ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Az advent, ami latinul az Úr érkezését jelenti, a karácsonyra való előkészület, a várakozás ideje, valamint az egyházi év kezdete. Ebben az időszakban keverednek az egyházi eredetű hagyományok az évkezdő szokásokkal és a pogány (germán, római) eredetű téli napfordulóra, ill. a születő új napra vonatkozó tradíciókkal. – írja Gyanó Szilvia a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa.

ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Adventi koszorú német nyelvű területekről terjedt el az 1990-es években. Hévízen is minden advent vasárnapján ünnepi hangulatban délután 4 órakor kerül sor az adventi gyertyagyújtásra a Festetics téren.

Ezzel együtt a Betlehemet is megcsodálhatják az ünnepre hangolódó vendégek. Gyanó Szilvia szívesen beszél erről a különös szokásról. „Az ünnepet köszöntő dramatikus szokások közül a betlehemezés és a regölés Zalában egészen a 20. sz. közepéig fennmaradt. A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör legnépszerűbb, többszereplős dramatikus játéka. A betlehemezésnek több táji típusa van, a Balaton környékén gyakorolt szokás az ún. Dunántúli típusba tartozik. Ennek egy speciális változata a bábtáncoltató betlehemezés, amely környékünkön elterjedt forma.A betlehemezés napjainkban reneszánszát éli, többnyire felújított hagyományként az otthonok falain kívülre, közösségi terekbe került. „

A Betlehem mellett már áll a város karácsonyfája is. A karácsonyfa állítás szokása a 19. század közepén a nyugati területekről érkezett Magyarországra. Korábban termőágat vittek be a házakba karácsonyfa helyett, amiből jósolni is lehetett például a jövő évi termésre vagy a házasságra vonatkozóan.

Adventi hiedelmek

A gyerekek egyik kedvenc programja, a Mikulás várása

Myra püspöke, Szent Miklósa jóságos, ajándékozó Mikulás alakja keveredik az alpesi téli hagyományok démonikuslényével a Krampusszal. Szerencsére nálunk nem ijesztgetnek a Krampuszok. A jóságos Mikulás Hévízen már december 2-án, a Városi Sportcsarnokban várja a gyerekeket. December 6-án pedig Hévíz belvárosát ellepik az adományozó Motoros Mikulások.

„Luca napja (december 13.) az egyházi évben Szent Lúcia napja - neve a fény (lux) szóval áll kapcsolatban, így a téli napfordulóval is. Luca napja női dologtiltó nap: nem szabad fonni, szőni, varrni, nehogy bevarrják a tyúkok fenekét, nem szabad kenyeret sem sütni. Tilos volt a söprés, az ajándékozás, nehogy odalegyen a szerencse. Fehérnépnek nem szabad ilyenkor szomszédolni (nehogy elvarázsolja a tojáshasznot). Amit viszont kell: a gazdaasszonynak minél többet ülni, hogy a kotlós is jól üljön, és ajánlatos fosztással, fejtéssel kapcsolatos munkákat végezni, mint pl. a tollfosztás vagy a babfejtés, mert így több tojást fejtettek ki a tyúkból.

Luca napja előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a faluban: leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat, elsősorban a lányos házaknál szalmát szórtak, az ajtót eltorlaszolták vagy szétszedték a szekeret és a tetőn újra összerakták stb.

A jövő évre vonatkozóan időjósló, termésjósló praktikák: lucabúza, ág vízbe tétele, szerelemjósló cédulák.

„Mint minden kezdet, az advent ill. a karácsony is a jövő felé való irányultságot mutatatja. Ezért sorakoznak egymás után a különféle szerelmi-, időjárási vagy termékenységjósló napok. A téli sötétségben jelen lévő rontó, ártó erők ellen pedig védekezni kell, pl. zajkeltéssel karácsony vagy szilveszter éjjelén.”– mondja Gyanó Szilvia.

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!