Egregyi szőlőkultúra

A hévízi bortermelés története

A hévízi bortermelés története

Egregyen a borászatnak a római időkig visszanyúló hagyománya van, amikor a szőlőtermesztést ezen a vidéken meghonosították. Az Árpád korban élő magyarok a földművelésnek ezt a fajtáját tovább ápolták, amit egy 1221-ben kelt oklevél is tanúsít.

A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német telepesek betelepítésével pótolták a népességet. Ők elődjeikhez hasonlóan folytatták a tradicionális, Balaton környéki szőlőtermesztést. Ehhez kiváló adottsággal rendelkezett a térség: a meleg, sőt néha tüzes talaj az előnyös klimatikus viszonyokkal együtt kiváló borok termelését garantálta és garantálja most is, amelyhez a helyi lakosság munkaszeretete is hozzájárult.

A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és a rizling szilváni, de megtalálhatók a zöldveltelini, és a muskotályok is.

Az egregyi városrész tehát nemcsak az Árpád kori templomról híres, hanem a szőlészet és a szerencsés természeti adottságok folytán is előkelő helyet foglal el a köztudatban.

Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

A hévízi bor népszerűsítését a város vezetése is fontosnak tartja és tartotta a korábbi években is, ezért 2007 márciusában első ízben megszervezték a Hévíz Város Bora Választást, mely innentől kezdve minden évben megválasztásra került.

Keresse borainkat éttermekben, szálláshelyeken, a Tourinform irodában, ajándékboltokban és vigye hírét városunknak! De akár webshopunkból is megrendelheti!

Gömbpanorámás képek Egregyről itt.

Kíváncsi rá milyenek is a legnépszerűbb Hévíz környéki borok, szőlőfajták?

[Cserszegi fűszeres]Bakonyi Károly állította elő: az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével. A szőlőfajta ellenáll a fagynak, bora fűszeres zamatű, karaktere kemény. A hévízi térség egyik jellegzetes fajtája. Többször választottak ebből a szőlőfajtából készült bort az év város borának is.
[Olaszrizling]Ez a szőlőfajta Magyarországon a legelterjedtebb és legismertebb. Zamata a keserűmandulára emlékeztet, illata jellegzetes.
[Szürkebarát]A fajta elnevezése inkább magyar nyelvterületen ismert, ízekben és extraktban gazdag íze finom savakkal párosul. Nemzetközi piacon pinot gris néven ismert.
[Rizling szilváni]Bora reduktív, jól felismerhető, zamatos estenként lágy bor. Megkülönböztető fajtajelleggel rendelkezik.
[Zöldveltelini]Minőségi fehérbor szőlőfajta. Illata nagyon jellegzetes, a borshoz hasonlítható. Bora vékony, jellegzetes, könnyen felismerhető.
[Sauvignon blanc]A szőlőfajta világszerte elterjedt, francia származású fajta. Bora nagyon karakteres, leginkább fűre, bodzára, csalánra emlékeztető aromákkal rendelkezik, amelyek finom savakkal párosulnak. Palackban is érik.