Csontritkulás kezelése Hévízen - Orvosunk válaszol

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát.

Csontritkulás kezelése Hévízen - Orvosunk válaszol

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát.

Korábbi cikkünkben már néhány hasznos információt megtudhattunk dr. Monduk Péter reumatológus főorvostól a csontritkulással kapcsolatban. Most folytatjuk a témát, mégpedig a csontritkulás hévízi terápiás lehetőségeiről.

Doktor Úr, tudjuk, hogy idősebb korban gyakori jelenség az elesés. Van összefüggés a csontritkulás és az elesés között?
A kettő között nincs szoros összefüggés, bár bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulásra és az elesésre nézve is rizikót jelent. Ami miatt az elesésekkel ebben a kontextusban foglalkozni kell, az az, hogy az elesések nyilvánvalóan ok-okozati összefüggésben vannak a csonttörésekkel. Mindenki egyetért azzal, hogy eleve csökkenteni akarjuk a csonttörések számát, ugyanakkor az elesések számát is csökkenteni érdemes.

Ön szerint, lehetséges az elesések számát tudatosan csökkenteni?
Odafigyeléssel, az egyensúlyérzék karbantartásával és megfelelő fizikai kondícióval mindenképpen. Ugyanakkor fontos a lakótér berendezése, akadálymenetesítése is.

Melyek azok a betegségek, amelyeket az elesés, mint negatív jelenség kísér?
Az olyan betegségek, mint például a diabetes, gyógyítása is lényeges elem, mert mind a porózis kialakulása, mind pedig az elesések rizikóját fokozza. A mozgásszervi panaszokban szenvedők (csípő, térd és gerincízületesek) is a gyakran kerülnek veszélyes helyzetekbe, mivel a nehezen mozgó emberek könnyebben el is esnek. De ugyanakkor a központi idegrendszeri betegségek (szélütés, Parkinson-kór) szintén fokozott esésveszéllyel jár.

Milyen formában javasolt a csontritkulás kezelése?
Amint már korábban is említettem, a csontritkulás kezelésekomplex. Fontos a direkt gyógyszeres kezelés, a diéta betartása, a mozgás. A mozgásszervi panaszok főleg csípő, térd és gerincpanaszok rendezése is fontos elvégzendő feladat. Végül pedig meg kell említenem a segédeszközök használatát, mint a csípővédő nadrág, illetve a járóbotok, amiket nem érdemes hiúságból elutasítani.

Milyen hévízi terápiás kezeléseket javasol a csontritkulás gyógyítására?
Hévízen elsősorban a mozgásszervi betegségek miatt kialakult nehéz mozgásra tudunk kezelést kínálni, de a gyógyvíz összetétele segít a csontépítésben is. Mint korábban már említettem, az úszás magát a csontritkulást nem befolyásolja, hiszen kikapcsolja a gravitációt, ami fontos inger a csontépítéshez, viszont az egyensúly javításában jelentős szerepe van. A vízi torna a nehezen mozgó emberek mozgását könnyíti meg pont azzal, hogy kikapcsolja a gravitációs terhelést, illetve a vízben a feszülő izmok is ellazulnak. A modern elektro- és magnetoterápia képes a csontépítés stimulálására. Így egy komplex hévízi kúra során a termálvíz, az iszap segít alapanyagokkal ellátni a szervezetet, amit a torna és a fizioterápia által stimulált szervezet sokkal jobban hasznosít. Ugyanakkor az úszás, vízi és száraz torna javítja a mozgásokat és az egyensúlyt. Ennek következtében egy erősebb, jobb csontot kapunk, s jóval kevesebbet is fogunk elesni.
Azt is ki kell emelnem, hogy a Szent András Kórház fontos osteoporosis központ is! Lehetőség van mérésre, s megfelelő gyógyszeres terápiára is. Meglevő diagnózis mellett pedig akár a kórházban, akár a hévízi szállodákban a komplex terápia elérhető bárki számára.

Mi lehet a célja egy hévízi kúrának?
A terápiás kezelések, a speciális hévízi gyógykúrák abszolút célja a csonttörések megakadályozása.
A hévízi tó, a hévízi orvosi háttér és a kezelések komplexitása garancia ahhoz, hogy a gyógyulás nálunk kezdje el, vagy nálunk folytassa!

Ha gyógyulni szeretne, Hévíz várja Önt!

Orvosszakértőnk:

 

 

 

 

 

 

dr. Monduk Péter
reumatológus 

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!