A tavirózsa telepítő Lovassy Sándor nyomdokaiban

Németh Györgyöt, a Tófürdő környezetvédelmi vezetőjét kérdeztük a hévízi tavirózsákról.

A tavirózsa telepítő Lovassy Sándor nyomdokaiban

- Mi az a tavirózsaovi?

A tavirózsaovi egy előnevelő kert. A fiatal egyedek számára egy olyan elkerített vízi környezet, ahol ellenőrzött körülmények között tudjuk nyomon követni azok fejlődését egészen átültetésükig.

- Miért van szükség tavirózsa óvodára?

Hasonlóképpen csemetéket ültettünk az erdőrekonstrukció során is. A fiatal egyedek megeredési képessége sokkal hatékonyabb. Ennek hátránya, hogy két lépésben kerülnek a vízi növények végleges helyükre.

Az előnevelő kert a part mentén a sekélyebb részen került kialakításra. Amint a növényi részek elérik az életben maradáshoz szükséges méreteiket, átültethetők lesznek a tó mélyebb részeibe.

 

- Milyen színű tavirózsák kerülnek az oviba?

A kiválasztás során egyelőre csak egy színben gondolkodtunk. A pirosban. Fontosnak tartjuk, hogy Hévíz jelképe újra nagy telepeket alkotva pompázzon és sok ember számára maradandó élményt okozzon.

- Honnét van a tavirózsacsemete? Hol lehet ilyet beszerezni?

A fiatal egyedek egy minősített vízi kertészetből származnak. Felmerülhet a kérdés azonban mindenkiben, hogy miért nem a tó déli kifolyójából hiszen ott elég nagy egyedszámú tavirózsa állomány van. Nagy figyelmet kell szentelnünk az invazív és idegenhonos növények elleni védekezésre. Egy ilyen eljárás során nagy a kockázat. Könnyedén behurcolhatunk idegen fajokat, amik nem kívánt következményekkel járhatnak.

 

- Hogy működik? Mikor kerülnek bele a tó mélyebb részeibe az ovis tavirózsák?

Külső szakember ellenőrzi a tavirózsák növényegészségügyi állapotát. Az ültetéstől számítva egy-másfél hónap után folyamatosan átkerülnek a mélyebb részekbe.

- Milyen speciális dologra van szüksége a tavirózsának? Talaj minősége, víz hőfoka stb?

Ami nagyon fontos, hogy a csemetéket elegendő napfény érje. Fontos paraméter továbbá a vízmélység, a talaj szerves anyag ellátottsága és a természetesen a vízhőmérséklet és a védett-nyugodt vízfelszín. Elmondhatjuk azonban, hogy a Hévízi-tó minden szempontból kiváló élőhelynek bizonyul.

- Ugyanígy telepítette a tavirózsákat Lovassy Sándor is annak idején?

Feltételezem, hogy igen, de nekünk egy kicsit könnyebb dolgunk van. A technika fejlődésével egyszerűbbé vált a szállítás, vízminőség ellenőrzés és szervezés. Minden esetre megtisztelő az ő munkáját tovább őrizni. És innen üzenem neki, hogy köszönjük. :)

- Mennyi idő alatt nő meg a tavirózsa? Télen már lesznek akkorák, a levelek, hogy ismét szépen beborítsák a tó vízfelületét védve azt a lehűléstől?

A tavirózsa ideális körülmények között nagyon gyorsan fejlődik. A jelenlegi kertünk is ezt bizonyítja. Az átültetés már elkezdődött. Azt nem ígérem, hogy Hévíz minden hölgy tagjának jutni fog nyár végére egy szál nyíló rózsa, de bízunk benne, hogy őszre már látványos eredménye lesz a munkának és a téli időszakban is pozitív hatással lesz a vízhőmérsékletre.

- Miért szaporodik jobban a kék tavirózsa? Valóban kiszorítja az indiai tündérrózsát?

A két tavirózsa szaporodási metódusa különböző. Míg a kék tavirózsa minden levelén több új egyed fejlődésének biztosít lehetőséget, a piros többnyire csak gumóról tud szaporodni. A nagy tömegű kék tavirózsa levél megjelenése gátolhatja a piros tavirózsa életterét. Ezt a tótisztító kollégák mindig gondos munkával kezelik és szükség szerint beavatkoznak.

 

- Mindig ellenőrzés alatt és kontrollálva volt a tavirózsa állomány?

Igen. A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület szárazföldi, víz közeli és vizes élőhelyei egységes rendszert alkotnak. Minden összefügg mindennel. A tavirózsa is a rendszer része lett. A növényegészségügyi állapotvizsgálatok már évtizedekkel ezelőtt elkezdődtek. Ennek része az egyedszám változásának nyomon követése is.

- Máskor is ültettek már tavirózsát? Előfordult e, már korábban is hol kevesebb, hol több tavirózsa volt a tavon?

Utóbbi években nem volt betelepítés. Napjainkra vált szükségessé a beavatkozás. A korábbi légi felvételeket időrendi sorrendbe rakva láttuk, hogy nagyon eltérő volt a tavirózsák száma. Volt időszak, mikor gyakorlatilag gyéríteni kellett, mert a napi üzemeltetési munkát akadályozta a nagy mennyiségű levélfelület. Mindemellett olyan is volt, mikor a jelenleginél is kevesebb volt a tavirózsa. A vizsgálatokat és szakértői véleményeket összegezve elmondható, hogy a ciklikusság jelen van a tavirózsák életében is. A vízminőségben nem történt változás, a víz kiváló. Erre ad tanúbizonyságot az is, hogy az újonnan beépített egyedek kiváló egészségnek örvendenek.

- Mi az, ami megtámadhatja a tavirózsát? Van e valami ellensége, növény betegsége?

A tavirózsa legfőbb ellensége a tavirózsa levélbogár, melynek fejlődése során minden alakja a levél károsodását eredményezi. Ez ellen védekezni kell. Növény betegséget nem tapasztaltunk ez idáig. Feltételezhetően gombás megbetegedésre még érzékeny lehet és a túlzott algásodás sem tesz jót a légző felületeknek. A tavirózsa egészségének kulcsa, hogy a levélfelületet védeni kell. Ott kezdődik a fotoszintézis és a párologtatásnak is színtere.

Picit szólnál a jelenlegi vízminőségről és a vízhozamról is?

Nem leptél meg. Mikor valakivel találkozom gyakran kapom ugyanazt a három kérdést. Mi van a tavirózsákkal? Milyen a vízhozam? És milyen a vízminőség?

A 90-es évek hozamgörbéihez képest ugrásszerű emelkedés tapasztalható a vízhozamban. Ezt érezzük is az üzemeltetés során. A nyári vízszint beállítása sokkal több időt vesz már igénybe. A barlang állapotát ellenőrző búvárok is sokkal nagyobb ellenállást tapasztalnak a barlang nyílásánál. A mérések folyamatosan zajlanak és továbbra is elengedhetetlen, hogy csak a szabályozások betartása mellett lehet termálvíz gazdálkodást végezni. Ez a fenntartható turizmus kulcsa.

Rendszeresen történnek vízminőség ellenőrzések. Mikor vízminőségről beszélünk, két fontos dolgot szükséges kiemelni. Hasznos alkotók és szennyezők. Mivel karsztvízről van szó, vízbázisa védett, vízgyűjtő területére külön szabályozás érvényes így a felszíni szennyezés lehetősége optimális esetben csekély. A nagy vízhozam igen gyors tisztulást eredményez a víz szennyezettsége gyakorlatilag nulla. Sokan szennyezésnek gondolják a víz felszínén úszó lebegő finomiszapot. Pedig ez is gyógytényező és kuriózum.

A hasznos alkotók tekintetében nem tapasztaltunk változást az utóbbi évtizedekben. Mind a szerves mind a szervetlen gyógyelemek tekintetében közel állandó koncentrációkat mértünk. Gyógyhatása ezáltal kiváló.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!