HÉVÍZ.HU / Hírek / Szilveszterrel még nem ér véget a karácsonyi Ünnepkör

Szilveszterrel még nem ér véget a karácsonyi Ünnepkör

szerkesztve: 2018. december 19., szerda - 13:40 | forrás:

Kezdődik a Vízkereszt

Január 6. az Úr Jézus megkeresztelésének napja. Ezen a napon érkezik meg a három napkeleti bölcs. A magyar népszokások szerint házszentelés, vízszentelés, háromkirály-járás napja.

Karácsony másnapjától vízkeresztig a régi időkben Keszthely-Hévíz környékén is jártak a „három királyok". Az egyik fiú a „csillag”-ot vitte. A transzparentre csillag, hold és üstökös alakokat ragasztottak. A csillagvivőt némelyik banda angyalnak nevezte. Az angyal a kabátján kívül inget vett föl. A második fiú a szerecseny király. Ez bekormozta az arcát. Orrára, sokszor fülére rézkarikákat erősített. A harmadik fiú Heródes. Utóbbiak fakardot hordtak. Mindhármójuknak cukorsüveg alakú, cifrázott papírsüvege volt. A „Három királyok napján” kezdetű éneket énekelték, a csillagot kinyújtották, a kardokat fölébe hajtották, mikor ahhoz a részhez értek, hogy „Szép jelen, szép csillag…”

Újévköszöntő hét Hévízen a Festetics téren

A karácsonyi vásár a Festetics téren vízkeresztig lesz még nyitva. Az év első hetében minden nap 17:00-kor koncertek kezdődnek. Fellép Détár Enikő, Berkes Dániel és a Vagabond Trió is. Január 4-én pedig Gájer Bálint ad újévköszöntő koncertet a Városháza dísztermében.

Vízkereszt után kezdetét veszi a farsangi időszak…

Megosztás
HÉVÍZI SZÁLLÁS ÉS AKCIÓ KERESŐ
1-25   26-50   51-75   76-100   101-125   126-150 >>
  • Hírlevél
  • Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!