Csontritkulás - Orvosunk válaszol

A csontritkulás nem ismeretlen fogalom az emberek körében, mégis több kérdés felmerülhet bennünk a téma kapcsán. E „népbetegségként” is számon tartott problémáról kérdeztük dr. Monduk Pétert, Hévíz Orvos Nagyköveteinek tagját.

Csontritkulás - Orvosunk válaszol

Mi is valójában a csontritkulás?
A csontritkulás latin neve oszteoporozis. Az emberek többsége általában annyit tud róla, hogy a csontok törékenyek lesznek. De azt már kevesen tudják, hogy ez mitől is van? A csontritkulás a csontanyagcsere folyton előre haladó változása, amelynek során a csont mennyisége csökken, minősége romlik, s ez által a csontok törékenysége fokozódik.
Egy egyensúly eltolódás figyelhető meg a csont bontása irányába, amikor vagy a csontépítő folyamatok csökkenése, vagy a csontbontó folyamatok fokozódása dominál. Előbbire példa az öregségi csontritkulás, ami a férfiakat is érintheti, illetve a kortikoszteroid szedés mellett kialakult osteoporosis. Az utóbbira példa a nők menopauzában bekövetkező gyors csontvesztése.
A különbség tehát az anyagcsere elváltozáson van, ami alapján a terápiát lehet vezetni. A terápia abszolút célja a csonttörések megakadályozása.

Mikor kezdődik el a csontritkulás folyamata?
A csontritkulás már 30 éves kortól is kialakulhat, de főképpen a nők menopauza körüli hormonális változásaival kezdődik. Egyes betegségek, mint például a diabetes, vagy a reumás ízületi gyulladás szintén elindítják ezt a folyamatot. Csontritkulás kialakulásáról azonban csak a csúcs csonttömeg kialakulását követően van értelme beszélni. A csúcs-csonttömeg azt a legnagyobb csonttömeget jelenti, melyet életünk során elérünk. Ezt általában huszonegynéhány éves korunkra érjük el. Érdekes adat, hogy a csúcs-csonttömeg értéke kb. 30%-kal alacsonyabb a nőknél, mint férfiaknál.

Befolyásolható-e a csúcs-csonttömeg mennyisége?
A genetikai tényezőkön kívül nagymértékben függ a csonttömeg kialakulás a megfelelő mennyiségű Kalcium és D-vitamin beviteltől, a megfelelő mozgásmennyiségtől, a helyes táplálkozási szokásoktól.

Van-e arra módszer, hogy a csontritkulás kialakulását megelőzzük?
Jó kérdés. Nem igazán. Az életkorral való változásokat még „nem találták ki”. Az lenne a bölcsek köve, vagy az örök fiatalság receptje. Amit tehetünk, hogy fiatal korban minél erősebbre "gyúrjuk" a csontjainkat. Vagyis D-vitaminban, kalciumban gazdag ételeket fogyasztunk. Tartózkodunk a kávé, alkohol, kóla fogyasztásától, a dohányzástól. És ami a legfontosabb: sokat sportolunk, amit lehetőleg szabadban, gravitáció ellenében végezzünk - magyarán sokat kell futni, ugrani.
Idős korban, amit tehetünk, hogy lassítjuk a csontok fogyását és javítjuk az egyensúlyt, hogy az elesések gyakoriságát csökkentsük. Szintén fontos az előbb leírt diéta, valamint a sok mozgás.

Meg lehet-e állítani a csontritkulás folyamatát? Ha igen, milyen hévízi kezelések segítenek ebben? 
Gyógyszeresen be tudunk avatkozni a csontanyagcserébe. Vannak csontbontást gátló, illetve csontépítést serkentő gyógyszerek, de ezek önmagukban kevesek. A mozgás és a diéta szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Hévízen a vízben való fürdés pozitívan befolyásolja a csontanyagcserét, amiben szerepet játszanak a huminsavak, a kalcium, mint összetevők. Az úszás önmagában nem segít a csontritkulás megállításában, mert a gravitációt kikapcsolja. Az úszás arra jó, hogy az egyensúly érzéket, a mozgáskoordinációt javítja. A vízi gyógytorna a nehezen mozgók mozgásterápiájának a kezdetén nagy segítséget jelent. Az úszáson túl a száraz torna és a kocogás szintén fontos. A hévízi hagyományos terápiás kezelések közül a hydrogalván és a mágneses kezelések alkalmazásával is hozzá tudunk járulni a folyamat lassításában. Ezek a hévízi kezelések stimulálják a csontsejtek csontépítő munkáját.

Válassza gyógyulása céljából Hévízt!
Orvos szakértőnk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Monduk Péter
reumatológus

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!