Borkörkép

Augusztus az a hónap amikor MINDEN történik. Értsétek úgy, hogy augusztusban indulnak a legtöbben nyaralni, augusztusban van a legmelegebb, augusztusban vannak a legtöbben a strandokon és augusztusban van a legtöbb boros témájú rendezvény a Balaton környékén. Így lesz ez Hévízen is, ahol a Bor és Gasztrokorzón, több, mint 10 pincészet számtalan nedűjét kóstolhatjátok meg.

Borkörkép

A legjobbnak azt a fajta bort tartom, amelyik mindenféle ízesítés nélkül hosszan eláll, ezért az javasolom, hogy egyáltalán semmit ne keverjünk hozzá, ami a természetes aromáját rontaná. A legkiválóbb ugyanis az, amelyik saját, természetes aromájával nyújt élvezetet.

Lucius Junius Moderatus Columella, római szakíró

 

Egy csepp bor, egy csepp történelem

A bor a bortermő szőlő fürtjeinek kisajtolt, édes levéből alkoholos erjesztés útján nyert ital. Az emberek már legalább 600 éve foglalkoznak bortermeléssel. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. Régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és borkészítés szokása elsőként Transzkaukáziában jelent meg (mai Törökország, Irán és Örményország területe).

A Kárpát-medence területén a rómaiak már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt. Anonymus szerint a magyarok ősei ismerték a bort. A 3. század végétől a kereszténység elterjedése is előmozdította vörösbort adó szőlőfajták termesztését. A magyarok főként a várak környékén művelték a szőlőt. Mátyás király idejére hazánk Európa egyik leghíresebb szőlőtermelő országa volt. 1815-ben jelent meg az első magyar nyelvű borászati könyv, a 18. században pedig hegytörvényekben rögzítették a hegyközségek kötelező bortermelő normáit, a birtokosok jogait és kötelességeit. Fajtatiszta ültetvények pedig a 19. század végétől jelentek meg a magyar borvidékeken. 

 

Számos kiváló pincészet borait megkóstolhatjátok augusztus 18-21. között a Hévízi bor és Gasztrokorzón, kezdhetitek majd akár az alábbi három borászat finom nedűivel is.

 

Az idei nyertes volt

A Hévízi Bor és Gasztrokorzó díszvendége az Cézár Borászat lesz, amelynek Kis Balaton -Nagy Borok Savignon Blanc 2021-es évjáratú fehér bora lett a 2022-es év Hévíz Város Bora.

A 100 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkező pincészet 2006-ban épült meg Nagyradán. Korábban már több területet felvásároltak a környéken s a fehér fajták mellé többféle vörösbor szőlőt telepítettek. Egészen a pincészet megépültéig számos fajta kapott helyet, mint a Cabernet Sauvignon, Merlot, Sírah, Pinot Noir, Malbec Cabernet Franc. A Zalai borvidékhez tartozó pincészet 2500 m2-es alapterületével a legnagyobb üzem Zala amegyében.

Filozófiájuk minél szélesebb körben megismertetni a régió minőségi borait, hogy magas színvonalú technológia és elméleti tudás birtokában kiemelkedő borok állíthatók elő a régióban.

A borok mellett, más szőlőhöz kapcsolódó terméket pl. balzsamecetet, törkölypálinkát, szőlőmagolajokat, őrleményeket is gyártanak.

Minőség – Elhivatottság – Jövő – Élmény – 100% CEZAR

www.cezarpinceszet.hu

 

A mindig jó móri 

A 2012-ben alapított Paulus borház jelenleg 130 hektár termőterülettel rendelkezik. Túlnyomórészt Generosa-t, Ezerjót, Olaszrizlinget, Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t és Királyleánykát telepítettek a területre. A Vértes-hegység lábánál elnyúló területével a móri borvidék legnagyobb borászata a Paulus. 15 fajta fehér szőlő mellett helyet kapott a Rosé boruk alapját képező Pinot Noir szőlőfajta is.

Az országban egyedülállóan gépesített szüretelés mellett természetesen szem előtt tartják a gondos kezek munkájának szükségességét is.

Céljuk a fogyasztói igényekhez való igazodás ezért boraikat száraz, félszáraz és édes ízvilággal is kínálják. A csendes borok mellett helyet kaptak a gyöngyöző borok és a pezsgők is.

www.paulusborhaz.hu

 

Irány Villány

A Villányi-hegység lankáinak oldalán 3 generáció óta van jelen a borvidék életében a Mokos Családi Pincészet. 2003-ban kezdtek 15 hektár szőlő telepítésébe az elődöktől örökölt ültetvényeken, melyet 2018-ban tovább bővítettek 2 hektár fehér szőlővel, tovább bővítve a fajták választékát. Portugieser, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, a régióra jellemzően megtalálhatók a kínálatban.

A vörösborok mellett gyümölcsbor különlegességek készítésével is foglalkoznak, melyeket saját 45 hektáron elterülő gyümölcsösből származó alapanyagokból készítenek.

A borászatban évente körülbelül 100 000 palack bort készítenek.

www.mokos.hu

 

További információk

Hévízi Tourinform Iroda

Hévíz, Rákóczi u. 2.

Telefonszám: 06 83 540 131

E-mail: heviz@tourinform.hu

Facebook | Instagram | Blog

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!