben avattak fel. A szobor a gyógyfürdő bejáratával szemben található a dr. Schulhof Vilmos sétányon. A tündér jobb kezével Hévíz címerét óvja, amely egy kerubot illetve egy tündérrózsát ábrázol. Flavius Theodosius a dajkával   A szobor Farkas Ferenc 2015-ben elkészült munkája, mely jelenleg a Római Romkertben csodálható meg, Egregyen. A szobor egy hévízi legendának állít emléket, mely szerint Flavius gyermekbénulásban szenvedett. Keresztény dajkája minden áron szeretett volna meggyógyítani, ezért minden nap imádkozott Szűz Máriához. A Szűz imáit meghallgatva gyógyvízű forrást fakasztott, mely meggyógyította Flaviust, így megerősödve később a Római Birodalom egyik legnagyobb császára lett. A gyógyvízű forrásból később egy egész tó keletkezett. Az a Hévízi-tó egyik legendája. Az Otthon kapuja   A szoboregyüttes a Római Romkertben található meg, az Egregyi Múzeum mellett, mely egy átlagos római ház bejáratát ábrázolja. A ház ajtajában lévő dán dogra emlékeztető kutya a védelmet szimbolizálja. Dr. Moll Károly szobra   Marton László alkotása, mely 2003-ban készült el. Dr. Moll Károly 1920-tól fogva Hévízen dolgozott orvosként, nevéhez fűződik a súlyfürdő feltalálása illetve a Hévízi-tó áramlási térképének elkészítése. Munkássága megalapozta a ma már jól ismert Hévízi Tradicionális Kúrát. Szent István mozaik képe   A tűzzománc kép Morvay László alkotása, mely 1999 óta díszíti a Városháza Zrínyi utcára néző oldalát. A mozaikon Magyarország első királya, az államalapító Szent István szerepel. Nymphae díszkút A Nymphae díszkút Marton László szobrászművész alkotása, mely 1998-ban készült el. A Városháza előtti dísztéren található meg. Szent András kereszt V. Majzik Mária 1999-ben készült munkája a Tófürdő napozóteraszán tekinthető meg. A szobor a Hévízi-tó forráspontja felett lett elhelyezve, és Szent Andrást ábrázolja a kereszten, akiről a nevét kapta a helyi reumakórház. Braille terepasztal Kalmár Katalin műve nem csak a szemet kápráztatja el, hanem a látássérülteknek is segít, hogy megtapasztalhassák Hévíz csodáit. A Braille írással feltűntetett információk mellett a terepasztal különlegessége, hogy a tó medre és forráspontja is kidolgozásra került. Jelenleg a Festetics téren tekinthető meg. Ivókút - Rózsakert   Hévízen a Tradicionális Kúra egyik kiegészítő eleme az ivókúra, mely kifejezetten javasolt emésztési problémák esetén. A Rózsakert épületében 2012-ben átadott ivókút egy gyönyörű tavirózsát ábrázol, az oszlopa pedig kerubokkal lett díszítve. Ivókút - Szent András Reumakórház     
title: Hévízi városrészek, szobrok, piac
description: Hévízi Termelői Piac, sétálóutca, egregyi borospincék, mozi, büfésor, ivókút, szobrok
címkék: ;Hévíz;Látnivalók;Városnézés;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

3. Épített örökség

Utolsó módósítás: 2021. július. 19. 13:07

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Épített örökség
lead:
tartalom: Fedezze fel városunk nevezetes épületeit, látnivalóit Kikről kapták a nevüket a Schulhof sétány épületei? Mit találhat meg a Sétálóutcán? Hányan férnek be a Kék templomba? Miért hívják Jézus Szíve templomot a Fradi templomnak? Mikor tették le a Városháza alapkövét? Hányszor restaurálták az Árpád-kori templomot? Milyen alkalmakat tartanak a Református-evangélikus templomban? Milyen kiállítások találhatók a Muzeális Gyűjteményben? Mit vehet a Hévízi Termelői Piacon? Mit jelképeznek a Flavius - kívánságszalagok a Villa Rustica romjainál? Milyen legendás lények a kerubok? Itt mindenre választ találhat!   Köztéri alkotásokkal, szobrokkal szinte minden utcában találkozhatunk a városban, melyek többsége Marton László híres szobrászművész alkotásai. Hévízi Szoborparkként ismert a Tófürdő parkjában található szoborcsoport, ahol egymás mellett láthatjuk a magyar irodalom három neves alakjának mellszobrát: Móricz Zsigmondnak (Kutas László alkotása), Csokonai Vitéz Mihálynak (Rátonyi József műve) és Berzsenyi Dánielnek (Riger Tibor alkotása). A Fedett fürdő falán található 13 emléktábla a fürdő és az ott megfordult betegek legjelentősebb alakjainak állít emléket. dr. Schulhof Vilmos sétány A sétány a tófürdő körüli park része. A sétáló utca végén álló Fedett fürdő épületétől induló dr. Schulhof Vilmos sétány a Tófürdő főbejáratához vezet. A platánfákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett sétány egyik oldalán a hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká. Mindegyik épületnek külön története van.
A Festetics család által kialakított „Újtelep” északi részén épült szecessziós stílusban. Nevét Festetics Györgyről, a fürdőváros alapítójáról kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház „A” épülete.
Az épület 1863-ban épült, de 1906-ban, annak tiszteltére kapta a Rákóczi-ház nevet, hogy ez év októberében szállították haza II. Rákóczi Ferenc hamvait Konstantinápolyból Magyarországra.
Jelenleg a Szent András Reumakórház „B” épülete.
Karola Elláról kapta a nevét, aki Festetics Tasziló lánya volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „C” épülete. Dél felé haladva a következő épület az étterem és a díszterem. Ennél az épületnél volt a Festetics birtok határa, ez volt az első kőből készült ház, amit a fürdővendégek elszállásolására építettek az 1860-as évek elején. 1909-re emelettel bővítették, ekkor a fürdőhelyeken nélkülözhetetlen „Kúrszalon” funkciót kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház díszterme található itt.
Nevét abból az alkalomból kapta, hogy a ház átadásának évében emelte Ferenc József – magyar király és osztrák császár – Festetics (II.) Taszilót hercegi rangra, aki a ház építtetője volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „D” épülete.
Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján építették az épületet 1870-71-ben. A ház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Jelenleg a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház üzemeltetésében szállod működik itt.
Eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban Festetics (II.) Tasziló herceg halálát követően átnevezték Deák Ferenc után Deák-háznak.
A térképünk hátoldalán szereplő sorrend alapján IDE kattintva letöltheti az hanganyagot, amelyekből még több érdekességet is megtudhat a sétányról. Nézzen körül 3D túránkban!     Sétálóutca A Rákóczi utca teljes hosszában sétálóutcaként funkcionál. Ez az utca köti össze a Széchenyi utcát (a főutcát) a dr. Schulhof Vilmos sétánnyal. A sétálóutca elején található a Tourinform Iroda, a Széchenyi utca felől a jobb oldalon. Az iroda egész évben várja az érdeklődőket környékbeli programajánlatokkal és turistainformációkkal. Az irodában kerékpárbérlési lehetőség is van. Tovább haladva a sétálóutcán a Tófürdő felé butikok, kávézók és fagylaltozók között érdemes a fák mögött megbúvó épületekre is figyelmet fordítanunk. A sétálóutcát az 1920-as években épült villák szegélyezik, amelyek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. A sétálóutca közepén találjuk a Fontana Filmszínház épületét, vele szemben pedig az id. dr. Moll Károly teret egy szökőkúttal és mögötte Moll Károly egész alakos bronz szobrával. Moll Károly a súlyfürdő „atyja”, amit Hévízen fejlesztett ki az 1950-es években. Az utca végén a Fedett fürdő épületével találjuk szembe magunkat. 1968-ban adták át a Terápiás Centrumot, amit a helyiek Fedett fürdőnek hívnak. 2004-ben felújították és azóta is folyamatosan bővítik, továbbfejlesztik. Külső falán tekinthető meg a Pantheon, előcsarnokában pedig az a Jupiter-kő található, ami tanúsítja, hogy már 2000 évvel ezelőtt is éltek itt emberek. Szívesen hallana még néhány érdekességet a Sétálóutcáról? Töltse le audio anyagunkat, és térképünk segítségével ismerje Hévíz titkait. Nézzen körül 3D túránkban! Városháza Építészeti látványosság az 1998-99-ben épült hévízi Városháza új épülete, melynek alapkövét az akkori polgármester és Farkas Bertalan, űrkutató mérnök, dandártábornok, Magyarország első űrhajósa tette le. A Hévíz egyik fontos látványosságai közé tartozó épületet 1950-ben építették, az akkori községháza mögött. 1997-ben kezdték el az újjáépítés munkálatait. Az alapkövet 1998. január 31.-én Farkas Bertalan Magyarország első űrhajósa, és a város polgármestere tették le. A terveket Reinholz Péter Kossuth díjas építész koordinálása alatt Benczur László és Takács Péter készítették. Az épület hasznos alapterülete: 3367 m2. Az épületben kaptak helyet a Polgármesteri hivatal dolgozói, akik minden munkanapon fogadják az ügyfeleket. A déli szárnyban helyet kapott egy 200 fő befogadóképességű konferencia- és színházterem, amely a testületi üléseken kívül helyet ad tudományos, kulturális és egyéb rendezvényeknek.   Nézzen körül 3D túránkban!     Árpád-kori templom Hévíz kis város, mégis azt mondhatjuk, hogy templomokban bővelkedik. Négy egyedi építészeti stílusban készült szent helyet tekinthetnek meg a városba érkező vendégek. A legrégebbi múlttal rendelkező templom a XIII. századból ránk maradt Árpád-kori templom, mely az egregyi városrészben található. A templom építésének pontos ideje nem ismert, valószínűleg a 13. század közepe körül építhették. 1341-ben említik először írásos emlékek. Az épület a 16-17. században erősen megsérült; később a barokk korban, 1731-ben renoválták. Szerencsére az átalakításkor csak a legszükségesebbeket javították, így megmaradt a templom középkori formája. E felújításkor készítették a belső és külső díszítő festéseket, a hajómagasítást és pótolták a boltozatokat is. A templom első védőszentje Alexandriai Szent Katalin volt. Az újjáépítés után újraszentelték; új védőszentje Szent Magdolna lett. Ezt követően a templomot még többször restaurálták: 1860-ban, 1912-ben, 1964-65-ben, 1990-ben és 1991-ben, legutóbb pedig 2015-ben. A déli oldalon nyitott barokk ajtót találunk. A torony boltozatát a 18. században újították meg, ehhez csatlakozik egy négyszögletű templomhajó. A templom belsejében az egyetlen díszítő- illetve térgazdagító elem az északi fal fülkesora. Fontos megemlítenünk a templom falfestését. Nem középkori eredetű, de ékes bizonyítéka a templom építészeti gazdagodásának. Bemutatja a népi formakincs tiszteletét. Az épület belsejében román korból származó keresztelőmedence töredéke található, valamint egy középkori felszentelt kereszt. A templom egyenes szentélyű, egyhajós, keletelt, térszerkezete könnyen áttekinthető. A tornya háromemeletes, gazdag kialakítású, az egyes szinteken kettős és hármas ikerablakok nyílnak. A tornyot csűrlős sisak zárja le, amelyet nyolc fagerenda merevít. Alapjait tekintve főként a faépítészet formáit őrizte meg. A külső felületeken megmaradtak a festett díszítések és a bekarcolt formák. Tudta Ön, hogy: a Balaton környékén épen maradt három Árpád-kori templom egyike az Egregyi templom? Szeretne még ennél is több érdekességet hallani a templomról? Töltse le hanganyagunkat! Nézzen körül 3D túránkban!   Jézus Szíve Templom A borozósor felé vezető úton található a sokak által „zöld templomnak” is nevezett egregyi Jézus Szíve Templom. A templomot Bocskai János építész tervei alapján építették. A harangtorony a 20. század elején, a templomhajó 1994-95-ben épült fel. A harangtorony eredetileg kétszintes volt, 1905-ben építették. A harmadik szintet 1937-ben építették hozzá. A torony neoromán stílusban épült, ablakai ikerablakok, benne kis- és nagyharang is található. A kisharangot Mária Magdolna tiszteletére 1905-ben, a nagyharangot pedig hősi halottai emlékére öntette az egregyi község 1937-ben. Az I. világháborúban elesettek emlékére a köpeny közepén lévő kőtáblán szerepel a 16 hősi halott. Emlékükre a torony mellé 16 hársfát is ültettek, azok tövébe fejfát, melyre felvésték a neveket, születésük és haláluk időpontját. Az ültetett fákból mára már csak 6 áll. Emléktáblát helyeztek el a II. világháború halottainak tiszteletére is, a harangtorony falára, melyen az elesett egregyi fiatalok neve is szerepel. Később a tábla kikerült a templomkertbe. A templomhajót 1994-ben kezdték el építeni Bocskai János tervei alapján. Majd Dr. Ladocsi Gáspár dandártábornok, tábori püspök szentelte fel 1995. április 22-én. A templomot Fradi templomnak is nevezik, mivel a Ferencvárosi Torna Club jelentős támogatást nyújtott az építéshez. A klubbal való szoros kapcsolatot jelzik a belső kialakításban a fehér és zöldszínek, valamint a kis emléksarok. Tudjon meg még több érdekességet a templomról! Töltse le audioanyagunkat! A Szentmisék időpontjait itt találja! Nézzen körül 3D túránkban!   Szentlélek Római Katolikus templom A legmodernebb és legújabb templomot már a városba vezető főutca elejéről is jól lehet látni, mivel kék csúcsai a magasba törnek. A városházával szemben lévő Szentlélek Római Katolikus templom mintegy 1000 fő befogadására képes. A templom Bocskai János építész tervei alapján készült. Három év alatt épült fel a város és a lakosság támogatásával. A hét ég felé törő torony már messziről útbaigazítja a városba látogatókat. A hét torony a Szentlélek hét ajándékát jelképezi. A Városházával együtt avatták fel 1999. szeptember 9.-én, Szendi József már nyugalmazott érsek szentelte fel. A templombelsőben a modern építészet és a hagyomány ötvöződik, melyet főként a szép faborítás hangsúlyoz. Jó akusztikája miatt alkalmas orgonahangversenyek megtartására is. A gótikus stílus formáira emlékeztető színes ablakok Simon Endre hévízi művész munkáját dicsérik. A szentély falán található kereszt torzó 200 éves műkincs, mely adományként került a templomba, restaurálását Károlyi Gyula restaurátor, festőművész végezte. Az oltár bal oldalán lévő bronz Krisztus-szobrot Marton László munkája. Ugyancsak az ő munkája a jobb oldalon álló, magyar koronát viselő Magyarok Nagyasszonya című borzszobor. A falakon lévő tűzzománc képeket Morvay László készítette. A faszerkezetet Kováts Tibor, a belső famunkálatokat Hegedűs András készítette. A tornyokban négy harang található. A templom kertjében és közelében több szobor, dombormű található. A legmagasabb toronyban nem helyeztek el harangot statikai okok miatt. A balra lévő toronyban két harang szólal meg, az egyiket Szent Péter tiszteletére öntette Dr. Horváth Béla és családja, a másikat pedig a régi templomból helyezték át. A jobbra lévő torony egyik harangját Szent Pál tiszteletére öntötték özv. Varga Imréné adományaiból, a másik harangja pedig szintén a régi templomból való. Töltse le Ön is audioanyagunkat!  A Szentmisék időpontjait itt találja! Nézzen körül 3D túránkban!   Református - evangélikus templom Negyedik templomként a Református - evangélikus templomot kell megemlíteni, amely a Helikon utcában várja híveit. A templomot a református és az evangélikus felekezet egyaránt használja istentiszteletek, illetve gyülekezeti alkalmak lebonyolítására. Igaz ugyan, hogy a város lakosságának csak kis része református illetve evangélikus, de évente több ezer hasonló felekezetű látogató érkezik a városba, belföldről és külföldről egyaránt. A Hévízen élő reformátusoknak sokáig nem volt temploma, magánházaknál és a Gyógyfürdőkórház kultúrtermében tartották alkalmaikat. Az evangélikusok pedig a mozi kistermében, majd Hotel Alba társalgójában és a kórház kultúrtermében. A város képviselő-testülete 1994-ben adományozta a jelenlegi telket a felekezeteknek. Az építkezést az önkormányzat is támogatta, majd gyűjtés is indult a 1995-ben elkezdett munkálatok további költségeinek fedezésére. A református templom alapkövét 1997. június 21-én tették le. A kész templomot Dr. Harmati Béla evangélikus, és Dr. Márkus Mihály református püspökök szentelték fel. A toronyban lévő harang nyitott boltív alatt helyezkedik el, Borsos Károly családjával együtt adományozta a templomnak. Az Istentiszteletek időponjtairól itt találhat információt! Szeretne még több érdekességet megtudni a templomról? Töltse le hanganyagunkat! Nézzen körül 3D túránkban!      Fontana Filmszínház A mozi két vetítő teremmel rendelkezik; a nagyobb 104 főt tud befogadni, a kisterem pedig 8 fő befogadására alkalmas. A digitális technikával ellátott művészmoziban a képi és a hangtechnika is megfelel a legmodernebb elvárásoknak. A sikerfilmek mellett hazai és nemzetközi művészfilmekkel várja a nézőket. Muzeális Gyűjtemény Hévízen nemcsak testben, hanem szellemben is felfrissülhet. Egy kellemes délutáni séta során érdemes megtekinteni a Hévíz Muzeális Gyűjteményt, mely a sétálóutcai Fontana Filmszínház emeletén található. Keddtől szombatig 10.00 – 18.00 óra között várja az érdeklődőket, látogatása ingyenes. Hévíz történetét bemutató állandó tárlat nyílt 2012 márciusban, amely a tó keletkezésétől egészen napjainkig mutatja be a település történetét, a gyógytó és a település kialakulását, valamint számos érdekes orvosi és gyógyászati emléket. A bemutatott tárgyak jelentős része magángyűjtőktől származik, de megannyi darabot kaptak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum gyűjteményéből is. A város első állandó tárlatának legrégebbi darabja egy 1500 éves kerámia edény, a legkülönlegesebb pedig talán az az 1818-ban megjelent angol könyv, amelyet írója, Richard Brighton gróf ajándékozott Festetics Györgynek, a hévízi tó akkori birtokosának A Múzeum további állandó kiállítása: „Szalay Katalin oklevélgrafikái”. A múzeumban az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások is megtekinthetőek. A múzeum JELENLEG zárva tart! Az épület külső homlokzatát Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész Forrás című alkotása díszíti. Aki hosszabb időre érkezik Hévízre és a gyógykúra alatt a kultúra is fontos számára, azoknak ajánljuk figyelmébe a Városi Könyvtárat, ahol magyar és idegen nyelvű könyvek egyaránt kölcsönözhetőek.   Jó szórakozást kívánunk és szellemi feltöltődést! Még több érdekesség az Art moziról és a Muzeális Gyűjteményről letölthető audioanyagunkban! Nézzen körül 3D túránkban!    3D a hévízi moziban
  Büfésor A Széchényi utcai nagyparkoló melletti épületek alkotják a „büfésort”. Ha a Balaton felől érkezik Hévízre, akkor az első kereszteződésben jobbra fordulva a Széchényi utcára ér, és az erdősáv elhagyása után már láthatja a büféket. Ha egy ízletes lángosra, vagy sült kolbászra támadt étvágya, akkor itt válogathat a legjobb büfék közül. Emellett éttermek is várják a hagyományos ebédre vagy vacsorára éhezőket. A büfék között ajándékboltok is találhatók, ahol hévízi ajándékokat vagy az üdülés során nélkülözhetetlen úszógumit is beszerezheti. Esténként gyakran élőzenével, és műsoros vacsorával várják a szórakozni vágyókat.      Egregyi borospincék Hévíz egregyi városrésze a gasztronómiáról is ismert. A város központjától egy kellemes, 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Útközben elhaladnak a Jézus szíve templom mellett a Zrínyi utca végén, vagy útba ejthetik a római kori ásatásokat az Attila utca végén. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A fürdőzés során kifáradt vendégek itt feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos borospincékben. A Dombföldi utcán a pincék között tovább sétálva elérnek az Árpád-kori templomhoz, amely Hévíz egyik legszebb épített öröksége. Töltse le és hallgassa meg érdekességeinket Egregyről! Nézzen körül 3D túránkban!        Római katona sírja A római katona sírja, vagy más nevén a késő római téglasír Hévíz Egregy nevű településrészében található. A sír téglából, oltatlan mésszel készült. 1925-ben találtak rá földmunkák során, teljes épségben. A sír leletei II. Constantinus római császár korából valók. Találtak bronz övcsatot, ruhakapcsot, vaskést, a császár pénzét, valamint egy római katona csontvázát. A leleteket a keszthelyi Balatoni Múzeumban helyezték el, a csontváz pedig a feltárás helyszínén került bemutatásra. A sírtól néhány száz méterre, keleti irányban a 2001 és 2004 között feltárt Villa Rustica közelében egy korai császárkori római villa maradványait is feltárták 1931-ben. A ház az 1. század végén épült. A leletek alapján valószínűleg gazdag díszítésű épület lehetett, és még a 4. században is használták. Az Egregyi utca egyik házának udvarán ásás közben téglaégető kemencét találtak. A környéken talált leletek arról tanúskodnak, hogy az itt élők gazdagon élték életüket. Ezt mutatja, hogy az Árpád-kori templom felé vezető úton cserépedényben 276 darab 4. századból származó római érmét találtak. Hogy még több információt megtudjon a katonáról, töltse le a róla szóló hangfájlunkat! Nézzen körül 3D túránkban!     Római kori romkert Már a régi rómaiak is felfedezték és használták a hévízi tavat. Erről tanúskodik az Attila utca végén található Római kori Romkert, amit 2011-re teljes egészében felújítottak. 1931-ben bukkantak rá a korai császárkori római villa maradványaira, majd ennek közelében 2001 és 2003 között tárták fel a Villa Rustica épületét. A ház az 1. század végén épült. A leletek alapján valószínűleg gazdag díszítésű épület lehetett, és még a 4. században is használták. Az I. és II. század fordulóján egy nagyméretű kőépületet emeltek a helyére, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, tehát több mint 1000 négyzetméter alapterületű. A kelet felől porticussal (oszlopos tornáccal) ellátott épület meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett. Ennek ellenére nem biztos, hogy az épület a villagazdaság lakóépülete volt (villa urbana) hiszen központi fűtésnek nem találták nyomát. Az épület vélhetően a II. század vége felé elpusztult, a III. században azonban más belső elrendezéssel újjáépült, sőt egy Mithras szentélyt is kialakítottak benn. Az oltár alapkövét a feltárás során megtalálták. A szentélyt és az épületet a IV. században lerombolták, azonban hamarosan ismét felépült, mígnem az V. század elején véglegesen elpusztult. A létesítmény funkciója ebben a periódusban is bizonytalan, vélhetően valamilyen gazdasági tevékenységre használták Kíváncsi rá milyen kertépítészeti megoldásokkal éltek a rómaiak? A romkertnél található információs tábla elárulja. További érdekességekért tölse le audio anyagunkat a Romkertről! Nézzen körül 3D túránkban!     Flavius-kívánságszalagok a Villa Rustica romjainál Több száz kívánság szalagokra írva díszítik az Attila utca végén, az Egregyi Múzeumnál található római kori romkertet. A színes szalagok elhelyezésével életre keltünk egy római kori mondát. A legismertebb hévízi legenda, amely a tó keletkezéséről és csodatévő hatásáról maradt fenn, Flavius Theodosius római császárhoz kötődik. A legenda szerint Flavius gyermekbénulásban szenvedett. Keresztény dajkája nap, mint nap Szűz Máriához imádkozott, a kisfiú gyógyulását kérve. A Szűzanya meghallgatta fohászát és válaszként forrás fakasztott. A gyógyforrásból egész tó keletkezett, melynek vizében rendszeresen fürdette a dajka a beteg gyermeket. Flavius csodával határos módon a víztől meggyógyulva, erős, egészséges uralódóvá, a Római Birodalom császárává vált. Hálából 391-ben a kereszténységet államvallássá nyilvánította egész birodalmában. A legendás gyógytó nem más, mint a Hévíz Tó, melynek vizében azóta több ezren gyógyultak meg, nyerték vissza az egészséges mozgás örömét. A FLAVIUS KÍVÁNSÁGSZALAGOK HAMAROSAN ISMÉT VISSZAKERÜLNEK A RÓMAI KORI ROMKERTBE!   Hévízi Termelői Piac A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti terület árusokkal telik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató.
  A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat. A Hévízi Termelői Piac a tudatos vásárlóknak kínál minőségi és vegyszermentes termékeket. A vásárlással pedig nem csak a környéken élő termelőket támogatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. A Hévízi Termelői Piac mellett döntött már az a közel 800 árus is, akik időről-időre kézműves termékeiket kínálják a vendégeknek. Látogasson el hozzánk Ön is! A piac az alábbiak szerint tart nyitva: április 1-től december 31-ig: kedd: 7:00-13:00 csütörtök: 13:00 -19:00 szombat: 7:00 -13:00 január 1-től március 31-ig: csütörtök: 12:00 -18:00 szombat: 7:00 -13:00 A termelői piac legfrissebb híreiről a Facebookon is értesülhet. Sok érdekességet megtudtat a termelői piacról ha meghallgatja a Nyugat Rádió által készített riportot is! Nézzen körül 3D túránkban!      Kerubok A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek, és nagyon hasonlítanak a Zsolnay család pécsi kerubjaihoz. Az oroszlánból és sasból összegyúrt sárkány Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. A kerubok az ókori sémi népek mitológiájában az isteneket szolgálták. A kapuk előtt álltak, és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. Képmásaikat a királyok palotájának vagy templomok kapuján szokták kőbe vésni, valószínű ezért készíttette őket legenda szerint a Festetics család. Ha valaki is úgy sétál át a két kerub között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak. Ám más elmesélők szerint nem a kerubok, hanem a fürdő egyik tornyán elhelyezett rézkakas szólal meg, ha valaki szerelem nélkül távozik a városból. De erre még soha nem volt példa...
title:
description:
címkék: ;Hévíz;Hévízi tó;
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

4. GM Design csokoládéműhely

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:06

A Balaton fővárosában, egy keszthelyi műhelyben belga alapanyagból kézműves csokoládék készülnek. Az egyik legkülönlegesebb a homoktövises ízesítés.

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: GM Design csokoládéműhely
lead: A Balaton fővárosában, egy keszthelyi műhelyben belga alapanyagból kézműves csokoládék készülnek. Az egyik legkülönlegesebb a homoktövises ízesítés.
tartalom: Kézműves csokoládé művészien készítve Tudtad, hogy a homoktövis nemcsak immunerősítő szupergyümölcs, hanem kiválóan illik étcsokoládéhoz is? Ezt a harmóniát vette észre Gorza Melinda, a GM Design Csokoládéműhely alapítója is, amikor elkészítette a homoktövissel ízesített étcsokoládét és bonbont. Melinda műhelye azonban nem csak ettől különleges: kreativitását cukrászversenyeken méretteti meg, ahonnan rendszeresen tér haza elismerésekkel. Kóstold meg Te is Melinda díjnyertes csokoládéit! Gyerekkori álomból valóság Melinda már kilencévesen eldöntötte, hogy cukrász szeretne lenni, és ezt az álmát 2006-ban valóra is váltotta, amikor megszerezte cukrász képesítését. Azóta folyamatosan fejleszti magát, különösen a csokoládékészítés területén. A kézműves csokoládéval való munka számára nemcsak szakma, hanem szenvedély, alkotói folyamat. 2025-ben megnyitotta saját műhelyét és boltját Keszthelyen, GM Design néven, ahol belga alapanyagokból készít kézműves csokoládékat. Melinda a csokoládéban azt szereti a legjobban, hogy olyan terméket alkothat, ami egy kis boldogságot visz a hétköznapokba. Melinda, hogy tudását és kreativitását pallérozza, rendszeresen vesz részt cukrászversenyeken is, ahol a művészi csokiszobrok és az artisztikus díszítések kerülnek a középpontba. Általában artisztika kategóriában indul – ehető csokiszobrokkal, élethű kompozíciókkal, amelyek mögött hetek munkája, precizitás és sok-sok fantázia áll. Csakis édesszájúaknak A bolt kínálatában megtalálsz mindent, mi szem szájnak ingere: töltött és töltetlen táblás csokoládék, bonbonok, csokiszobrok, csokivirágok, különböző ízekben. Melinda minden termékét kézműves technikával, magas minőségű belga csokoládéból készíti. Nem használ kakaómasszát, pálmazsírt vagy mesterséges adalékot. A tejcsoki 36,5%, az étcsoki 70,5% kakaótartalmú. A csokoládékészítés minden lépését maga végzi: a csokoládét pontos hőfokon temperálja, hogy a végeredmény fényes, sima, roppanós legyen. A temperálás után a csokoládét formába önti – legyen szó tábláról, bonbonról, figuráról vagy egyedi rózsákról. A töltött csokoládéknál a tölteléket szintén a maga ízlése szerint alakítja ki. Az ízesítések szezonálisan változnak: meggy, málna, kókusz, pisztácia, rózsa, sós karamell, de a legextrább mind közül a homoktövis. A díszítéshez gyakran használ liofilizált gyümölcsöket, ehető virágokat, olajos magvakat. A hűtés után a kész csokikat csomagolja – akár díszdobozban, ajándékként, ünnepi tematikában is kérheted. Különlegességnek számít a csokoládéval bevont aszalt vagy friss gyümölcs, amit szintén szezonálisan kóstolhatsz meg. Csokiélmény A GM Design üzletét Keszthely belvárosában találod, közel a főtérhez. A kis üzlethelyiség eladótér és betekintő műhely is egyben: az eladótér mögött ott a nyitott csokiműhely, így ha kíváncsi vagy, bekukkanthatsz a csokoládékészítés folyamatába. Az üzlet keddtől szombatig tart nyitva, emellett Melindát és édességeit csütörtökönként és szombatonként a Hévízi Termelői Piacon is megtalálod. Termékismertető Homoktövissel töltött táblás étcsokoládé & bonbon A GM Design két legizgalmasabb kreációja közé tartozik a homoktövissel töltött táblás étcsokoládé és bonbon, amelyekben a karakteres, savanykás gyümölcs és a selymes csokoládé tökéletes egyensúlyt alkot. A 70,5%-os, prémium minőségű belga étcsokoládé alapot frissítő, enyhén citrusos homoktövises ganache krém egészíti ki, amely nemcsak különleges ízt, hanem valódi vitaminforrást is ad az édességeknek. Tudtad? A ganache krém olvasztott csokiból és vajból álló selymes állagú krém, ami általában a töltelékek alapja. Melinda ezt ízesíti ez esetben például a homoktövisvelővel és a mag őrleménnyel. A homoktövist Melinda helyi termelőtől, a bocföldei Kiss Homoktövis gazdaságból szerzi be, így az alapanyag nemcsak friss, hanem megbízható forrásból származik.   Ahol a termékeket beszerezheted: Hévízi Termelői Piac 8360 Keszthely, Bem József u. 25. Google térkép További információ és elérhetőség: Facebook Weboldal  
title: GM Design csokoládéműhely
description: A Balaton fővárosában, egy keszthelyi műhelyben belga alapanyagból kézműves csokoládék készülnek. Az egyik legkülönlegesebb a homoktövises ízesítés.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

5. Kiss homoktövis

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:11

Minden cseppje érték! A Bocföldei homoktövisültetvényen termesztett növényből 100%-os lé, lekvár, őrlemény, tea és magolaj készül, hogy te is megkapd a természet legjavát.

Kiss homoktövis

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Kiss homoktövis
lead: Minden cseppje érték! A Bocföldei homoktövisültetvényen termesztett növényből 100%-os lé, lekvár, őrlemény, tea és magolaj készül, hogy te is megkapd a természet legjavát.
tartalom: Szupergyümölcs Bocföldéről Bocfölde határában, egy csendes, középkötött talajú domboldalon különleges narancssárga bogyók érnek szeptemberre. Itt működik a Kiss Homoktövis családi gazdaság, ahol nemcsak termesztik a homoktövist, de saját kezűleg dolgozzák is fel minden részét – levet, lekvárt, olajat készítenek belőle. A munkát ketten végzik: Kissné Lakatos Márta és Kiss Károly, akik gyerekeik ötlete nyomán váltották a korábbi állattartást homoktövis-termesztésre. Állattartásból növénytermesztés A Kiss család 2015-ben döntött úgy, hogy nem folytatják az állattartást, hanem kihasználják a meglévő területükben lévő más lehetőségeket. Három gyerekük ötlete nyomán esett a választás a homoktövisre. A homoktövis ugyanis jól bírja a zalai dombvidék klímáját, emellett egy nem szokványos, értékes vitaminokban gazdag növény, ami hazánkban nem tömegtermék. Mártáék az első töveket egy ismerőstől szerezték be, majd a termőre fordult növények gyümölcseit feldolgozták, amivel a piacra először 2017-ben mentek ki, 2018-ban már fesztiválokon is árusítottak. A magas C-vitamin tartalmú bogyókért meg kell küzdeni A homoktövis nem kényes növény, betakarítása és feldolgozása azonban kihívást jelentő munka, nem is való mindenkinek. A homoktövis gyümölcsét nem lehet gépekkel szüretelni. A bogyók aprók, sűrűn nőnek, és tüskés ágak között bújnak meg, ezért Mártáék kesztyűs kézzel, metszőollóval vágják le az ágakat, amelyek fagyasztóládába kerülnek, hogy a bogyók könnyebben leperegjenek az ágakról. A feldolgozás során a gyümölcs minden részét, de még a levelét is hasznosítják: a húsából lé és lekvár készül, a héjat szárítják és őrlik, a magból hidegen sajtolt olajat nyernek ki, a leveléből pedig tea készül. A homoktövis így nemcsak magas C-vitamin tartalma miatt szupergyümölcs, hanem fenntartható is a termesztése, hiszen szinte minden porcikája feldolgozható. Minden része érték A Kiss Homoktövis termékek kizárólag a saját ültetvényről származó, fagyasztott homoktövisbogyóból készülnek. Mártáék legelőször frissen préselt, 100%-os homoktövislével jelentek meg a piacon, amit egyébként minden piacnap előtt tényleg frissen préselnek bocföldei műhelyükben. Majd a termékpaletta a homoktövis őrleménnyel és a homoktövismag olajjal bővült. A kínálat kuriózuma pedig a homoktövis lekvár, ami kellemesen fanyar, nem túl édes íze miatt sokak kedvence lett. A hidegen sajtolt homoktövis magolaj egy narancsos-barna színű olaj, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Legjobban salátákra öntve élvezheted az ízét. Napi egy mokkáskanállal fogyasztva rendkívül jótékony hatással van a szemre, bőrre, hajra és körömre. Natur krémekbe cseppentve kozmetikumként is használhatod magas E-vitamintartalomma miatt ráncfeltöltő hatása van. Míg a homoktövismag őrlemény citrusos ízvilágot ad a süteményeknek, de keverheted joghurt és zabkásába is. Ha kíváncsi vagy, benézhetsz A gazdaságot a Zalaegerszeghez közeli Bocföldén találod. Bár a portán nincs állandó látogatási lehetőség, de előzetes egyeztetést követően Mártáék szívesen fogadják az érdeklődőket és megmutatják az ültetvényt, sőt helyben még vásárolni is tudsz.   Termékismertető   Homoktövis lekvár – fanyar, természetes, vitaminban gazdag Márta lekvárja 80% homoktövisből és 20% almából készül. Az alma a markáns savanyúság finom ellensúlyozásához illetve a sűrítéshez kell, hiszen a cél nem az, hogy egy hagyományos lekvár édességű termék készüljön. A hangsúly egy olyan egészséges termék előállításán van, amiben megmaradnak a vitaminok és nem a cukor édessége dominál. A bogyók szüretelése után, és a fagyasztást követően készül a lekvár. lefagyasztják. Márta főzés helyett csak párolja a bogyókat, amit apró szemű szitán passzíroz át, hogy a magok és a héj ne kerüljön a lekvárba. Majd az alapot almával és kevés nyírfacukorral édesíti, és pektin hozzáadásával állítja be a megfelelő sűrűséget. A massza kíméletes hőkezelést kap, hogy a homoktövis magas vitamintartalma megmaradjon. Az eredmény egy enyhén sűrű, kellemesen fanyar lekvár, amely tökéletes reggeli pirítóson, natúr joghurt mellé, palacsintába vagy akár sajttálhoz is.   Ahol a termékeket beszerezheted: Hévízi Termelői Piac További információ és elérhetőség: Facebook Telefonszám: 06303606480 8943 Bocfölde, Kossuth Lajos u. 53. Google térkép

Az ősi Pannon-tó öröksége

Képzeld el, hogy a Balaton helyén egykor egy hatalmas, ezer méternél is mélyebb tó hullámzott – négyszázszor nagyobb területen! A Pannon-tó története nemcsak lenyűgöző földtani múlt, hanem ma is formáló erejű örökség: ásványkincseink, termékeny talajaink, sőt egyes legendák is innen erednek. Fedezd fel, hogyan változtatta meg a Dunántúlt egy ősi tó, amely örökre nyomot hagyott!

Egy évmilliókon át hullámzó beltenger

A gigászi méretű – legnagyobb kiterjedése idején a Balatonnál több mint négyszázszor nagyobb területű –, egykori Pannon-tó vize évmilliókon (kb. 12 – 8,5 millió évvel ezelőtt) keresztül hullámzott térségünkben is.

A környező hegységek kiemelkedése következtében a víztömeg fokozatosan elzáródott a világtengerektől, vize fokozatosan kiédesedett, majd medencéje lassan feltöltődött üledékekkel.

Elzártságának köszönhetően élővilága egyedi volt, számos bennszülött (endemikus) fajjal.

A Pannon-tó születése: nem egyik napról a másikra

A Pannon-tó tehát nem a semmiből született, nem egy szempillantás alatt jelent meg a Kárpát-medencében: évmilliók alatt, jóval nagyobb víztestekből záródott el, elsősorban a tektonika örökös, lassú táncának és a csapadékviszonyok változásának köszönhetően.

Születése „dátumának” azt tekinthetjük, amikor önálló, a világterektől szinte teljesen elzárt víztestként jelent meg a földtörténet színpadán.

Mély vizek és változatos partok

Mélysége bizonyos helyeken meghaladta az ezer métert, másutt természetesen sekélyebb részek helyezkedtek el: lagúnák, folyódelták és elszigetelt kis tavak változatos vízivilágot hozhattak létre. 

A tó magasabb vízállásainak idején a hegységperemeken sziklás partszakaszok alakultak ki, melyek nyomait sok helyen, például a Keszthelyi-hegységben és a Mecsekben is megtalálták.

A feltöltődés kora – a Pannon-tó „kivonulása”

Nagy kiterjedése és mélysége ellenére a főleg Alpi–Kárpáti hegységperemek felől beömlő folyók, iszonyatos mennyiségű hordalékot szállítva feltöltötték, és kb. 6,5 millió év alatt „lekísérték a színpadról”.

Mit hagyott maga után?

Ebből a hordalékból keletkeztek a ma ismert, javarészt homokból, agyagból és kőzetlisztből álló pannon képződmények – amelyek fontos ásványi nyersanyagokat (pl. kőolajat), illetve víztartó rétegeket is rejtenek – meghatározóak a Dunántúl felszínének jelentős részén, így a Zalai-dombság területén is.

A Dunántúlon számos helyen megtalálható pannon Somlói Formáció agyagmárgás, lemezesen rétegzett kőzetliszt és finom-aprószemű homok üledékein termékeny talaj képződött.

E pannon formáció rétegeiben akár a mondavilágból ismert ún. „tihanyi kecskekörmöt” is megtalálhatjuk, amely valójában egy kagylófaj (Congeria ungalacaprae) koptatott héjmaradványa.

Az utolsó tavak és a búcsú

Érdekesség, hogy a tófeltöltés dandárját elvégző nagyobb folyók irányultsága (ÉNy, É, ÉK felől folytak) miatt a Pannon-tó dél–délkelet felé töltődött fel: gyorsított filmfelvételként elképzelve, mintha kivonult volna mai Magyarország területéről. 

Emiatt kisebb tavak még nagyon sokáig léteztek a mai horvátországi Szlavónia és Észak-Szerbia területén, de ezek – merőben más méretük, jellegük és faunájuk lévén – nem tekinthetők az egykori Pannon-tó utódainak.

 

title: Kiss homoktövis
description: Minden cseppje érték! A Bocföldei homoktövisültetvényen termesztett növényből 100%-os lé, lekvár, őrlemény, tea és magolaj készül, hogy te is megkapd a természet legjavát.
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

6. Korosajt

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 13:56

A Korosajt Műhelyben az érlelt sajtok megkapják a megfelelő időt ahhoz, hogy igazán egyedi ízvilág alakuljon ki. Irány Nemesbük!

Korosajt

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Korosajt
lead: A Korosajt Műhelyben az érlelt sajtok megkapják a megfelelő időt ahhoz, hogy igazán egyedi ízvilág alakuljon ki. Irány Nemesbük!
tartalom: Korosajt - Érlelt sajtok birodalma Hévíztől csupán néhány kilométerre, egy csendes településen jersey tehenek legelésznek, akiknek édes tejéből Korosa András valami különlegeset alkot. A nemesbüki gazdaságban érlelt sajtok készülnek, amelyek egyszerű alapanyagból, saját fűszerekkel, idővel és odafigyeléssel lesznek valóban finomak. Ha egyszer kóstoltad, tudni fogod, miért érdemes visszatérni Nemesbükre. Sajtpróbából működő gazdaság András 15 éve költözött Nemesbükre, ahol először csak baromfikat tartott, majd a birtok rackajuhokkal bővült, aztán idővel jött a nagy szerelem: a jersey tehén. Ezzel a különleges fajtával egy cikkben találkozott először, amikor eldöntötte, hogy a meglévő állatok mellé vásárol egy jersey tehenet is. A sajtkészítés András számára nem egy felmenőktől örökölt mesterség volt. Ahogy András mondani szokta: „Nulladik generáció vagyok. Mindent magamtól tanultam meg.”  A tejet először csak saját célra dolgozta fel, később azonban a szállodai vendégek is vásárolni kezdték a sajtjait – innen indult el a tudatos termelés. András fontosnak tartja a termékfejlesztést: kapcsolatban áll svájci és német sajtkészítőkkel, tőlük merít inspirációt és ötleteket, amelyeket a saját környezetére, alapanyagára és lehetőségeire szab. Így tudja ötvözni a helyi alapanyagait a nemzetközi szakmai szemlélettel. Egyszerű alapanyagból különleges finomság A Korosajt minden terméke saját jersey teheneinek tejéből készül, amely A2-es kazeintartalmú, ezért tejérzékenyek számára is jól tolerálható az ebből készült sajt. A Korosajt kínálatában zömében érlelt sajtokat, nyáron mozzarellákat, burratákat, ízesített krémsajtokat és téli időszakban hermelint is találsz.  A termékpaletta legnépszerűbb elemei az érlelt sajtok, amiből a natúr és ízesített változatok is levesznek a lábadról. Az ízesítések között ott van a bazsalikomos, füstölt, rozmaringos, kakukkfüves, chilis, görögszénamagos, fokhagymás és lilahagymás változat is. Az érlelt sajtok - a többi termékhez hasonlóan - nem tartalmaznak hozzáadott ízfokozókat vagy tartósítószert, csak a természetes baktériumkultúra kerül a tejbe. Az érlelt sajtkészítés folyamatában kardinális kérdés az idő. Míg a nagyüzemi termékeknél nincs idő kivárni a természetes érési folyamatot, addig a kézműves sajtkészítésben a türelem és a folyamatos gondoskodás teszi fel az i-re a pontot. Vagyis azt a megismételhetetlen ízvilágot, ami minden sajtműhely esetén más és más. Andrásnál a tehenek sem a végtelen tejforrást jelentik, hiszen a hangsúly nem a mennyiségen, hanem a minőségen van. A napi tejadagból 10–12 kg sajt készül, igazodva a szezonhoz és a tejhozamhoz. Lesd meg a teheneket, csatlakozz a fejéshez és a legelőre hajtáshoz vagy kóstolj sajtot a portán! A gazdaság Nemesbükön található, nyugodt, barátságos környezetben, ahol András és családja sajtkóstolóval vár. Emellett itt nemcsak sajtot vehetsz, hanem előzetes bejelentkezéssel megnézheted a teheneket, a fejést, a műhelyt – vagy akár te is beállhatsz sajtot formázni. András szívesen megmutatja a folyamatokat, beszél az állatokról, a technikáról, a tanulságokról és a vidéki élet szépségeiről, kihívásairól.   Termékismertető Érlelt Korosajtok András minden sajtot kézzel készít saját jersey teheneinek friss tejéből, amit a reggeli fejést követően azonnal feldolgoz. A tej kíméletes pasztőrözés után - hogy a beltartalmi értékét megőrizze - természetes oltóval és kultúrával kerül feldolgozásra. A sajtok formázás után sófürdőt kapnak, majd legalább három–négy hónapon át érlelődnek. A munka ez idő alatt sem áll meg, hiszen a sajtokat rendszeresen kell forgatni és sóoldattal törölgetni, hogy minden oldala megfelelően érjen be és kialakuljon természetes kérgük és telt, karakteres ízük. Az érlelt sajtok natúr és ízesített változatban is elérhetők. A fűszerezéshez András  természetes alapanyagokat használ, zömében a saját kertjében termesztett bazsalikommal, rozmaringgal, kakukkfűvel, lilahagymával, fokhagymával, chilivel vagy görögszénamaggal ízesíti a sajtokat. A nemesbüki sajtok kivétel nélkül adalékanyagok nélkül készülnek. Kóstold meg egy pohár bor, házi szörp és egy falat kovászos kenyér kíséretében!   A termékeket megvásárolhatod: 8371 Nemesbük, Április u 21. Google térkép További információ és elérhetőség: Facebook  Telefonszám: 06 70 318 1940  

Tudtad, hogy a Dunántúl aranyat érő talajai valójában a jégkorszaki szelek ajándékai?

A lösz nem csupán egy poros földtani fogalom, hanem egy olyan „ősi recept”, amelyből a Kárpát-medence egyik legtermékenyebb talaja született. Ahol most szőlőművelés folyik és madarak fészkelnek löszfalakban, ott egykor szélviharok szállították a sárga port – évezredeken át. Ismerd meg, hogyan alakította át ez a különleges üledék a tájat, és miért életbevágó jelentőségű ma is, a fenntartható gazdálkodás szempontjából.

A lösz – amelynek neve a német lose (laza) szóból ered – üledékei a pleisztocén korban (2,58 – 0,01 millió évvel ezelőtt) keletkezett, főként a jégkorszakok idején.

Ez egy finom szemcséjű, sárgás színű üledék, amelyet a szél szállított és halmozott fel több tízezer év alatt. Kialakulásában az egykor Skandináviát beborító jégpajzstól délre található (periglaciális) környezet, a száraz, hideg klíma és a növényzet hiánya játszottak szerepet.

Az időnként tomboló szelek szárnyán idekerült poranyag forrásai a jégkorszaki folyók árterei és a száraz puszták voltak. A lerakódott por idővel meszes kötőanyaggal cementálódott, így alakult ki a lösz, amely jellegzetes függőleges repedésekkel rendelkezik.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a pleisztocén nem magát a jégkort vagy jégkorszakot jelöl. Ezen koron belül voltak eljegesedési fázisok és (akár a mainál is) melegebb periódusok, ezeken belül pedig szintén előfordultak rövid hideg, meleg időszakok.

A táj formálása – a lösz öröksége

A lösz nagyon sajátságos formakinccsel ajándékozta meg a Kárpát-medencét, de főleg a Dunántúlt.

A meredeken leszakadó, akár 10 métert is elérő löszfalak, az egyedi élőhelyet (pl. a védett gyurgyalag, partifecske) is jelentő löszüregek, a szőlőhegyeket barázdáló többszáz éves löszmélyutak és a peremükön foncsorodó gyökerek mind-mind hozzátartoznak a földtörténeti múlt és a különböző földtani képződmények (kőzetek) által meghatározott, a számunkra oly kedves és karakteres tájképhez.

Termékenység és vízgazdálkodás

Löszös területeinken igen termékeny talajok képződtek; egyes termelőink termőterülete is löszfolton található.

Ez a tény már önmagában kitűnő alapját jelenti az itteni gazdálkodásnak, mégpedig nem csupán az üledéken képződött talajok termékenységének (magas humusztartalmának) köszönhetően, de a lösz kitűnő vízháztartása miatt is: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a függőleges pórusoknak köszönhetően a szárazabb időszakokban is megfelelő mennyiségű víz lehet jelen a talajszelvényben.

Mai párhuzamok – por a Szaharából

Érdekesség, hogy bizonyos értelemben a napjainkban egyre gyakrabban a térségünket is elérő szaharai eredetű, szél által szállított finom poranyag is tekinthető löszképző nyersanyagnak.



title: Korosajt
description: A Korosajt Műhelyben az érlelt sajtok megkapják a megfelelő időt ahhoz, hogy igazán egyedi ízvilág alakuljon ki. Irány Nemesbük!
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

7. Osgyán Mustár

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 14:19

Bátor fűszerezés, karakteres ízvilág - ilyen mustárt nem kóstolhatsz mindenhol!

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Osgyán Mustár
lead: Bátor fűszerezés, karakteres ízvilág - ilyen mustárt nem kóstolhatsz mindenhol!
tartalom: Ízkavalkád mustárból Hazánkban csak kevesen foglalkoznak mustárkészítéssel, főleg olyannal, aminek a legfőbb alapanyaga, a mustármag is hazai földön terem. Az Osgyán mustár ettől is olyan különleges, továbbá attól, hogy a kisüzemi termékeket több mint húsz féle ízben próbálhatod ki. Osgyán László kézműves mustárjai karakteresek, mégis harmóniában vannak a magyar gasztronómiával. Ha szeretsz kísérletezni és izgalmas ízeket megkóstolni, akkor a kis üvegekbe zárt aranysárga szószokat Neked ajánljuk. A mustárkészítést a mókuskerékből való kiugrás hozta Osgyán László eredetileg gyógyszeriparban dolgozott fejlesztőként. Bár szerette a munkáját, mégis a mindennapok egyhangúsága miatt négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy álmai megvalósításába kezd. Ez az álom a mustárkészítés volt, amit már itt, a Zala megyei Keszthelyen kezdett el. Lászlót mindig is vonzották az egyedi és extra ízek – különösen a mustár különböző nemzeti változatai: próbált franciát, angolt, németet, erdélyit, melyekből inspirálódott is saját mustárjaihoz. Az autodidakta tanulás során római kori receptektől kezdve Jamie Oliver-ig sok mindenből merített, majd ezek egyvelege és persze saját kreativitása összeadásával született meg az Osgyán mustár ízvilága. Minden mustár egyedi recept alapján készül László a mustárokat különböző eljárással készíti  attól függően, hogy csípősek-e vagy sem, illetve milyen ízvilágot képviselnek. Az alap minden esetben három összetevő: mustármag, ecet, és 100% -os szőlőlé – ezekhez társulnak a szezonális és állandó ízesítések. Ami még közös bennük, hogy a mustármagokat mindig frissen őrli, a fűszerek hozzáadásával és hőkezeléssel pedig pontosan olyan állagot és ízt tud elérni, amit megálmodott. A csípős változatokat más hőfokon kezeli, mint a lágyabbakat – így biztosítja, hogy minden íz a helyére kerüljön. Az ízek intenzitása érdekében a receptúrának két fontos lépése van. László a mustármagot maga őrli, mindig frissen, valamint az alap nem utólag van ízesítve, hanem a fűszereket és ízesítő hozzávalókat a főzési folyamat során adja hozzá. A mustármag a keleti országrészből, de az ízesítések helyből származnak Az Osgyán mustárok nem tartalmaznak tartósítószert, színezéket, mesterséges aromát. László számára kifejezetten fontos, hogy csak természetes alapanyagokat használjon. Amit lehet, azt helyi termelőktől szerez be: a körte, hagyma, torma vagy sütőtök sokszor zalai gazdáktól érkezik. Vannak olyan hozzávalók – például szardella –, amelyeket külföldről kell beszereznie, de ezeknél is a megbízhatóság és a minőség a legfontosabb szempont. A mustármag egy része pedig saját termesztésből származik – a mustárt az ország keleti részén, Szolnokon vetik és aratják, mert a növény ott érzi igazán jól magát. László speciálisan a sárga mustár hazai fajtáját használja.   Termékismertető Osgyán mustár A kínálat mára több mint húsz féle mustárt ölel fel. Ezek egy részét egész évben elérheted, mások szezonálisan jelennek meg. Az állandó termékek közül a karamellizált hagymás, a parmezános, a chilis, a whiskys és a fügés mustárt mindig megkóstolhatod. Ősszel a sütőtökös változat, karácsonykor pedig olyan különleges ízek kerülnek előtérbe, mint a gyömbéres-kardamomos vagy csillagánizsos fűszerezésű mustárok. A kínálatban találsz gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukor nélküli változatokat is – minden esetben pontosan feltüntetve az összetételt. Míg László a mustármagot szolnoki termőföldjéről hozza, addig a többi alapanyagot - például a körtét vagy hagymát - helyben igyekszik beszerezni. Mustárjainak egyik fő összetevőjét, a 100%-os szőlőlevet pedig a szentantalfai Dobosi Pincészettől vásárolja. Az Osgyán mustár önmagában is kulináris élményt nyújt, de húsokhoz, sajtokhoz is tökéletes párosítás.   A termékeket megvásárolhatod: Hévízi Termelői Piac További információ és elérhetőség: Telefonszám  

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title: Osgyán mustár
description: Bátor fűszerezés, karakteres ízvilág - ilyen mustárt nem kóstolhatsz mindenhol!
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

8. Dédi nyomában biokiskert

Utolsó módósítás: 2025. május. 14. 13:40

Találati relevancia adatok

megtalálta: | összesen: 0 pont
Tárolt adatok:
cím: Dédi nyomában biokiskert
lead:
tartalom: Zalai kamraélmény A teraszon száradó gyógynövények, a fóliasátorban érett paradicsom, friss lekvár illata a konyhából – a Dédi nyomában Biokiskert önellátási céllal indult vállalkozás, ami e természetközeli életforma nélkül nem lehetne működőképes. Egy kis háztáji gazdaság, ahol minden abból készül, ami éppen terem, és mindenből csak egy kicsit több, mintha magadnak tennéd el. És hogy mit találsz a kamrapolcon? Zöldségkrémeket, csalamádét, savanyúságokat, lekvárt, szörpöt biztosan. Dédi nyomában Szabina családja a Bakonyból származik, 2013-ban a Pilisbe költözött, majd 2022-ben egy életbeli fordulópont után döntött úgy, hogy Zala megyébe költözik, és kipróbálja magát a kertészkedésben  - 4 000 m²-en. Az indulásnál még biointenzív zöldségtermesztéssel kísérletezett, de hamar kiderült, hogy nem a nagy mennyiségű termesztés, piaci értékesítés az útja, hanem a kis tételben, örömmel és gondossággal készített, háztáji finomságok. A fóliasátor, a vetésforgó, a tyúkok, a futókacsák és a komposztálás mind ennek a tudatos gazdálkodásnak a részei. Biointenzív gazdálkodás vegyszermentesen A gazdaságban minden kis területnek megvan a maga szerepe, ami tudatos és átgondolt tervezés eredménye. A kert fix ágyásokból és fóliasátorból áll, ezekben rendszeresen alkalmaz vetésforgót, a talajt pedig komposzttal és mulccsal javítja. A legtöbb növényt saját maga palántázza, gyakran a saját maga által gyűjtött magból – így a növények a saját környezetükhöz alkalmazkodva tudnak fejlődni. Az öntözéshez  kútvizet használ. Külön figyelmet érdemel, hogy Szabina a betegségek, kártevők ellen nem vegyszerekkel védekezik, hanem növénytársításokkal, rovarhálóval, természetes megoldásokkal dolgozik, valamint tyúkokat és futókacsákat tart, akik imádják a csigákat csipegetni. Nyisd ki a kamrát és válogass! Szabina termékei között szörpök, lekvárok, szárított fűszerek, savanyúságok, és zöldségkrémek is szerepelnek – mind szezonálisan, kis mennyiségben, változatos kínálatban elérhetők. A Dédi nyomában Biokiskert szépsége pont ebben rejlik: mindenből csak annyi készül, amennyi a kertben vagy a természetben gyűjthető és szüretelhető, és amit Szabina is szívesen készít. Bár a porta neve a régi időkre utal, Szabina a modernitást is belecsempészi a termékek készítésébe. A savanyúságok, szörpök eltarthatóságának biztosítására befőzőautomatát használ, amivel a mindennapi munka is hatékonyabbá válik. A lekvárok cukorral és dzsemfix-szel készülnek, a szörpökhöz és savanyúságokhoz nem használ tartósítószert, azokat befőzőautomata segítségével dunsztolja vagyis tartósítja. A gyógynövényeket – mint a citromfű, menta, levendula, rózsa, ibolya, stb – kézzel szedi, szárítja, morzsolja. A zöldségkrémek, pestók, paradicsomszószok is mindig frissen vannak feldolgozva, amire mindig érdemes időben lecsapni, mert kelendő termékek. Termékismertető Zöldségkrém A Dédi nyomában Biokiskert zöldségkrémei mindig abból készülnek, ami éppen megterem a kertben – legyen az cukkini, paradicsom, paprika vagy padlizsán. Ami biztosan az üvegbe kerül, az a napon érett zöldségek esszenciája. A zöldségeket Szabina vegyszermentesen termeszti, majd kézzel szüreteli, darabolja, párolja vagy sütőben elősüti, fűszerekkel ízesíti és krémesre turmixolja, hogy kenhető, krémes állaga legyen. Az ízesítés szintén a szezonok és az éppen a kamrában található szárított növények függvényében változik: lehet medvehagymás, fokhagymás, zöldfűszeres vagy enyhén csípős karakterű. Egy a lényeg, hogy a végeredmény mindig más és finom lesz. A krémek sem tartósítószert, sem adalékanyagot nem tartalmaznak, és gyakran csak pár üvegnyi készül belőlük.   A termékeket megvásárolhatod: Webáruház További információ és elérhetőség: Facebook

Tízezer évvel ezelőtt az éghajlat gyors felmelegedése lavinaként indította el a természet válaszreakcióit: özönvizek, lejtőomlások, kőzetpusztulás. A táj, amin ma sétálunk, nem évszázadok alatt született, hanem a klíma és a víz közös, drámai alkotása. Tudtad, hogy a Zala völgyének feneke is egy „időfolyó” által lerakott hordalék? Fedezd fel, hogyan vált a földfelszín az éghajlatváltozás egyik legérzékenyebb térképévé.

A klímaváltozás: nemcsak modern jelenség

A klímaváltozás szót olvasva sokan már unottan lapoznak tovább, annyiszor hallják ezt a szót. 

Fontos azonban megérteni azt, hogy a Föld történetében nagyon sokszor – akár igen rövid idő alatt – megváltozott az éghajlat. A nagyobb klimatikus ciklusokon belül pedig kisebb-nagyobb lehűlések és felmelegedések váltakoztak.

Az éghajlatváltozás láncreakciója

Ha megváltozik az éghajlat és így az időjárás, az további folyamatok egymásra épülő láncolatát indítja el. Nem csak az élő környezet elemei (növények, állatok stb.) változnak meg, hanem az élettelen közeg folyamatai is.

Amikor több millió év után, úgy tízezer évvel ezelőtt hirtelen elkezdett melegedni bolygónk éghajlata, akkor ez az addigiakhoz képest lényegesen több csapadékot is jelentett kiadós esők formájában. A megnövekedett csapadékmennyiség nagyobb eróziós hatást jelentett: az egyes esőzések immáron több hordalékot voltak képesek lemosni a lejtőkről, völgyekből a folyókba.

Az egyre bővizűbb folyók pedig egyre nagyobb áradásokra voltak képesek, amikkel egyre több hordalékot tudtak szállítani és szétteríteni.

A domborzat átalakulása

Mindez pedig kihatott a domborzat átalakulására is: gyorsuló ütemben egyre tagoltabbá vált a földfelszín.

A hőmérséklet emelkedésével felgyorsultak a kémiai és fizikai folyamatok is: egyre jobban aprózódott és mállott az alapkőzet, amely elősegítette azt, hogy azokon egyre vastagabb és termékenyebb talajréteg alakuljon ki.

Összességében tehát drámai módon felgyorsult a már itt jelenlévő kőzetek azelőtt is végbemenő (fizikai és kémiai) átalakulása és áthalmozódása, illetve a földfelszín formálódása.

A lejtők alján: fiatal üledékek története

Térségünkben tehát számos helyen „üli meg” a lejtők, völgyek alsó peremi sávját olyan üledékanyag, ami a felette lévő alapkőzet lepusztulásával került oda (a fent említett folyamatok révén), javarészt az elmúlt pár tízezer évben, az éghajlat felmelegedésével.

Több helyen a ma is képződő üledékösszlet egészen szétterült a befogadó völgyekben: a Zala völgyében néhol a völgytalp felezővonaláig is eljutott.

A „kibocsátó” kőzet – melyből tehát ezen üledék származik – típusát tekintve lehet pannon homok (Somlói Formáció, Zalában ez a jellemzőbb) vagy a Keszthelyi-hegység anyagát is jelentő, tengeri eredetű karbonátos üledék (javarészt különféle dolomit, alárendelten mészkő képződmények).

Megjelenési formája leginkább apróbb szemű kőzettörmelékhez, kavicshoz, néhol homokhoz hasonlítható.

 

title:
description:
címkék:
fókusz kulcsszó:
szinoníma címkék:

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!