ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Az advent, ami latinul az Úr érkezését jelenti, a karácsonyra való előkészület, a várakozás ideje, valamint az egyházi év kezdete. Ebben az időszakban keverednek az egyházi eredetű hagyományok az évkezdő szokásokkal és a pogány (germán, római) eredetű téli napfordulóra, ill. a születő új napra vonatkozó tradíciókkal. – írja Gyanó Szilvia a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa.

ADVENTI hagyományok a modern kori fürdővárosban

Adventi koszorú német nyelvű területekről terjedt el az 1990-es években. Hévízen is minden advent vasárnapján ünnepi hangulatban délután 4 órakor kerül sor az adventi gyertyagyújtásra a Festetics téren.

Ezzel együtt a Betlehemet is megcsodálhatják az ünnepre hangolódó vendégek. Gyanó Szilvia szívesen beszél erről a különös szokásról. „Az ünnepet köszöntő dramatikus szokások közül a betlehemezés és a regölés Zalában egészen a 20. sz. közepéig fennmaradt. A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör legnépszerűbb, többszereplős dramatikus játéka. A betlehemezésnek több táji típusa van, a Balaton környékén gyakorolt szokás az ún. Dunántúli típusba tartozik. Ennek egy speciális változata a bábtáncoltató betlehemezés, amely környékünkön elterjedt forma.A betlehemezés napjainkban reneszánszát éli, többnyire felújított hagyományként az otthonok falain kívülre, közösségi terekbe került. „

A Betlehem mellett már áll a város karácsonyfája is. A karácsonyfa állítás szokása a 19. század közepén a nyugati területekről érkezett Magyarországra. Korábban termőágat vittek be a házakba karácsonyfa helyett, amiből jósolni is lehetett például a jövő évi termésre vagy a házasságra vonatkozóan.

Adventi hiedelmek

A gyerekek egyik kedvenc programja, a Mikulás várása

Myra püspöke, Szent Miklósa jóságos, ajándékozó Mikulás alakja keveredik az alpesi téli hagyományok démonikuslényével a Krampusszal. Szerencsére nálunk nem ijesztgetnek a Krampuszok. A jóságos Mikulás Hévízen már december 2-án, a Városi Sportcsarnokban várja a gyerekeket. December 6-án pedig Hévíz belvárosát ellepik az adományozó Motoros Mikulások.

„Luca napja (december 13.) az egyházi évben Szent Lúcia napja - neve a fény (lux) szóval áll kapcsolatban, így a téli napfordulóval is. Luca napja női dologtiltó nap: nem szabad fonni, szőni, varrni, nehogy bevarrják a tyúkok fenekét, nem szabad kenyeret sem sütni. Tilos volt a söprés, az ajándékozás, nehogy odalegyen a szerencse. Fehérnépnek nem szabad ilyenkor szomszédolni (nehogy elvarázsolja a tojáshasznot). Amit viszont kell: a gazdaasszonynak minél többet ülni, hogy a kotlós is jól üljön, és ajánlatos fosztással, fejtéssel kapcsolatos munkákat végezni, mint pl. a tollfosztás vagy a babfejtés, mert így több tojást fejtettek ki a tyúkból.

Luca napja előestéjén bosszantó tréfákat csináltak a faluban: leszedték és elcserélték, eldugták a kapukat, elsősorban a lányos házaknál szalmát szórtak, az ajtót eltorlaszolták vagy szétszedték a szekeret és a tetőn újra összerakták stb.

A jövő évre vonatkozóan időjósló, termésjósló praktikák: lucabúza, ág vízbe tétele, szerelemjósló cédulák.

„Mint minden kezdet, az advent ill. a karácsony is a jövő felé való irányultságot mutatatja. Ezért sorakoznak egymás után a különféle szerelmi-, időjárási vagy termékenységjósló napok. A téli sötétségben jelen lévő rontó, ártó erők ellen pedig védekezni kell, pl. zajkeltéssel karácsony vagy szilveszter éjjelén.”– mondja Gyanó Szilvia.

 

Kapcsolódó cikkek


113 nyertes magánszálláshely pályázó Hévízen!

113 nyertes magánszálláshely pályázó Hévízen!

2019. április 01. 10:02

Tudatos minőségfejlesztés és forgalomnövekedés

Parkolófejlesztés indul Hévízen

Parkolófejlesztés indul Hévízen

2018. szeptember 24. 09:32

A belvárosi nagyparkoló teljes átépítésével, valamint a város főutcájának átalakításával jelentős parkolófejlesztés zajlik Hévízen.

Új ingyenes Tréning indul Hévízen!

Új ingyenes Tréning indul Hévízen!

2018. szeptember 22. 10:08

Hogyan építsünk weboldalt, web áruházat programozói tudás nélkül ma a világ legkorszerűbb platformján? A Word Press képzésen ezt is megtudja!

Hévíz.hu ajánlatai


Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!