Cserszegtomaji finomságok

Tudod milyen az íze a pörkölt törökmogyorónak? Ettél már savanyított kerekrépát? Szereted a fermentált zöldségeket? A Cserszegtomaji Finomságok családi gazdaság saját termesztésű zöldségeiből és gyümölcseiből zamatos lekvárok, egészséges savanyúságok és fermentált termékek készülnek, sőt megtalálhatod náluk a nutella egyik alapanyagát, a pörkölt törökmogyorót is. Mózerné Merics Éva és családja évtizedek óta foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, melyet kisüzemi feldolgozással egészítettek ki, így a magvetéstől a késztermékig mindent egy kézben, családilag készítenek.

A vállalkozás alapját a nagymama fektette le

A gazdaság a család több generációjának tudására és tapasztalatára épül. A tevékenység először saját fogyasztásra, majd a felesleg piaci értékesítéseként indult. A megmaradt finomságokat több éven keresztül a nagymamától lehetett megvásárolni a Keszthelyi piacon, majd látva a házi és tartósítószermentes termékek iránt megnövekedett keresletet Éva korábbi munkáját feladva teljes állásban fordult a termelés és a feldolgozás felé.

Ma már több hektáron gazdálkodnak: gyümölcsfákat, zöldség ültetvényt gondoznak és törökmogyoróval is foglalkoznak Cserszegtomajon. Éváék mertek nagyot álmodni, bővítették feldolgozó kapacitásukat, így termékeik egész évben elérhetők. Csupán az alapanyagok változnak a szezon függvényében.

Kerti zöldségekből hagyományos eljárással

A kínálatban megtalálhatod a klasszikus savanyúságokat, a fermentált zöldségeket, a zöldségkrémeket és lekvárokat, de emellett kóstolhatsz pörkölt törökmogyorót sós vagy csokoládéba forgatott verzióban. Szezontól függően az is előfordul, hogy Éva friss gyümölccsel vagy zöldséggel érkezik a piacra: ősszel sütőtököt, télen pedig datolya szilvát vagy birsalmasajtot vásárolhatsz nála.

Éva a befőzés, a természetes tartósítás és a fermentálás alapjait férje édesanyjától tanulta, ezért egyes termékei nem tartalmaznak tartósítószert és adalékanyagokat, hagyományos eljárás útján kerülnek az üvegekbe - pont mint a nagyinál!

A fermentált és savanyított termékek – mint a kerekrépa, káposzta, cékla vagy lóbab – hőkezelést sem kapnak, amelynek köszönhetően a termékek megőrzik beltartalmi értéküket.

A zöldségek mind saját termesztésből származnak, a feldolgozás minden lépése kézi munkával történik cserszegtomaji műhelyükben: legyen szó szeletelésről, üvegezésről, címkézésről.

“A jó dolgokra várni kell.” - vallja Éva, ami lehetne a Cserszegtomaji Finomságok szlogenje is, hiszen ahhoz, hogy valóban egészséges és minőségi ételek születhessenek a kezei alatt, időt kell adni a befőzésnek, a savanyításnak és a fermentálásnak.

Élmények a portán

A családnak nemcsak Cserszegtomajon, hanem Alsópáhokon is vannak ültetvényei, ahol két vendégház is működik, de a birtokra látogatóként is érkezhetsz. Éváék a közeljövőben egy bemutatókertet hoznak létre, ahol tematikus programokon vehetsz részt és workshopokon tanulhatod el a házi készítésű finomságok titkait.

Munka és küldetés egyben

„Amit a kert ad, abból én szeretnék mindent kihozni. Nem csak ízt. Életet.” - mondja Éva, ami a legnagyobb motiváció arra, hogy minden egyes napot örömmel éljen meg a veteményesben. Éva elkötelezett híve annak, hogy az étkezés közvetlen hatással van az életminőségre, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy az étel honnan származik, hogyan és miből készül.

 

Termékismertető

Zakuszka

A termelői zakuszka parázson sült padlizsánból, házi darált paprikából és saját paradicsomléből készül, adalékanyagok nélkül. A padlizsánt gyümölcsfával rakott tűzön, parázson sütik meg, így nyeri el jellegzetes, füstös ízét. A feldolgozás minden lépése kézi munkával történik: a padlizsánt kézzel hámozzák, a hagymát és a paprikát saját kertjükből szedik, a paradicsomot maguk főzik be. A fűszerezés egyszerű, mégis karakteres – kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak, a hangsúly a zöldségek valódi ízén van. A zakuszka sűrű, krémes állagú, vegán, gluténmentes, és kiváló kenyérre, pirítósra vagy köretként is. Minden üveg egy szezonízű pillanat Cserszegtomajról.

Törökmogyoró

A cserszegtomaji mogyoró ültetvényen Éva fia Gergő és családja több mint 700 bokor gondozását végzi, vegyszermentesen, természetközeli talajműveléssel. A betakarítás után a nutella ízű olajos magvakat szárítják, törik, majd kézzel válogatják, pörkölik és különféle módon dolgozzák fel - készül belőle sós és natúr ropogtatnivaló, de ha édesszájú vagy, akkor a csokoládéba öntött változatot is érdemes megkóstolni. A pörkölést Gergő végzi: a magokat nagy odafigyeléssel, egyenletesen, kis adagokban pörköli, így a mogyoró megőrzi ropogósságát és intenzív, karakteres ízét. Gergő emellett a hazánkban ritkaságnak számító törökmogyoró olajat is készít.

Mogyoró 

A gigászi méretű – legnagyobb kiterjedése idején a Balatonnál több mint négyszázszor nagyobb területű –, egykori Pannon-tó vize évmilliókon keresztül hullámzott térségünkben is. A környező hegységek kiemelkedése következtében a sekély víztömeg fokozatosan elzáródott a világtengerektől, vize fokozatosan kiédesedett, majd medencéje lassan feltöltődött üledékekkel. Elzártságának köszönhetően élővilága egyedi volt, számos bennszülött (endemikus) fajjal.

A javarészt homokból, agyagból és kőzetlisztből álló pannon képződmények – amelyek fontos ásványi nyersanyagokat (pl. kőolajat), illetve víztartó rétegeket is rejtenek – meghatározóak a Dunántúl felszínének jelentős részén, így a Zalai-dombság területén is. Az olaj nyersanyagául szolgáló törökmogyoró ültetvényt a pannon Somlói Formáció agyagmárgás, lemezesen rétegzett kőzetliszt és finom-aprószemű homok üledékein képződött termékeny talajokon művelik. E pannon formáció rétegeiben akár a mondavilágból ismert ún. „tihanyi kecskekörmöt” is megtalálhatjuk, amely valójában egy kagylófaj (Congeria ungalacaprae) koptatott héjmaradványa.

 

Padlizsán

A padlizsán termőterületének talajai olyan negyedidőszaki képződményeken – javarészt homokon – jöttek létre az elmúlt több tízezer év alatt, amelyek a lejtők felszínét  pusztító víz és hóolvadék lemosó hatása következtében halmozódtak fel azok alján.

 

Cserszegtomaji finomságok árusító helyek:

További információ és elérhetőség:

 

Geológiai vonatkozások

Míg a Keszthelyi-hegység északi tömbjét a fiatal (mindössze néhány millió éves) vulkanikus kőzetek határozzák meg, addig délen – így Cserszegtomaj környékén is – javarészt jóval idősebb, trópusi tengerekben keletkezett dolomitot találunk. Az Alpokban is nagy területen előforduló ún. Fődolomit képződményei mellett foltszerűen találjuk meg a több mint 200 millió éve képződött Rezi Dolomitot. A Keszthelyi-fennsíkot észak–déli irányú völgyhálózat és mikrotektonikus törésvonalak szabdalják. A sekély termőréteg és a változatos domborzat miatt a terület több mint 70%-ban erdősült. A karsztos felszín egész évben vízhiányos, sajátos ökológiai jellemzőkkel. A fennsíkot hegyközi medencék tagolják, és mélytörések határolják (pl. Hévízi- és Edericsi-törés). A szerkezeti vonalak miatt szeizmikusan érzékeny terület.

A Cserszegtomaji Finomságok termőterületének térségében a Fődolomit és a Rezi Dolomit lejtőtörmelékén kialakult talajok jelentik az itteni tájhasználat egyik természeti alapját, a törökmogyoró pedig kedveli a meszes talajokat. Éva és családja a Keszthelyi-fennsík nyugati peremén gazdálkodik, amelyet alapvetően meghatároz a 350–440 m magas sasbércekből – vetődések által határolt, kiemelkedő rögökből – álló fennsík közelsége.