ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Az advent, ami latinul az Úr érkezését jelenti, a karácsonyra való előkészület, a várakozás ideje, valamint az egyházi év kezdete. Ebben az időszakban keverednek az egyházi eredetű hagyományok az évkezdő szokásokkal és a pogány (germán, római) eredetű téli napfordulóra, ill. a születő új napra vonatkozó tradíciókkal. – írja Gyanó Szilvia a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa.

ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Adventi koszorú német nyelvű területekről terjedt el az 1990-es években. Hévízen is minden advent vasárnapján ünnepi hangulatban délután 4 órakor kerül sor az adventi gyertyagyújtásra a Festetics téren.

Ezzel együtt a Betlehemet is megcsodálhatják az ünnepre hangolódó vendégek. Gyanó Szilvia szívesen beszél erről a különös szokásról. „Az ünnepet köszöntő dramatikus szokások közül a betlehemezés és a regölés Zalában egészen a 20. sz. közepéig fennmaradt. A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör legnépszerűbb, többszereplős dramatikus játéka. A betlehemezésnek több táji típusa van, a Balaton környékén gyakorolt szokás az ún. Dunántúli típusba tartozik. Ennek egy speciális változata a bábtáncoltató betlehemezés, amely környékünkön elterjedt forma.A betlehemezés napjainkban reneszánszát éli, többnyire felújított hagyományként az otthonok falain kívülre, közösségi terekbe került. „

A Betlehem mellett már áll a város karácsonyfája is. A karácsonyfa állítás szokása a 19. század közepén a nyugati területekről érkezett Magyarországra. Korábban termőágat vittek be a házakba karácsonyfa helyett, amiből jósolni is lehetett például a jövő évi termésre vagy a házasságra vonatkozóan.

Adventi hiedelmek

A gyerekek egyik kedvenc programja, a Mikulás várása

Myra püspöke, Szent Miklósa jóságos, ajándékozó Mikulás alakja keveredik az alpesi téli hagyományok démonikuslényével a Krampusszal. Szerencsére nálunk nem ijesztgetnek a Krampuszok. A jóságos Mikulás Hévízen már december 2-án, a Városi Sportcsarnokban várja a gyerekeket. December 6-án pedig Hévíz belvárosát ellepik az adományozó Motoros Mikulások.

„Luca napja (december 13.) az egyházi évben Szent Lúcia napja - neve a fény (lux) szóval áll kapcsolatban, így a téli napfordulóval is. Luca napja női dologtiltó nap: nem szabad fonni, szőni, varrni, nehogy bevarrják a tyúkok fenekét, nem szabad kenyeret sem sütni. Tilos volt a söprés, az ajándékozás, nehogy odalegyen a szerencse. Fehérnépnek nem szabad ilyenkor szomszédolni (nehogy elvarázsolja a tojáshasznot). Amit viszont kell: a gazdaasszonynak minél többet ülni, hogy a kotlós is jól üljön, és ajánlatos fosztással, fejtéssel kapcsolatos munkákat végezni, mint pl. a tollfosztás vagy a babfejtés, mert így több tojást fejtettek ki a tyúkból.

Luca napja előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a faluban: leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat, elsősorban a lányos házaknál szalmát szórtak, az ajtót eltorlaszolták vagy szétszedték a szekeret és a tetőn újra összerakták stb.

A jövő évre vonatkozóan időjósló, termésjósló praktikák: lucabúza, ág vízbe tétele, szerelemjósló cédulák.

„Mint minden kezdet, az advent ill. a karácsony is a jövő felé való irányultságot mutatatja. Ezért sorakoznak egymás után a különféle szerelmi-, időjárási vagy termékenységjósló napok. A téli sötétségben jelen lévő rontó, ártó erők ellen pedig védekezni kell, pl. zajkeltéssel karácsony vagy szilveszter éjjelén.”– mondja Gyanó Szilvia.

 

Kapcsolódó cikkek


Elérhető a 2020-as Minőségfejlesztési Pályázat a hévízi magánszálláshelyeknek!

Elérhető a 2020-as Minőségfejlesztési Pályázat a hévízi magánszálláshelyeknek!

2019. december 02. 14:51

Ismét lehetősége nyílik a hévízi magánszállásoknak minőségfejlesztés megvalósítására Hévíz Város Önkormányzata finanszírozásában és a Hévíz TDM Egyesület lebonyolításában zajló pályázat keretein belül. Az erről szóló határozatot a képviselő-testület 2019. november 28-án fogadta el.

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

Elnökségi tag választás a Hévíz TDM Egyesületnél!

2019. április 08. 10:32

Nyugdíjba vonult a Hévíz TDM Egyesület egy zászlós tagja, Töreky Tamás, akinek munkáját hálásan köszönte az Egyesület Elnöksége, egyúttal szeretettel búcsúztak Tőle.

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

Beköszöntött az ősz, de Hévízen továbbra is színes programokkal várjuk Önöket!

2018. október 01. 14:56

Októberben is rengeteg koncerttel várjuk a Hévízre látogató vendégeinket, melyek garantált szórakozást nyújtanak az őszi hidegben is!

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!