Látványos patakmeder, lombkorona kilátó és új tanösvény is készül a hévízi véderdőben.

Idén év végére várható a 2016 óta tartó Véderdő-rekonstrukció befejezése.

Látványos patakmeder, lombkorona kilátó és új tanösvény is készül a hévízi véderdőben.

A Véderdő-rekonstrukció során először a beteg és tájidegen fák kivágására, majd őshonos fák telepítésére került sor, hogy egységes szerkezetű de eltérő korú fás területet hozzanak létre.

Az erdő egyedi jellegének megőrzése és az itteni speciális élőhely és élővilág bemutatása is része annak az átfogó fejlesztési programnak, melyet a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, Hévíz Város Önkormányzata, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Hévízi Tó Alapítvány közösen valósítanak meg. A Véderdőben zajló munkálatokat jelenleg a Hévízgyógyfürdő végzi.

A rekonstrukciós munkák során frissül az erdő faállománya, megújulnak a Véderdő sétányai, új információs táblákat helyeznek el az utak mentén. Az Északi kifolyónak – mely az 'alsó' Véderdőn halad át - szélesítik a medrét, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó partját övező jellegzetes fás-lápos terület élővilágát. Új pihenő padok, szemetesek is kerülnek a sétányok mellé, de felújítják a patakon átívelő hidakat és 'felső' erdőben található lépcsőket is.

A 'felső' Véderdőben, mely a Hévízi kórház épületei és az Ensana Thermal hotelek épületi között húzódik lombkorona megfigyelő tornyot alakítanak ki, melyből nem csak az erdőre nyílik majd csodás panoráma, de a Hévízi-tó látványa is páratlan élményt nyújt majd.

Az erdő továbbra is jó helyszíne lehet majd a pihentető sétáknak és az aktív kikapcsolódásnak, hiszen a belváros és a tó közvetlen közelében, mégis csendes, tiszta és természetes környezetben lesz majd lehetőség újra sétálni, kocogni, pihenni, hallgatni a madárcsicsergést. A tudatos akadálymentesítés jegyében az alsó erdőben egy mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható szakasz kerül kialakításra, hogy akár kerekesszékkel és élvezni lehessen majd az erdő adta élményeket.

A felújításoknak is köszönhetően, a tavasztól-kora télig csodás látványt is nyújtó erdő remélhetőleg sokáig védi még a Hévízi-tavat széltől és portól, és biztosítja a hely egyedi mikroklímáját.

 

Kapcsolódó cikkek


Friss lendülettel várja vendégeit újra a Tourinform Iroda Hévízen!

Friss lendülettel várja vendégeit újra a Tourinform Iroda Hévízen!

2020. május 26. 14:14

Kerékpárt kölcsönözne, térképre van szüksége? Feltöltené HeBi kártyáját vagy szeretne még több információt kapni a helyi és környékbeli látnivalókról, programlehetőségekről, vagy csak arról, hogy mi van nyitva? Semmi akadálya!

Hévíz közel 1,5 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számol az idei évre, de a fejlesztések folytatódnak

Hévíz közel 1,5 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számol az idei évre, de a fejlesztések folytatódnak

2020. április 28. 09:33

A vendégeknek április 26-tól nem kell idegenforgalmi adót fizetniük ez év december végéig, a döntést a kormány hozta meg a közelmúltban. A 2018. évi ifa utáni állami adótámogatások sem járnak április 22-től a településeknek, ezek az összegek az állami járványügyi védekezés támogatását szolgálják.

Módosul a parkolási rend Hévízen

Módosul a parkolási rend Hévízen

2020. július 31. 09:40

A kijelölt parkolók használata az egész városban 2020. július 31-ig díjmentes, a képviselő-testület által újonnan elfogadott szabályozás 2020. augusztus 1-től lép érvénybe.

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!