HÉVÍZ.HU / Hírek / Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?

Miért kötnek szalagokat járókelők egy romkerti hídra Hévízen?

szerkesztve: 2018. november 20., kedd - 12:07 | forrás:

Mondhatnánk, hogy fura szokás terjedt el tavaly nyár óta a vendégek körében, ha az egregyi római kori romkertben járnak, pedig valójában csak a csodát szeretnék újra éleszteni.

 
A legenda szerint Flavius Theodosius - apja I. Valentinianus pannóniai származású római császár nagy becsben álló, ugyancsak e tájról származó hadvezére - beteges gyermek volt, valószínűleg születéskori gyermekbénulásban szenvedett. A Pannóniában nevelkedő gyermek mellé hadvezér apja egy keresztény dajkát fogadott, akinek gondjaira bízta egyetlen fiát és örökösét. Az akkori ismeretek alapján azonban a gyermek betegségére nem találtak gyógymódot. Dajkája Szűz Máriához fohászkodott, hogy a kis Flavius erős ifjúként nőhessen fel, és követhesse apját a katonai pályán. A szent Szűz megszánta a gyermeket és meghallgatta a fohászt. A gyermek elernyed végtagjainak gyógyulása érdekében gyógyvizű forrást fakasztott, melyben a fiúnak minden nap meg kellett fürdenie. A legenda szerint a gyógyvíz hatására a beteges kisgyermekből erős ifjú serdült, aki később hadvezéri képességeinek is hála a Római Birodalom egyik jelentős császárává is vált. A gyógyvizű forrásból feltörő víz az idők során nagyobb tóvá alakult, aminek eredménye a ma is milliókat vonzó, leginkább mozgásszervi panaszok enyhítésére hatásos hévízi gyógy-tó.
 
Na de mi köze mindennek a szalagokhoz?
Az Egregyi Múzeum bejáratával szemben ott találjuk a kis Flavius és dajkája közös bronz szobrát. A legenda szerint Hévízen egyszer már megtörtént az igazi csoda, az Egregyi Múzeum mellett található római kori romkertben található kis fahídon pedig 2017 nyara óra színes szalagok jelentek meg. A kezdeményezés a Hévízi Turisztikai Kft. ötlete volt, és Hévíz csodatévő hatását szerette volna közelebb hozni a vendégekhez. Aki ugyanis erre jár, bátran vegyen egy szalagot a múzeumban vagy a városi tourinform irodában és írja fel, hogy milyen kívánsága szeretné, ha megvalósulna még életében. Ezek a kívánságok mind-mind ott gyűlnek a kis fahíd oldalán, hogy aztán egyszer, remélhetőleg mindenkinek a kívánsága valóra váljon. Mert a csoda létezik, és Hévíz mindenkinek ad esélyt rá.
 

Ki is volt valójában I. Theodosius?

I. Theodosius, eredeti nevén Flavius Theodosius, (Cauca, Spanyolországban, 347. január 11. – Mediolanum, Olaszország 395. január 17.) a Római Birodalom utolsó egyeduralkodója volt, általában a Nagy Theodosiusként említik. A hadviseléssel már fiatalon, édesapja mellett megismerkedett, 379-ben már a Római Birodalom keleti részének kormányzója, majd megosztott hatalommal a birodalom uralkodója lett. 380-ban kiadott vallási rendeletével államvallássá tette a nikaia–konstantinápolyi hitvallás szerinti kereszténységet, 387-től vallási kérdésekben Szent Ambrus mediolanumi püspök nézeteinek hatására és befolyására egyre keményebb intézkedéseket hozott a pogányokkal szemben. 394. őszétől egyedüli császárként újraegyesítette a birodalom két részét, miután legyőzte Flavius Eugenius ellencsászárt. 395-ben váratlanul meghalt, de halála előtt ismét megosztotta a birodalmat nyugati és keleti részre, két fia, Honorius és Arcadius között.

Még több érdekességet olvasna Hévízről? Kövessen minket saját csatornáink mindegyikén!

Facebook | Blog | Instagram | Youtube

Megosztás
HÉVÍZI SZÁLLÁS ÉS AKCIÓ KERESŐ
1-25   26-50   51-75   76-100   101-125   126-150 >>
  • Hírlevél
  • Értesüljön a legfrissebb akciókról, programokról!